Russische Roebel waardeloos als bondgenoten zich richten op Centrale Bank

Naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn diverse Russische banken uit het SWIFT systeem verwijderd door de EU, Canada en de VS. Als de bondgenoten zich ook gaan richten op de Centrale Bank kan de Russische Roebel waardeloos worden.

Bondgenoten verbinden

De EU, Canada en de Verenigde Staten (VS) hebben onlangs een overleg gehad naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Tijdens dit overleg hebben de drie bondgenoten zich verenigd. Ze hebben besloten om een aantal Russische banken te verwijderen uit het SWIFT berichtensysteem.

Het doel van de bondgenoten is het inperken van de financiële macht van Rusland. Immers, door de Russische banken te ontkoppelen van het internationale financiële systeem (het SWIFT systeem) proberen de bondgenoten de schade die Rusland de wereld toe kan doen te beperken.

Als de Centrale Bank het volgende slachtoffer wordt, dan wordt mogelijk de Russische Roebel ‘waardeloos’ waardoor Rusland de oorlog niet meer zo gemakkelijk kan financieren.

Het ontkoppelen van de Russische Centrale Bank is mogelijk een stap die voor de Russische overheid onverwachts komt. Daarnaast zal deze stap ook een aantal pijnlijke gevolgen hebben voor het land.

De Russische Roebel wordt mogelijk minder waard en de Russische Centrale Bank zal haar internationale reserves moeten inzetten om de impact van de sancties van de bondgenoten te verkleinen.

Rob Person is hoofddocent op universiteitsniveau aan de Amerikaanse militaire academie in West Point. Hij is hoofddocent op de afdeling internationale betrekkingen.

Wanneer de bondgenoten zich verbinden en de Russische Centrale Bank afsluiten van het SWIFT systeem dan zal het moeilijker worden voor Rusland om Russische Roebels om te ruilen voor euro’s of dollars. Doordat de Russische valuta veel moeilijker omgerekend kan worden in euro’s of dollars kan dit de waarde van de munt flink doen verminderen.

In theorie zal de munt bijna waardeloos kunnen worden. Het omwisselen van de Russische valuta zal nog wel mogelijk zijn via de zwarte markt. Maar omdat deze omwisselmethode illegaal is zullen euro’s en dollars kostbaar en schaars worden binnen Rusland.

Momenteel heeft Rusland naar schatting reserves ter waarde van 640 miljard dollar. De Centrale Bank van Rusland had eind juli 2021 haar reserves onderverdeeld in dollars en euro’s. Ongeveer 16,4% van de reserves bestonden uit dollars en 32% bestond uit euro’s.

Russische roebel

Russische Roebel en banksysteem beïnvloed

Elina Ribakova is werkzaam bij het Institute of International Finance. Volgens haar brengt het opleggen van sancties aan de Russische Centrale bank veel negatieve gevolgen met zich mee voor de economie en banksystemen in het land. Hierdoor zal niet alleen Poetin en de oorlog benadeeld worden, maar zullen ook onschuldige burgers slachtoffer worden van de financiële ingreep.

Op dit moment bereiden handelaren zich voor op de ‘’catastrofe’’ die mogelijk vandaag al begint. Aleksashenko is de voormalig vice voorzitter van de Russische Centrale Bank. Aleksashenko verwacht dat de Russische handelaren zullen stoppen met handelen, met als gevolg dat de wisselkoers van de Russische Roebel kunstmatig wordt bevroren.

Op de markt voor fiatvaluta wordt dus een hoge volatiliteit verwacht naar aanleiding van de mogelijke financiële sancties die Rusland ervaart. Maar ook op andere markten staat een schommeling van waarde te wachten. Onvermijdelijk zullen de negatieve effecten ook doortreden tot de markt voor aandelen en cryptocurrencies.

Doordat crypto moeilijk te traceren is kan het mogelijk zijn dat zowel Rusland als Oekraïne gebruik maakt van digitale valuta om bepaalde delen van de oorlog te financieren. Daarom loont de Oekraïense vicepremier en minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov een beloning uit aan iedereen in de cryptogemeenschap die informatie kan geven over de crypto wallets van Russische en Wit-Russische politici.

Wat de precieze sancties worden die de bondgenoten Rusland opleggen zijn dus nog niet bekend. Maar de bondgenoten hebben wel laten weten dat ze de acties van Poetin onacceptabel vinden en dat de leider van Rusland de internationale regels, waarden en normen heeft geschonden die na de Tweede Wereldoorlog zijn opgesteld. De bondgenoten gaan er hoe dan ook voor zorgen dat de oorlog gaat falen voor de Russische leider.

https://www.youtube.com/watch?v=B2TZNEqtp7k

Plaats een reactie