SEC wijst spot Bitcoin ETF aanvragen van NYDIG en Global X af

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanvragen afgewezen van twee fondsen die spot Bitcoin exchange-traded funds aanbieden. De SEC ontving aanvragen van de New York Digital Investment Group en Global X voor noteringen van spot Bitcoin ETF’s in respectievelijk juni en augustus 2021 en heeft sindsdien een beslissing uitgesteld tot de laatste tijd.

Spot Bitcoin ETF aanvragen afgewezen vanwege niet voldoen aan voorwaarden

De SEC verwierp donderdag de voorstellen van de Cboe BZX Exchange en de New York Stock Exchange op basis van twee verschillende invullingen. De firma’s hadden eerder een aanvraag ingediend om aandelen van hun respectieve Bitcoin exchange-traded funds te noteren en te verhandelen.

Volgens de SEC hadden de twee niet voldaan aan de voorwaarden die de Exchange Act en de Rules of Practice van de SEC opleggen. Deze richtlijnen vereisen dat de ETF gestructureerd moet zijn om beleggers en het algemeen belang te beschermen door frauduleus en bedrieglijk gedrag en praktijken te voorkomen.

Alvorens donderdag een oordeel te vellen, stelde de commissie langere termijnen vast om de voorgestelde regelwijziging te aanvaarden of af te keuren. De afwijzingen weerspiegelden soortgelijke uitspraken als die van WisdomTree en VanEck voor eerdere spot Bitcoin ETF aanvragen.

Spot Bitcoin ETF SEC

Bitcoin futures hebben meer succes gehad

Hoewel de VS nog niet officieel een spot Bitcoin ETF heeft goedgekeurd, hebben veel bedrijven al aanvragen voor soortgelijke producten ingediend. In augustus 2021 zei SEC voorzitter Gary Gensler dat het agentschap meer bedrijven zou toestaan exchange-traded funds aan te bieden die gebaseerd zijn op Bitcoin futures. Sindsdien heeft de regelgever ETF’s gekoppeld aan Bitcoin futures van Valkyrie, ProShares, en VanEck toegestaan.

Veel firma’s wachten nog op de goedkeuring van hun crypto exchange-traded funds. Eén firma, Grayscale, duwt echter terug tegen de regelgevers door een campagne te lanceren waarin ze Amerikaanse beleggers vraagt hun gedachten over de zaak in te sturen. De firma werkt ook aan de toestemming om haar Bitcoin Trust om te vormen tot een spot Bitcoin ETF. Intussen wordt verwacht dat de regelgever deze beslissing op 6 juli 2022 zal nemen.

Bitwise had in oktober zijn rechtszaak tegen de SEC aangespannen. De SEC zou in december uitspraak doen, maar schoof nog eens 45 dagen door om in februari uitspraak te doen.

De SEC heeft eerder haar beslissing op een soortgelijk verzoek van Bitwise om soortgelijke redenen uitgesteld. Bitwise kreeg 21 dagen de tijd om te antwoorden op de bezorgdheid van het agentschap over liquiditeit, transparantie, en meer kleur over geschiktheid over Bitcoin als onderliggende waarde voor het fonds.

Bitwise Investments, een op cryptocurrency gerichte firma, wil zijn Bitcoin ETP Trust omvormen tot een spot verhandeld exchange-traded fund. Daarmee zouden ze hun positie op de cryptocurrency markt kunnen behouden, terwijl andere bedrijven soortgelijke producten aanbieden.

De grote spelers op het gebied van crypto activa beheer zijn lang de enige alternatieven geweest voor beleggers die via de beurs aan bitcoin blootgesteld willen worden. Dat veranderde toen de SEC een bitcoin futures ETF goedkeurde. Bovendien hebben andere landen, met name Canada, de sprong al gewaagd. Een jaar geleden keurde Ottawa de eerste spot Bitcoin ETF’s goed.

Daardoor kunnen pioniers in het beheer van digitale activa in de Verenigde Staten hun concurrentievoordeel verliezen. De stijging van de bitcoin prijzen heeft de belangstelling gewekt van veel institutionele beleggers. Die meldden zich vervolgens bij de weinige beheerders van digitale activa, waardoor er een wanverhouding tussen vraag en aanbod ontstond.

Spot Bitcoin ETF SEC afgewezen

De SEC gaat uiteindelijk een keer ja zeggen’

De lancering van het eerste Bitcoin futures-backed exchange-traded fund in de VS was een belangrijke mijlpaal voor de industrie. Veel beleggers zijn er echter nog steeds niet van overtuigd dat een op een spot verhandeld fonds voldoende is om de prestaties van Bitcoin te volgen.

Ric Edelman verklaarde tijdens een interview dat de Securities and Exchange Commission uiteindelijk een spot Bitcoin ETF zou goedkeuren. Hij merkte op dat het product waarschijnlijk in 2022 of 2023 goedgekeurd zou worden, omdat de SEC geen excuses meer heeft om nee te zeggen.

https://www.youtube.com/watch?v=DvJ2z6_v-ag

Plaats een reactie