Bitcoin daalde dit weekend tot $34K, nadat de grootste renteverhoging in meer dan twee decennia zowel de aandelen- als de cryptomarkt deed kelderen. Dit nadat cryptobeleggers zijn gaan nadenken over de impact van de eerste renteverhoging van 0,5% sinds 2000. Deze macro-economische onzekerheid dreef bitcoin naar een zesde week van opeenvolgende verliezen. Deze week zakte bitcoin onder $30.000, volgens Glassnode staat 40% van bitcoin beleggers in verlies. Als de sell-off in de Amerikaanse aandelenmarkt niet snel stopt, kunnen we verdere correcties in bitcoin en de bredere cryptomarkt verwachten.
Inhoudsopgave
Ongekende sell-off
Een ongekende sell-off van de markt zette zich deze week voort over Wall Street en de cryptomarkten. ’s Werelds grootste cryptocurrency kelderde met meer dan 10% en nam voor het eerst sinds juli 2021 een duik onder $30.000.
Hoewel bitcoin zich gedeeltelijk van de bodem hersteld heeft, staat hij nog steeds 5,5% negatief op het niveau van $31.750, beleggers lijden verlies. Los daarvan heeft de altcoin markt een nog heftigere sell-off gezien. Top altcoins als Ether (ETH) en Binance Coin (BNB) een correctie van 8-10% doorgemaakt.
De aanhoudende sell-off in crypto komt terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt zeer volatiel blijft. Op maandag 9 mei kelderde de Nasdaq Composite met 4,3% en noteerde zijn grootste eendaagse sell-off sinds 2020.
Bitcoin blijft een hogere correlatie vertonen met de Amerikaanse aandelenmarkt, vooral met de tech-zware Nasdaq Composite. Tegen CNBC zei Steven McClurg, chief investment officer bij Valkyrie Investments:
“Aandelen- en cryptomarkten verkopen over de hele linie af als gevolg van een brede verschuiving van risk-off naar heavy risk-selling. De correlatie tussen de twee activaklassen is de laatste maanden groter geworden door het aantal beursgenoteerde bedrijven dat betrokken is bij blockchain en digitale activa, en we zullen deze markten waarschijnlijk nog minstens enige tijd grotendeels gelijk op zien bewegen”.
De inflatiecijfers voor de Amerikaanse markt zullen naar verwachting vandaag komen. Als de Consumer Price Index geen tekenen van vertraging vertoont, kunnen we van de Fed strakkere monetaire maatregelen verwachten. Een daling van de CPI zou echter wel eens een flinke adempauze voor de aandelenmarkt kunnen blijken te zijn.

40% van bitcoin beleggers in verlies
Bitcoin is sinds afgelopen november 2021 onder een zware correctie gekomen. Het heeft 55% gecorrigeerd vanaf zijn all-time high van $69.000. Volgens de gegevens van Glassnode staat bijna 40% van de bitcoin beleggers onder water op hun laatste holdings.
In de afgelopen maand was 15,5% van alle bitcoin wallets getuige van ongerealiseerde verliezen. Verder merkten de Glassnode analisten op dat er een sterke toename is in de toevloed van “dringende transacties” tijdens de laatste sell-off van de markt.
Tijdens de volatiliteit van de afgelopen week verhuisde meer dan $ 3,15 miljard aan bitcoin in en uit de crypto exchanges. Dat is het hoogste aantal sinds november 2021. De nieuwste bitcoin Fear and Greed Index laat zien dat het beleggerssentiment onder “extreme angst” staat.
On-chain gegevensverschaffer CryptoQuant merkt op dat “hoe hoger het verlies %, hoe beter het is om tegen die prijzen te accumuleren”. De nieuwste gegevens van CryptoQuant laten ook zien dat institutionele beleggers vanaf nu zwaar aan het verkopen zijn. Het vermeldt:
“De Coinbase Price Premium is rond 2 mei negatief gaan handelen (uurlijkse gegevens). Institutionele beleggers en grote investeerders gebruiken vaak Coinbase Pro om bitcoin te kopen en te verhandelen. In het verlengde hiervan geeft een negatieve prijspremie aan dat er verkoopdruk zou kunnen komen van dit soort investeerders.”
Nayib Bukele “buys the dip”
De president van El Salvador, Nayib Bukele, maakte van deze huidige situatie gebruik en kondigde aan 500 extra bitcoins te kopen als deel van de reserves van het land.
Hij tweette maandag dat het Latijns-Amerikaanse land tijdens de huidige marktcorrectie nog eens 500 bitcoin (rond $15.3 miljoen) kocht, waardoor het totale aantal BTC dat El Salvador bezit op meer dan 2.300 komt (rond $72.5 miljoen).
“El Salvador heeft net de dip gekocht!” tweette Bukele, eraan toevoegend dat zijn regering kocht tegen een gemiddelde prijs van $30.744.
In september 2021 werd El Salvador het eerste land dat bitcoin wettig betaalmiddel maakte. Hoewel het plan door veel bitcoin voorstanders gevierd wordt, heeft het wereldwijd gemengde reacties opgeleverd. De stap ontlokte waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en van regeringsfunctionarissen uit de V.S.
Naast het nastreven van mogelijkheden in de geothermische bitcoin mijnbouw, heeft het land ook een eigen voorraad bitcoin aangelegd voor zijn reserves.