Parlementsleden willen dat Russische Centrale Bank crypto overweegt

Enige tijd geleden heeft de Russische Centrale Bank laten weten de ontwikkelingen van de cryptomarkt niet te ondersteunen. Maar nu dringen de parlementsleden er toch op aan dat deze bank een rol van cryptocurrencies binnen hun systeem gaat overwegen. Immers, er zijn niet alleen inwoners die baat hebben bij de inclusie van crypto. Ook het parlement kan zijn banden met andere landen versterken als cryptocurrencies worden geaccepteerd door de Russische Centrale Bank.

Een harde aanpak van de Russische Centrale Bank

Alexey Savatyugin is de auditor van de Rekenkamer in Rusland. De Rekenkamer is een orgaan van het Russische parlement dat zich bezighoudt met financiële controle in het land. In een interview met RIA Novosti liet Alexey Savatyugin zijn mening horen over cryptocurrencies. Hij vertelde dat de cryptomarkt erg belangrijk is en moeilijk te ontwijken als je kijkt naar de ontwikkelingen van het financiële systeem in Rusland en wereldwijd.

Inmiddels is de cryptomarkt ontwikkeld tot een enorm gegeven. Met een kapitalisatie van meer dan 2 biljoen dollar kun je niet om de markt heen. Al helemaal de Russische overheid niet. Immers, de kapitalisatie van de cryptomarkt is op dit moment groter dan de volledige kapitalisatie van de aandelenmarkt in Rusland. Daarnaast is het aantal Russische inwoners dat deel uitmaakt van de cryptomarkt erg groot. Er zijn veel inwoners die investeren in de digitale valuta’s of die deze tokens minen. Om alles onder controle te houden en de burgers te ondersteunen in deze ontwikkelingen is er volgens Alexey Savatyugin meer controle nodig. Een duidelijke wet- en regelgeving rondom cryptocurrencies kan bijvoorbeeld zeer gewenst zijn.

Alexey Savatyugin heeft daarentegen ook aangegeven dat hij een aantal standpunten van de Russische Centrale Bank wel begrijpt. Hij liet weten dat hij vindt dat de bank een aantal sterke argumenten heeft. Zo is hij het eens met het feit dat crypto geen intrinsieke waarde heeft en dat de tokens eigenlijk niet door iets worden ondersteund. Hierdoor kan crypto een zeer risicovolle investering zijn volgens Alexey Savatyugin.

Russische Centrale Bank crypto

Aandringen tot overwegen cryptocurrencies

Drie commissies van de Doema hebben er bij de Russische Centrale Bank op aangedrongen om cryptocurrencies te gaan overwegen. Dit is nodig om goed mee te kunnen gaan in de wereldwijde ontwikkeling van de financiële markt. Immers, er kunnen ook grote risico’s verbonden zijn aan het ontwijken van de cryptomarkt. Zo kan Rusland in zijn financiële ontwikkeling achter gaan lopen op andere landen waarvan de centrale banken wel de wereld van cryptocurrencies omarmen.

De commissies hebben bij de Russische Centrale Bank aangegeven dat het de moeite waard is om cryptocurrencies te gaan overwegen. Dit zal blijken uit een analyse die de commissies hebben gedaan en die de centrale bank ook zelf kan doen. Deze analyse geeft de impact weer van de verspreiding van cryptocurrencies in wereldwijde transacties.

De Russische Centrale Bank hoeft niet per se bestaande cryptocurrencies als Bitcoin of Ethereum te gaan ondersteunen. De bank kan ook zijn eigen digitale versie maken van de Roebel. De Roebel is namelijk de huidige fiatvaluta in Rusland. Een ontwikkeling van de digitale Roebel kan ervoor zorgen dat de winst van de commerciële banksector in het land af gaat nemen.

De centrale bank heeft laten weten dat de instelling open staat voor een gesprek met de drie commissies. Dit gesprek staat aankomende donderdag gepland. Het gaat dan om een plenaire zitting van de Doema waarbij de centrale bank van Rusland haar monetaire beleid onder de loep neemt en mogelijk kijkt naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor de digitale Roebel.

De ontwikkeling van de digitale Roebel en een ondersteuning van de cryptomarkt is niet het enige advies dat de drie commissies gaven aan de centrale bank. Ook een beoordeling van de voordelen, nadelen en risico’s is een belangrijk gegeven dat de centrale bank moet gaan opstellen voor het ontwikkelen van de centrale bank.

Immers, bij een mogelijke lancering van een digitale Roebel moet de macro-economische stabiliteit in het land niet verloren gaan. De crypto handelaren in Rusland hopen dat het gesprek van donderdag positief gaat uitpakken en crypto gerelateerde activiteiten gelegaliseerd gaan worden in het land.

https://www.youtube.com/watch?v=q1BTv3S8xZU

Plaats een reactie