In navolging op Barclays blokkeert Santander van betalingen aan Binance. De bank legde gisteren in een e-mail die verzonden is naar klanten uit dat Santander de klanten na de waarschuwing van de Financial Conduct Authority (FCA) probeert te beschermen tegen fraude.
Inhoudsopgave
Santander stopt betalingen aan Binance
We hebben een aantal artikelen geschreven over hoe Binance momenteel tegen veel obstakels stuit. Meerdere financiële regelgevers hebben de crypto-exchange een officiële waarschuwing gegeven. Zo kreeg Binance een waarschuwing vanuit het Verenigd Koninkrijk, de Kaaimaneilanden en Japan. Sommige banken proberen hun klanten nu te beschermen door de toegangsweg tot het gebruik van Binance te blokkeren voor hen.
Santander is gisteren begonnen met het waar mogelijk stoppen van betalingen aan Binance. Er zijn op dit moment nog geen harde beperkingen op de transacties van Binance naar Santander account. Gisteren legde Santander haar klanten via een e-mail uit dat de bank deze actie had ondernomen ter bescherming tegen een mogelijk fraude.
In de e-mail stond dat Santander deze stap onderneemt omdat de bank er alles aan wilt doen om de Britse klanten te beschermen en het geld van de klant veilig te houden. In de e-mail stond ook dat Santander de situatie blijft volgen en de klanten op de hoogte zal stellen op het moment dat er iets aan de situatie verandert.
Santander onderstreepte dat crypto-activa hoge risico’s met zich mee kunnen brengen. Als als er zich problemen voordoen, is het onwaarschijnlijk dat crypto-investeerders toegang krijgen tot de diensten van de financiële ombudsman of tot de zogeheten Financial Services compensatieschema.
De bank voegde toe: “In de afgelopen maanden hebben we een aanzienlijke toename gezien van Britse klanten die het slachtoffer zijn van cryptofraude.” Dit gebeurde een paar dagen nadat Barclays de betaling van creditcards en betaalpassen aan Binance had geblokkeerd. De cryptocurrency-uitwisseling reageerde eerder deze week op Twitter en suggereerde dat de acties van de bank “gebaseerd waren op een misverstand over het incident”.
Meerdere banken blokkeren betalingen aan Binance
In een eerder, door ons geschreven, artikel heb je kunnen lezen dat Binance onlangs een officiële waarschuwing gehad van de Britse toezichthouder, Financial Conduct Authority. De FCA verbood Binance haar diensten uit te voeren in het Verenigd Koninkrijk omdat de cryptobeurs zonder vergunning in het VK actief zou zijn.
Als reactie op dit nieuws hebben verschillende banken in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken acties ondernomen om de toegang van hun klanten tot Binance zelf of de betalingen naar Binance te beperken. In juni legde Natwest de betalingen aan Binance aan banden. De afgelopen week deed Barclays hetzelfde. Een aantal andere Britse banken zijn de situatie eerst aan het evalueren alvorens ze hier de benodigde maatregelen voor gaan nemen.
Na de recente maatregelen van Binance en vooral ook het verbod vanuit FCA wordt het in Nederland en ook in de rest van Europa wordt het steeds lastiger om betalingen naar Binance te doen. Nu stopt een grote Spaanse Banco Santander dus ook met betalingen aan Binance. Ook werden betalingen aan Binance door het Britse Faster Payments-netwerk opgeschort.
Binance moet snel in actie komen
Recent stopte Binance zelf ook al met iDEAL betalingen aan en ook SEPA-betalingen aan Binance. Het bedrijf bevindt zich in een moeilijke situatie en het is noodzakelijk dat Binance haar zaken goed op orde gaat krijgen om niet nog meer beperkingen opgelegd te krijgen.
Binance gaf onlangs aan dat de FCA-kennisgeving gerelateerd is aan BML [Binance Markets Limited], een bedrijf opgericht in het Verenigd Koninkrijk en gereguleerd door de FCA. BML is een aparte juridische entiteit en levert geen producten of diensten via binance.com.
Binance CEO Changpeng Zhao deelde woensdag een post op de Binance-blog, waarin de voortgang van de uitwisseling en de volgende stappen worden weergegeven op basis van recente regelgevingskwesties. Hierin heeft hij opgeroepen om duidelijke regelgeving neer te zetten. Gisteren kondigde aan dat Binance Jonathan Farnell, voorheen van eToro, als de nieuwe directeur van compliance heeft aangesteld.
De toekomstige doelstellingen van Binance zijn onder andere het opzetten van meer partnerschappen op het gebied van compliance, het uitbouwen van het internationale compliance-team van de crypto exchange en een betere naleving van de lokale regelgeving door de activiteten en uitvoering te lokaliseren.
Heb je geld bij Binance?
Binance heeft ook problemen in Nederland. Alle Euro-stortingen (iDEAL en SEPA) zijn opgeschort. Het is niet duidelijk hoe lang de opschorting en de ondernomen acties vanuit de banken gaan duren. Als je fondsen hebt staan bij Binance, dan kan het verstandig zijn om jouw funds in veiligheid te brengen door het bijvoorbeeld naar je Bitvavo account te sturen. Ben je nog geen klant bij Bitvavo? Dan kun je snel en gemakkelijk een account aanmaken.