De koers van bitcoin is vannacht flink omhooggeschoten. In de laatste uren van zondagavond kelderde de koers van $50.500 naar de $47.000 omlaag. Het leek erop dat er een nieuwe crash aankwam, zoals vorige week ook al twee keer was gebeurd. Vorige week zagen we bij Bitcoin ook al een dieptepunt op $47.000 en ook gisteravond corrigeerde de Bitcoin prijs vrijwel direct op $47.000. Het steeg in een rap tempo door naar $53.000. Maar wat zijn de oorzaken van de recente Bitcoin koersdalingen?
Inhoudsopgave
Bitcoin koersdaling is een hot topic
De vraag over het investeren in Bitcoin is nog steeds een hot topic. Vorige week daalde Bitcoin flink van USD 65.000 tot USD 47.000. Sommige mensen denken dat Bitcoin het stadium van een gigantische luchtbel heeft bereikt, die de laatste tijd ineens is opgeblazen. Maar is dit zo? Om hierop antwoord te geven is het goed om een diepe analyse te doen van de recente Bitcoin koersdalingen.
De recente Bitcoin koersdalingen
Als je kijkt naar de recente Bitcoin koersdalingen dan zien we het volgende:
- Bitcoin steeg tot een recordhoogte van USD 64.354 op 14 april 2021.
- Vervolgens vond er een geleidelijk correctie plaats waardoor de koers tot onder de USD 60.000 daalde.
- Bitcoin kreeg vorige week te maken met een tweede daling van USD 55.000 tot USD 47.000
- In slechts tien dagen zorgde deze twee dalingen ervoor dat er honderden miljarden dollars werden verdampt.
- Niet alleen zagen we flinke Bitcoin koersdalingen, maar dit was ook het geval voor andere cryptovaluta’s zoals Ethereum, Ripple en Litecoin.
Wat zijn de oorzaken van de Bitcoin koersdalingen?
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van de Bitcoin koersdalingen de afgelopen weken.
1. Angst van beleggers voor toezicht en belasting
De belangrijkste oorzaak voor de Bitcoin koersdalingen is de angst voor toezicht en belasting van de cryptocurrency in de VS, China en Zuid-Korea. Deze angst zorgt voor ernstige paniek onder Bitcoin beleggers. Velen van hen zijn namelijk bang dat de investeringen belast en gecontroleerd gaat worden door de overheid gereguleerde autoriteiten.
2. Nieuwsberichten over het aanpakken van financiële instellingen
Een andere belangrijk oorzaak voor de Bitcoin koersdaling zijn de nieuwsberichten dat het Amerikaanse ministerie van Financiën dat zijn financiële instellingen willen gaan aanpakken die cryptovaluta gebruiken om geld wit te wassen. Overigens dit nieuwsbericht is nog niet bevestigd.
3. Herstel van wereldeconomie
Een ander mogelijke oorzaak voor de Bitcoin koersdaling is dat de wereldeconomie tekenen van herstel vertoont en dat de economie weer begint aan te trekken. Daarentegen zien we tegelijkertijd dat de totale aanwas van investeringen in de Bitcoin markt afneemt.
4. Mogelijk nieuw financieel speelveld voor Bitcoin
Bitcoin geniet al tien jaar van een economische positie zonder enige interventie vanuit financiële instanties en gecentraliseerde steun en werkt met zijn eigen technologie en logica. De plotselinge berichten van mogelijke reguleringen door overheden, zal het fundament van deze cryptovaluta zeker doen schudden.
Door de torenhoge prijzen en de risicovolle markt kan het zijn dat regelgevende autoriteiten bepaalde transactie vereisten gaan opleggen om beleggers te beschermen tegen verborgen gevaren. Veel overheidsinstanties willen vooral de financiële risico’s elimineren die gepaard gaan met Bitcoin investeringen.
Als de verschillende overheden daadwerkelijk de regelgeving en toezicht gaan implementeren, dan kan dit opnieuw leiden tot een Bitcoin koersdaling.
De recente Bitcoin koersdalingen zijn niet uitzonderlijk
De recente Bitcoin koersdaling is in omvang geen uitzondering op eerdere correcties. Het heeft het technische plaatje wel wat schade toe te hebben gebracht. Het lijkt erop dat de stijgende trend lijkt voor nu even voorbij is en dat de cryptomarkt was gaat terugneemt. Waarschijnlijk komen er op de korte termijn even geen nieuwe hoogtepunten.
Maar in de cryptowereld weten we het nooit. Want wie had nu kunnen voorspellen de koers van Bitcoin in iets meer dan een jaar tijd van USD 4634 naar USD 64.000 zou stijgen?
https://www.youtube.com/watch?v=orq1B8-NwIk