Nederlandse analist verwacht deze maand stijging van Bitcoin tot boven de 85.000 Euro

Een van de bekendste Bitcoin-analisten van dit moment, de Nederlander met de schuilnaam PlanB, heeft een voorspelling gedaan dat de koers van de Bitcoin deze maand de 98.000 USD of te wel 85.000 Euro zal gaan overstijgen. Voor december zal deze stijging van Bitcoin doorzetten tot wel 135.000 USD. Dit klinkt uiterst spectaculair, maar is het ook realistisch?

S2F Model

De basis voor deze voorspellingen zijn twee door PlanB ontwikkelde modellen. Het gaat om het zogenaamde stock-to-flow model, kortweg S2F model genoemd. Inmiddels is er ook een nieuwe variant ontwikkeld, met de naam S2FX model.

Allebei de modellen focussen zich op de schaarste van een bepaald activa en op welke manier dit tot één getal kan worden teruggebracht. Hierbij wordt gekeken hoelang het duurt om de voorraad te verdubbelen.

Je kunt dit op de volgende manier berekenen. Je neemt, in het geval van Bitcoins, het aantal in omloop zijnde Bitcoins en dat deel je door het aantal nieuwe Bitcoins dat jaarlijks wordt uitgegeven. De berekening is dan als volgt: 18.860.512 Bitcoins/ (900 per dag * 365). Dit levert een S2F op van 57.

Als we naar een grondstof als bijvoorbeeld goud kijken, is deze met een S2F van 58 net wat schaarser. Maar hierbij moet wel in ogenschouw worden genomen, dat we bij Bitcoin te maken hebben met een vier jaarlijkse halvering van de productie. Door deze halvering zal de S2F dus iedere keer verdubbelen.

stijging van Bitcoin planB

Lange en korte termijn voorspellingen

Het S2F model is echt een model dat voor de lange termijn voorspellingen is bedoeld. Voor voorspellingen op de korte termijn kijkt PlanB naar de zogenaamde Relative Strength Index, kortweg RSI.

Deze index die loopt van 0 tot 100 vertelt je hoe groot de koopdrang in de markt op een bepaald moment is. Staat de index boven de 70, dan betekent dit dat er een sterke koopdrang is. Dit wordt ook wel overbought genoemd.

Is de score lager dan 30, dan spreken we van een oversold. De verkoopdrang is in dat geval zeer groot. Komt ie boven de 50 en klimt die naar boven, betekent het dat er een opwaartse trend is. Bij een dalende lijn spreken we van een neerwaartse trend. In de ideale situatie bevindt de RSI zich tussen de 50 en 70. Zodra hij boven de 70 uitkomt is de kans op een megapiek enorm groot, aldus PlanB. Zelf verwacht hij dat de RSI de 95 gaat aantikken. Mocht dit echt gebeuren, dan zal de voorspelling van PlanB hoogstwaarschijnlijk uitkomen. Dan hebben ze gelijk gekregen op het gebied van de stijging van Bitcoin. 

Plan B stijging van Bitcoin

Voorspellingen op het gebied van stijging van Bitcoin

De voorspellingen die PlanB doet, zijn dus gebaseerd op de schaarste van Bitcoin. Het blijven natuurlijk voorspellingen. Toen de waarde van de Bitcoin enkele maanden terug flink kelderde, werd door velen getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het model.

PlanB zelf blijft echter vierkant achter zijn model staan en deed en passant een aantal nieuwe voorspellingen. Zo voorspelde hij een stijging van Bitcoin in de maand augustus tot boven 47.000 USD. Dit zou volgens de analist van cruciaal belang zijn om de huidige groei verder te continueren.  

Momenteel ligt de koers om en nabij de 63.000 USD. De stap naar de voorspelde 98.000 USD oogt enorm groot en vrijwel onhaalbaar. Het is echter een stijging van ‘slechts’ 50 procent. Kijken we naar de koersen van afgelopen maand, dan zien we een stijging die zelfs nog iets groter was. Het is dus zeker niet onmogelijk. Sterker nog, zijn voorspelling is zeer realistisch.

Daar blijft het volgens PlanB echter niet bij. Hij voorspelt namelijk een stijging van Bitcoin tot wel 135.000 USD aan het einde van dit jaar. Mocht dit realiteit worden, dan betreft het een stijging van 100 procent in slechts twee maanden tijd.

Het zal duidelijk zijn dat investeerders het koersverloop de komende weken met grote meer dan grote belangstelling zullen blijven volgen. Wij kijken natuurlijk met hen mee.

https://www.youtube.com/watch?v=5LUH9q0qKQI

Plaats een reactie