De Argentijnse politicus José Luis Ramón heeft een wetsvoorstel ingediend om salaris in Bitcoin te legaliseren. Het voorstel stelt Argentijnse arbeiders en exporteurs in staat om hun salaris in Bitcoin of een andere crypto te ontvangen.
Inhoudsopgave
Bitcoin dringt door in het Argentijnse congres
De populariteit van Bitcoin en andere cryptovaluta is in een rap tempo aan het toenemen, mede dankzij de enorme inflatie zoeken mensen naar bescherming om hun koopkracht te kunnen behouden. Het aantal actieve accounts op verschillende crypto handelsplatformen in Argentinië is het afgelopen jaar maar liefst vertienvoudigd.
Bitcoin is nu ook het Argentijnse congres binnengedrongen. De Argentijnse politicus José Luis Ramón, vertegenwoordiger van de partij Protectora Fuerza Política, heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat het mogelijk moet zijn voor werknemers om hun volledige (of gedeeltelijke) salaris in Bitcoin te ontvangen.
Argentinië en Bitcoin
Het beleid is een voortvloeisel uit het reddingsplan voor de Peso van de Argentijnse president Alberto Fernandez. In 2021 is de peso maar liefst 10 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Maar gedurende de regeringsperiode van de vorige Argentijnse president Mauricio Macri verloor de munt ongeveer 84% van zijn waarde in slechts 4 jaar tijd.
Om het nog erger te maken, het bruto binnenlands product is sinds 2020 met ongeeer 10% gedaald. Dit is de totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten. Normaal gesproken gebruiken de Argentijnen de Amerikaanse dollar als bescherming tegen de inflatie, maar sinds kort is dit is niet meer de moeite waard.
Naast de extreem lage rentes van lokale banken heeft de overheid namelijk ook een strikt limiet gesteld op het inwisselen van de peso naar Amerikaanse dollars. Momenteel mag er maximaal USD 200 per maand worden omgewisseld.
Bitcoin de oplossing voor de problemen van Argentinië
Zo’n flinke inflatie, dalende koopkracht en afname van het BBP heeft een enorme impact op het land. Het vertrouwen in de peso is weg, spaarder zijn hun koopkracht kwijtgeraakt en vinden er enorme kapitaaluitstromen plaats naar meer veiligere assets. Vooral dit laatste wil de Argentijnse overheid zoveel mogelijk voorkomen. Want dit zorgt ervoor dat de inflatie nog meer wordt bevorderd en het zorgt ervoor dat de overheid zijn monetaire macht verliest.
Daarom komt het ook niet als een verrassing dat Bitcoin populair is in Argentinië. Het biedt namelijk bescherming tegen de inflatie en helpt om de koopkracht te behouden. Vanwege de extreme waardedaling van de peso zijn steeds meer Argentijnen op zoek naar alternatieve manieren om hun waarde in op te slaan. Bitcoin en andere crypto is voor veel Argentijnen daarom een logische oplossing.
Ondertussen groeit het gebruik van cryptovaluta ook als betaalmiddel. Veel particulieren en winkels zijn Bitcoin en andere cryptomunten gaan accepteren. Afgelopen week kondigde Mercadolibre, een lokale e-commerce gigant, aan dat het bedrijf Bitcoin gaat accepteren als betalingen voor onroerend goed.
Salaris in Bitcoin, por favor
Nu heeft José Luis Ramón dus ook een wetsvoorstel ingediend voor salaris in Bitcoin of andere cryptocurrencies. Het gaat daarbij vooral om exporteurs van diensten en mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van een vaste relatie. Ramón legde uit dat het wetsvoorstel een reactie is op de noodzaak van meer autonomie en het behoudt van de lonen.
Wist je overigens dat het sinds 2018 ook al mogelijk is om werknemers (een gedeelte) van hun salaris in Bitcoin te laten uitbetalen. Er zijn al een groot aantal (Bitcoin) bedrijven die dit doen. Voor de ontvangende partij is dit een perfecte manier om maandelijks automatisch Bitcoin te ontvangen. Op de lange termijn kan dit voor een bedrijf een goede investeringsstrategie zijn.
Het voordeel hiervan is dat je als organisatie laat zien dat je innovatief en progressief bent. We zien dat Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt wereldwijd. Daarentegen staat de munt nog in de kinderschoenen en heeft het een ongelofelijke groeipotentie. Grote bedrijven zoals Tesla, Square, PayPal en MicroStrategy zien de potentie en hebben daarom op eigenwijze geïnvesteerd in Bitcoin.
Een ander voordeel van salaris in Bitcoin uitbetalen is dat je hierdoor een brede groep potentiele werknemers aantrekt. Nu dat Bitcoin steeds meer mainstream gaat, kun je door het salaris in Bitcoin uit te betalen een brede groep potentiele werknemers aantrekken. Vooral bij millennials en Tech-enthousiastelingen zien we dat ze de cryptomunt steeds meer omarmen.
Nog een ander, en misschien wel belangrijkste, voordeel van salaris in Bitcoin uitbetalen is dat het een bescherming tegen inflatie geeft. Fiatgeld zoals de euro of dollar kan oneindeloos worden bijgedrukt. Daarentegen heeft Bitcoin een beperkte hoeveelheid van 21 miljoen munten. Deze zijn niet onderhevig aan inflatie. Daarnaast is Bitcoin gedurende de afgelopen jaren flink gestegen in waarde. Naar verwachting zal de Bitcoin waarde alleen nog maar gaan toenemen.
https://www.youtube.com/watch?v=wGGvRDg6oqs