S2F-model faalt, debat over nut Bitcoin prijs model

Nu november tot een einde komt lijkt het erop dat de eerder voorspelde Bitcoin prijs van 98.000 dollar geen waarheid meer gaat worden. De prijs werd voorspeld door een analist die gebruik maakt van het pseudoniem PlanB. Hij of zij maakt voorspelt de BTC prijs aan de hand van het S2F-model. Echter, nu de voorspelling niet uitkomt ontstaat er een debat over of het S2F-model faalt.

Hoopvol S2F-model faalt

Het bekende stock-to-flow model (ook wel het S2F-model genoemd) heeft de afgelopen maand zijn voorspellingen niet zien uitkomen. PlanB is een bekende crypto analist die aan de hand van dit model eerder dit jaar een voorspelling had gedaan over de koers van de Bitcoin.

Hij of zij heeft aangegeven dat de koers van de bekendste cryptocurrency eind november van het jaar 2021 een waarde zal hebben van 98.000 dollar. Daarbij heeft de bekende analist ook nog eens genoemd dat deze koerswaarde de minimale waarde zal zijn die de koers zal behalen. Echter, op het moment van schrijven is de koers van de Bitcoin net onder de 52.000 dollar. Nu lijkt het er dus op dat het S2F-model faalt.

De voorspellingen van PlanB waren hoopvol. Dit droeg eraan bij dat de veel houders van de Bitcoin ook hoop bleven houden dat de prijs aan het einde van het jaar inderdaad gestegen zal zijn tot maar liefst 100.000 dollar.

Omdat een prijs van 100.000 dollar op het moment erg ver weg is zal je dus kunnen concluderen dat het S2F-model faalt. Maar is dit eigenlijk wel zo? Het bekende stock-to-flow model heeft eerder dit jaar laten zien dat het wel degelijk nauwkeurige voorspellingen kan doen. Zo heeft het model de BTC prijs voor augustus, september en oktober succesvol voorspeld. Het lijkt er nu dan op dat alleen de prijs in november een misser is.

S2F-model faalt

Discussie over het model

Die ene misser van het S2F-model lijkt wel voor een flinke deuk te hebben gezorgd in de geloofwaardigheid van het model. Afgelopen weekend is er een enorme discussie ontstaan rondom het model. Deze discussie werd met name gestart door een uitspraak van PlanB zelf. De bekende crypto analist en prijsvoorspeller heeft afgelopen weekend namelijk laten weten dat zijn voorspelde prijs van 98.000 dollar waarschijnlijk geen realiteit zal worden. Maar het S2F-model faalt volgens de analist niet en hoeft ook niet aangepast te worden. De prijs van de Bitcoin blijft volgens de crypto analist zijn koers vervolgen naar de 100.000 dollar. Alleen de voorspelde slotkoers voor november zal anders zijn dan verwacht.

Voor de ondergrens van een slotkoers gebruikt PlanB een model dat erg lijkt op het S2F-model. Dit andere model wordt ook wel het Floor-model genoemd. Het verschil tussen beide modellen is dat het gewone S2F-model geen rekening houdt met de visie op lange termijn. Het houdt alleen rekening met een gemiddelde prijs over de halveringscyclus van de Bitcoin die op dat moment gaande is. Het S2F-model faalt ook als de gemiddelde prijs van de halveringscyclus lager wordt dan 100.000 dollar.

De misser van het systeem van PlanB bleef dus niet onopgemerkt. Daarom heeft PlanB uitleg gegeven op het sociale media platform Twitter. Hij of zij heeft laten weten dat de misser zeldzaam is en noemt het een ‘zwarte zwaan die de afgelopen 10 jaar niet eerder is voorgekomen in de gegevens’. Bitcoin critici sprongen gelijk boven op de uitleg van PlanB. Zij vinden dat deze uitleg aangeeft dat PlanB de basisstatistieken van de BTC koers niet begrijpt of dat hij of zij zijn volgers voor de gek probeert te houden door hen nog te laten geloven dat de BTC prijs zal gaan stijgen tot 100.000 dollar.

S2F-model

Maar wat vinden de Bitcoin houders er zelf van?

De meningen zijn verdeeld. Op sociale media platformen als Twitter en Reddit ontstaan flinke discussies tussen houders van de Bitcoin. Sommige houders van de Bitcoin stappen af van het model van PlanB en zijn voorspellingen. Zij geven aan dat het S2F-model faalt. Andere houders behouden het vertrouwen, verdedigen het model en verdedigen de voorspellingen van PlanB. Zij geven aan dat het een goed model is, maar dat zelfs de beste modellen wel eens last hebben van een zogenaamde zwarte zwaan.

https://www.youtube.com/watch?v=Ki4pu2mEOqA

Plaats een reactie