Stablecoins zorgen voor bedreiging

USDT (Tether) is veruit de meestgebruikte stablecoin. Ook in 2023 zette USDT een geweldig jaar neer. De stablecoin verstevigde zijn positie en het marktaandeel van USDT groeide met maar liefst 21 procent. Daarmee vertegenwoordigt USDT meer dan twee derde van de totale stablecoin toevoer op de cryptomarkt.

Goede positie

Wat is het nu precies? Een stablecoin is een cryptomunt met onderpand. Het is geld dat alleen in de virtuele wereld bestaat, maar is gekoppeld aan geld in de traditionele wereld. Daardoor zijn ze vrij waardevast, terwijl de koers van veel cryptovaluta vaak schommelt.

Dat maakt dat ze kunnen fungeren als een soort brug tussen het virtuele en het traditionele geld. De meest gebruikte stablecoin ter wereld heet USDT (ook bekend als ‘Tether’) en is gekoppeld aan de dollar.

In 2023 maakten de concurrenten van USDT totaal geen kans. Tether boekte ten opzichte van alle concurrenten een enorme groei. Het totale marktaandeel van USDT is momenteel 71 procent. Aan het begin van 2023 stond het USDT-marktaandeel nog op ongeveer 50 procent. Dit blijkt uit data van het Amerikaanse crypto platform The Block.

Het totale aantal USDT tokens op de markt bedraagt momenteel 95 miljard. Dit is overigens meer dan het bruto binnenlands product van landen zoals Guatemala en Bulgarije. De nummer twee in de stablecoin markt, USDC, is goed voor ongeveer 27 miljard tokens. Dit is een forse teruggang voor USDC. Begin 2023 bedroeg het aantal USDC tokens op de markt nog 48 miljard.

De zaken gaan dus zeker goed bij Tether. Waar de stablecoin lang erg bekritiseerd werd lijkt alles inmiddels van een leien dakje te lopen. De dominantie van USDT neemt enkel toe en de concurrentie bijt in het stof.

In oktober maakte Tether wel een grote verandering bekend. Paolo Ardoino, voormalig CTO van Tether, nam namelijk de positie als CEO over van Jean-Louis van der Velde, die nu een adviserende rol inneemt. Toendertijd gaf Ardoino aan blij te zijn met de nieuwe stap in zijn carrière en grote successen voor zijn bedrijf voorziet. Vooralsnog lijken zijn plannen dus uit te komen.

“Ik ben verheugd en vereerd om de rol van CEO van Tether op me te nemen. Tijdens mijn loopbaan, die in 2014 startte bij Bitfinex en later in 2017 bij Tether, heb ik de mogelijkheden gehad veel mensen te leren kennen. Mensen die goede vrienden en familie werden. En als familie hebben we ongelooflijke resultaten behaald. Samen dromen we. Samen ontwikkelen we. Samen zijn we niet te stoppen.”

Stablecoins zorgen voor bedreiging

Gebruik onder criminelen

Er is tegelijkertijd nog iets anders bezig onder de stablecoins. Criminelen hebben ze namelijk ontdekt. Dit waarschuwt het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit in een nieuw rapport. Stablecoins zijn cryptomunten met onderpand. Ze spelen een steeds grotere rol in de financiële wereld. En dat wordt weerspiegeld in de criminele trends. Zes vragen over stablecoins en online criminaliteit.

Maffia in Zuidoost-Azië gebruikt veel stablecoins in de snel groeiende (online) gokindustrie en bij online fraude waarbij mensen heel erg worden verleid om te beleggen. Dat beleggen gebeurt via websites die lijken op echte beleggingswebsites, maar waarbij de inleg in de zakken van criminelen verdwijnt.

Ook worden stablecoins gebruikt om criminele winsten wit te wassen, door ze bij illegale wisselkantoren om te zetten in echt geld. De VN-onderzoekers spreken daarnaast van netwerken die ‘ondergronds bankieren’. Behalve cyber fraudeurs en drugssmokkelaars zouden daar onder meer beruchte Noord-Koreaanse staatshackers deel van uitmaken.

Het lijkt erop dat deze criminelen zitten in delen van Cambodja en delen van Myanmar, Laos en de Filipijnen. Met name in Cambodja en Myanmar gebruikt Chinese maffia voormalige hotels en casino’s als een soort ‘fabrieken’ voor cybercriminaliteit. Ze houden daar mensen vast en dwingen ze tot online criminaliteit. Het is een vorm van moderne slavernij, waar naar schatting van de VN zo’n 220.000 mensen slachtoffer van zijn. Die maken op hun beurt wereldwijd slachtoffers.

Circle

Circle is het bekende bedrijf dat achter stablecoin USD Coin zit. Ze zien volgens recente vooruitgang in de Amerikaanse wetgeving, rechtspraak en toezicht. Dante Disparte, Chief Strategy Officer en mondiaal hoofd overheidsbeleid bij Circle, deelde deze optimistische visie in een gesprek met CNBC, wijzend op de tweeledige realiteit in het Amerikaanse politieke landschap.

Circle heeft sinds eind 2021 krachtig gepleit voor stablecoin-wetgeving, waarbij het bedrijf naar schatting $760.000 heeft uitgegeven aan lobbyactiviteiten via het strategische adviesbureau Invariant, volgens ProPublica.

Bedreiging door stablecoins

Allaire hoopt verder nog op regelgeving ontwikkelingen na de recente goedkeuring en lancering van spot-Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s). “Dit zou de weg kunnen banen voor meer duidelijkheid en ontwikkeling in de wereldwijde regelgeving,” zei hij.

Er is dus veel aan de hand. Als jij nu meer wilt weten over verschillende cryptocurrencies kun je dit doen bij onder andere Bitvavo. Je kunt er veilig gebruik van maken en wie weet steek je er wel wat van op.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie