SEC wijst spot ETF voorstel van VanEck af

Op 12 november kwam het bericht naar buiten dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission het spot ETF voorstel van VanEck heeft afgewezen. Dit werd bekendgemaakt via een afkeuringsbrief welke de overheidsorganisatie vrij heeft gegeven. De bezorgdheid van VanEck over de bescherming van beleggers op de cryptomarkt werd gehoord door de SEC. Echter, volgens de afkeuringsbrief heeft VanEck in zijn voorstel niet voldaan aan de eisen van een aanbod aan de SEC.

Het spot ETF voorstel van VanEck

Cboe BZX heeft een voorstel gedaan aan de SEC rondom de bescherming van beleggers op de cryptomarkt tegen bijvoorbeeld manipulatie. Echter, op 12 november werd er een brief geopenbaard waarin te lezen is dat het voorstel van de indiener is afgekeurd. Het spot ETF voorstel van VanEck had een aanbod gedaan. In het aanbod zocht het fonds directe blootstelling aan de Bitcoin door BTC aan te houden en gerelateerde aandelen te bieden aan beleggers uit Amerika. Echter, de SEC heeft niet toegegeven aan deze vraag. De overheidsorganisatie blijft sceptisch tegenover het spot ETF voorstel van VanEck.

In maart van het jaar 2021 heeft de Cboe BZX Exchange een aanvraag ingediend bij de SEC. In deze aanvraag stelde BZX een nieuwe regelgeving voor. Door de regelwijziging konden de aandelen van de VanEck Bitcoin Trust genoteerd en verhandeld worden op de beurs. De SEC heeft het voorstel een tijd voor zich uit geschoven. Toen het spot ETF voorstel van VanEck eindelijk werd bekeken is de conclusie getrokken die onlangs naar buiten is gekomen: het voorstel is afgewezen.

Maar waarom is het voorstel afgewezen? Volgens de uitspraken in de afkeuringsbrief heeft BZX niet voldaan aan de eisen van een voorstel aan de SEC. Het voorstel liet niet duidelijk zien dat deze in overeenstemming is met de eis en regels van de nationale effectenbeurs. BZX heeft onvoldoende aangetoond dat het spot ETF voorstel van VanEck nodig is om fraude gerelateerde en manipulatieve handelingen te voorkomen rondom crypto en om beleggers te beschermen tegen dergelijke handelingen.

Wat had BZX dan kunnen doen? Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission kan de beurs aan de verplichtingen voldoen. Als een beurs een succesvol spot ETF voorstel van VanEck wil indienen dan moet het goed aantonen dat het een uitgebreide overeenkomst heeft met betrekking tot het delen van toezicht met een gereguleerde markt van aanzienlijke omvang. Uiteraard heeft deze eis betrekking tot de Bitcoin omdat het hier gaat om het spot ETF voorstel van VanEck.

spot ETF voorstel

Hoe nu verder?

Samengevat is de SEC dus bezorgd dat als het spot ETF voorstel van VanEck goedgekeurd wordt, en er gaat een spot Bitcoin ETF live, dat een persoon deze gaat manipuleren. De SEC is bang om deze manipulatie niet te detecteren waardoor de maatregelen voor de bescherming van beleggers niet ingezet kunnen worden. Dit alles zal kunnen gebeuren omdat er momenteel geen gereguleerde markt van betekenis is voor spot Bitcoin.

De Cboe heeft in zijn voorstel ook vragen gesteld die betrekking hadden tot de goedkeuring van Bitcoin futures ETF’s. Deze kunnen amper meer bescherming bieden aan beleggers dan een spotaanbod. Volgens Bloomberg Intelligence ETF analist Eric Balchunas is dit een erg goed punt van Cboe. Echter, ook dit punt heeft de SEC verworpen. Volgens de afwijzingsbrief zijn zij het oneens met deze uitspraak. Ze beweren dat de voorgestelde regelgeving en de bijbehorende wijzigingen op hun eigen merites en volgens de normen en waarden die daarbij horen wordt beschouwd. Een vergelijking met Bitcoin futures ETF’s is volgens de SEC dus niet toepasselijk.

Maar hoe nu verder? De SEC keurt dus het spot ETF voorstel van VanEck niet goed. Momenteel kunnen geïnteresseerde beleggers in BTC wel zelf op een soevereine manier cryptomunten verwerven. In eerste instantie was dit altijd een ingewikkeld proces, maar tegenwoordig is het erg eenvoudig. Je kunt als investeerder klein beginnen en vanuit een kleine positie een groot BTC vermogen opbouwen. De voordelen die zelfbewaring op deze manier met zich mee brengt zijn veel groter dan de leercurve. Daarnaast kan je als gebruiker ook echt actief profiteren van en deelnemen aan de waardepropositie van het Bitcoin netwerk.

https://www.youtube.com/watch?v=PudVA5ctQ4s

Plaats een reactie