Russische crypto mining industrie zorgt voor problemen met energievoorziening in Oblast Irkoetsk

Nadat China vorig jaar zo’n beetje de gehele crypto mining industrie in de ban heeft gedaan, zijn een groot aantal van de miners neergestreken in Rusland. Hier groeit de industrie dan ook enorm. President Poetin ziet het energieoverschot van Rusland als een voordeel voor de Russische crypto mining industrie. Desondanks het energieoverschot kan het lokaal toch tot problemen leiden, zoals in de Siberische regio Oblast Irkoetsk. Hier heeft men door deze groei met instabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te maken.

Russische crypto mining industrie zorgt voor verviervoudiging energieverbruik

Oblast Irkoetsk, is een federale regio in Oost Siberië. Het is Ruslands voornaamste centrum van handelsroutes vanuit buurland China. Mede als gevolg van de groeiende Russische crypto mining industrie nam het afgelopen jaar het energieverbruik enorm toe, aldus het Russische persbureau TASS in een publicatie eerder deze week.

Yevgeny Vechkanov, directeur technologie en ontwikkeling van de lokale energiemaatschappij Irkutsk Electric Networks, geeft in de publicatie als reden de enorme groei van de Russische crypto mining industrie van het afgelopen jaar. Deze groei werd voor een groot deel veroorzaakt door het algehele verbod op het minen van crypto’s in buurland China. Hierover zei Vechkanov het volgende:

“Deze zaken verergeren de situatie rondom het energieverbruik, dat ten opzichte van 2020 is verviervoudigd.”

Vechkanov voegde hier vervolgens aan toe dat de lokale bevolking op grote schaal crypto-mining-farms in hun huizen en datsja’s hebben geïnstalleerd. Door de grote toename van het energieverbruik is het elektriciteitsnet zeer instabiel geworden en valt het vaak uit.

Russische crypto mining industrie

Russische crypto mining industrie wordt steeds populairder

De directeur van Baikal Energy Company, Oleg Prichko, schrijft eveneens de zichtbare stijging van het energieverbruik toe aan Russische crypto mining industrie, die steeds populairder wordt, ook bij de lokale bevolking. Prichko zei zelfs dat er in de eerste helft van januari dit jaar wel 7 vliegtuigen van het type Boeing 737 vol met mining apparatuur vanuit China zijn aangekomen in Irkoetsk.

Andrej Zjbanov, hoofd van de eenheid strafrechtelijk onderzoek binnen het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, beweert dat er zelfs inwoners in Irkoetsk zijn die mining farms hebben gerealiseerd in hondenhokken. Prichko reageerde hier als volgt op:

“Je kunt er om lachen, maar het levert een dubbel voordeel op. Het minen van crypto geeft enorm veel warmte af. Op deze manier blijven de honden in ieder geval warm”.

Het is overigens niet voor het eerst dat men melding maakt van een piek in het energieverbruik. De overheidsinstanties en energiemaatschappijen gaven in oktober vorig jaar al signalen af. Ook toen al legden zij de link tussen de toename van het energie verbruik en de groeiende Russische crypto mining industrie, veroorzaakt door de heksen jacht op de Chinese crypto miners.

Russische crypto mining industrie.

Tariefdifferentiatie voor Russische crypto mining industrie

Inmiddels zijn er wel al 137 rechtszaken aangespannen door Irkutskenergosbyt, een van de belangrijkste lokale stroomdistributeurs in de regio. Het zou hier naar verluidt gaan om afnemers die gesubsidieerde energie gebruiken voor het minen van crypto’s. Het energiebedrijf denkt via de rechtszaken zo’n 63 miljoen Russische Roebel, omgerekend 820.000 USD, terug te kunnen vorderen.

Als reactie hierop kondigde het Russische ministerie van Energie aan, dat men werkte aan een nieuw kader met als doel om te komen tot een tariefdifferentiatie tussen algemeen gebruik van energie en voor de Russische mining industrie. In november afgelopen jaar heeft de Russische Staatsdoema dan ook een werkgroep opgericht, die als doel heeft om specifieke regelgeving voor de Russische crypto mining industrie uit te werken. De vraag is nu hoe lang het gaat duren voordat ze klaar zijn met het uitwerken van de specifieke regelgeving inzake de Russische crypto mining industrie. Vooralsnog is hier nog geen duidelijkheid over. 

https://www.youtube.com/watch?v=S5Ug5zBwWSU

Plaats een reactie