De SEC-voorzitter, Gary Gensler, pleit al geruime tijd voor een strenge crypto-regulering van de cryptomarkt. Gensler is ervan overtuigd dat de overheid de beleggers onder meer moet beschermen tegen fraude. Maar hij heeft nog een argument gevonden om te pleiten voor crypto-regulering. Gensler zei in een interview met de Financial Times dat het voor cryptoplatformen moeilijk is te overleven als er geen crypto-regulering komt.
Inhoudsopgave
Gensler spreekt over crypto-regulering
De Security and Exchange Commission (SEC) voorzitter had afgelopen woensdag een virtuele ontmoeting met het Europees Parlement om “van gedachten te wisselen”. Gensler heeft met Europese wetgevers gesproken over de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om te zorgen voor goede crypto-regulering. Gensler is ervan verzekerd dat cryptoplatformen regulering nodig om te kunnen overleven. Want zonder crypto-regulering lopen ze het risico om het vertrouwen van het massapubliek te verliezen.
Gensler legde uit dat financiële technologieën grenzen blijven overschrijden en zo de Europese en Amerikaanse markten betreden. Hij gaf aan dat de cryptomarkt wereldwijd is, dat het geen grenzen heeft en 24/7 actief is en benadrukte de noodzaak van een samenwerking om de markt te reguleren.
Ook sprak de SEC-voorzitter ook over technologieën die kunnen worden toegepast op crypto-beurzen om regelgevers te helpen investeerders goed te beschermen. Billy Kelleher, een parlementslid uit Ierland vroeg Gensler om hier meer over te vertellen. De SEC-voorzitter merkte op dat er effectieve en bewezen technologieën zijn om het witwassen van geld te stoppen en om beleggers te beschermen.
In een ander interview met met Financial Times die ook op woensdag plaatsvond, legde Gary Gensler tevens uit dat cryptocurrency-platforms zo groot zijn geworden dat ze regelgeving moeten omarmen of het risico lopen het vertrouwen van het publiek te verliezen. Hij ging verder met uitleggen dat crypto alleen de komende vijf of tien jaar relevant kan blijven als het binnen een openbaar beleidskader valt, vooral met de aanhoudende prijsstijging. Tot slot gaf Gensler aan dat zijn focus ligt op crypto-handelsplatforms, waar 95 procent van de activiteiten in de crypto-ruimte plaatsvindt.
Crypto marktwaarde van ruim USD 2.000 miljard
“Met een marktwaarde van zo’n 2.000 miljard dollar is de wereldwijde cryptomarkt op een niveau dat ze binnen de reguleringskaders moet werken”, klonk het. “De geschiedenis heeft ons geleerd dat je niet lang buiten die kaders kan overleven. Vertrouwen is uiteindelijk waar het om draait in de financiële wereld. Gensler liet weten dat hij zich momenteel richt op de cryptohandelsplatformen omdat meer dan 95 procent van de zeer speculatieve handelingen daar plaatsvindt.
Amerikaanse wetgevers en regelgevers maken zich steeds meer zorgen over cryptocurrencies. Crypto wordt steeds populairder bij individuele en institutionele beleggers. Verschillende Amerikaanse banken, waaronder Morgan Stanley en JP Morgan, hebben (rijke) klanten de mogelijkheid geboden om te investeren in cryptocurrencies.
Waarom is crypto-regulering belangrijk?
Wetgevers en regelgevers blijven zorgen en angst uiten over cryptocurrencies, vooral gezien zijn zeer volatiele en toenemende waarde, die de $2 biljoen heeft overschreden. Ze drukken deze bezorgdheid uit voor particuliere beleggers die veelal op de markt aanwezig zijn. Zowel wetgevers als regelgevers moeten echter nog afstemmen wie de markt precies zou moeten reguleren.
Steeds meer landen zijn daarom op zoek naar methodes om de cryptocurrencies een plek te geven in hun eigen financieel systeem. De manier waarop ze dat doen, varieert van land tot land. Sommige landen, waaronder El Salvador, legaliseren de munt als betaalmiddel. Andere andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, leggen strenge en beperkende regels op aan cryptoplatformen. Ook de SEC blijft onder leiding van Gensler een crypto-regulering bepleiten.
Verwarring over wie toezicht moet houden
Momenteel is er enige verwarring over wie toezicht moet houden op de markt. Regelgevers denken over het algemeen dat de grootste cryptomunt Bitcoin meer verwant is aan een grondstof dan aan een effect. Gensler liet echter weten dat veel cryptomunten effecten zijn. Daarom heeft hij het Congres opgeroepen om de SEC meer bevoegdheden te geven voor de crypto-regulering.
“Ik nodig de handelsplatformen uit om een gesprek aan te knopen met de regulatoren”, zei hij. “Er zijn veel platformen die het beter zouden doen als ze met ons zouden meedoen. Nu vragen ze vooral om vergiffenis in plaats van om goedkeuring.”
Cryptoplatformen zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om samen te werken met toezichthouders. Met name na het harde optreden tegen Binance door het Verenigd Koninkrijk en andere overheden.
https://www.youtube.com/watch?v=G7RWK9c7ZgE