Op donderdag 29 juli maakte Robinhood zijn beursdebuut op Nasdaq. Het bedrijf begon zijn beurscarrière teleurstellend. De intekenprijs was USD 38 per aandeel, maar kort na de beursintroductie verloor het aandeel Robin al 12 % van zijn waarde. Het was het slechtste debuut ooit voor een bedrijf van haar formaat. Dit is een grote tegenvaller voor de eigen die inschreven in de hoop snel winst te maken.
Inhoudsopgave
Robinhood naar de beurs van Nasdaq
Afgelopen donderdag werd Robinhood beursgenoteerd op de New Yorkse technologiebeurs Nasdaq onder de ticker “HOOD”. De IPO-prijs per aandeel is $ 38, waarmee het zich aan de onderkant van Robinhood’s eerder aangekondigde prijsklasse ($ 38 tot $ 42) bevindt.
Het bedrijf werd zo gewaardeerd op USD 31,8 miljard, minder dan de USD 35 miljard waarop het had gehoopt. Meer dan een derde (35 procent) van de aandelen werden gereserveerd voor de gebruikers van het handelsplatform.
Opvallende IPO
Volgens het financiële persbureau Bloomberg is dit de zevende grootste beursgang in de Verenigde Staten dit jaar. Maar de beursintroductie van Robin wordt misschien wel een van de meest opvallende IPO’s van 2021.
Robinhood behield namelijk een derde van de nieuwe aandelen voor de retailbeleggers. Gewoonlijk is slechts 10% tot 20% van de nieuwe aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers. Het resterende deel wordt verkocht aan institutionele beleggers.
Daarnaast kunnen investeerders en werknemers 15% van de aandelen direct na de beursintroductie verkopen. Zij hoeven geen rekening te houden met de zogenaamde lock-in periode. Na drie maanden kunnen ze nog eens 15% van de aandelen verkopen. Veel andere bedrijven hebben een lock-up periode van 180 dagen.
Geschillen en boetes
Robinhood biedt een app voor handelen in aandelen, opties en cryptocurrencies. Het richt zich met name op de jongere generatie beleggers op de Amerikaanse financiële markt. De omzet in Q1 2021 bedroeg USD 522 miljoen, dit is een verviervoudiging van het jaar ervoor. Het aantal gebruikers van de app is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, in Q2 van dit jaar is het aantal actieve gebruikers gestegen tot 22,5 miljoen.
De daaruit voortvloeiende stijging van klanten en inkomsten gaat ook gepaard met geschillen en boetes. Robinhood wordt ervan beschuldigd dat hij van beleggen een verslavend en riskant spel heeft gemaakt, en achter zijn ‘gratis’ investeringstransactie schuilt een controversieel verdienmodel.
In december vorig jaar moest Robinhood een schikking van USD 65 miljoen betalen aan de Amerikaanse aandelentoezichthouder SEC. Volgens toezichthouders heeft Robinhood gebruikers misleid in haar verdienmodel. “Tussen 2015 en 2018 had Robinhood slechte communicatie met zijn belangrijkste bron van inkomsten”, luidt de aantijging.
Het bedrijf kwam in februari ook nog eens onder vuur te liggen nadat een jonge investeerder zelfmoord had gepleegd en Robinhood ervan beticht werd deels hiervoor verantwoordelijk te zijn.
Deze maand kreeg het bedrijf een boete van $ 10 miljoen van New Yorkse regelgevers wegens vermeende schending van de cyberbeveiligings- en antiwitwasregelgeving. Eerder kreeg het bedrijf een boete tot $ 70 miljoen opgelegd door de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) omdat de systeemstoring in maart 2020 “aanzienlijke schade” aan klanten veroorzaakte en voor het toestaan van het handelen in risicovolle opties die niet geschikt waren voor niet ervaren beleggers.
Robinhood en Reddit-groep WallStreetBets
De beleggers-app van oprichters Vlad Tenev en Baiju Bhatt heeft dit jaar bekendheid gekregen voor zogenaamde meme-aandelen. Sinds begin dit jaar gebruiken beleggers Robinhood om aandelen te kopen die meestal door experts ten dode opgeschreven zijn.
Robinhood kwam eerder in het nieuws vanwege een short squeeze waarbij beleggers doelbewust verenigen een aandelenkoers op te drijven. Dit doen ze bijvoorbeeld in een Reddit-groep en komen dan met elkaar overeen om op een gegeven moment samen aandelen te kopen met als doel shorters te dwingen hun posities te verkopen.
De meest recente voorbeelden zijn de gameketen GameStop en de theaterketen AMC Entertainment. In vergelijking met begin dit jaar is de waarde van deze aandelen vandaag vele malen verdubbeld. De groep die voor die verantwoordelijk was voor de flinke prijsstijgingen de Reddit-groep WallStreetBets.
Slechtste beursgang ooit
De enorme risicofactoren die Robinhood met zich meebrengt, kan het gebrek aan interesse van beleggers in de afgelopen dagen verklaren. Robinhood aandelen zijn geenszins een schot in de roos. De introductieprijs van Robinhood werd gewaardeerd op USD 31,8 miljard.
Kort daarna daalde het prijsbord met maar liefst 12% en aan het einde van de dag daalde het met meer dan 8% tot $ 34,8. Hiermee is Robinhood de slechtste beursgang ooit voor een bedrijf van zijn omvang geworden. Het vervangt hiermee een andere online brokerage MF Global Holdings in 2007.
Nu, met GameStop en AMC als voorbeelden, valt nog te bezien of hun eigen klanten Robinhood ook zullen veranderen in een vluchtig meme-aandeel.