De People’s Bank of China (PBOC) kondigde afgelopen vrijdag maatregelen aan waarmee ze de handel in crypto’s verder aan banden zal leggen. Volgens de bank zijn transacties in digitale valuta “marktverstorend” en moedigen ze illegale activiteiten aan. China voert al langer een hevige strijd tegen crypto, eerder werd het cryptomining in China verboden en mochten Chinese bedrijven geen crypto-gerelateerde activiteiten meer uitvoeren. Maar nu wordt het ook buitenlandse bedrijven verboden om cryptotransacties voor Chinezen uit te voeren. Bovendien voert China zijn hardhandig optreden tegen cryptocurrencies op door alle transacties met digitale valuta illegaal te verklaren.
Het land bracht een gedetailleerd plan uit om de crypto-industrie in het land uit te roeien en riep op tot de verwijdering van alle overgebleven crypto mijnbouwbedrijven. Dit kwam nadat bijna alle grote provincies in de zomer Bitcoin mining verboden hadden. Daardoor werden plaatselijke mijnwerkers gedwongen naar het buitenland te emigreren.
Inhoudsopgave
China voert hardhandig optreden tegen cryptocurrencies op
China heeft een nieuwe stap gezet in de strijd tegen cryptocurrencies. In een verklaring van de People’s Bank of China staat dat transacties met digitale valuta’s zoals Bitcoin voortaan verboden zullen zijn. Ook transacties tussen buitenlandse leveranciers en Chinese ingezetenen worden als illegaal beschouwd. Bovendien zal het land voortaan het delven van cryptocurrencies, ook wel mijnen genoemd, verbieden.
Volgens de People’s Bank of China “verstoort” de handel in cryptocurrencies de “financiële orde” en moedigt het criminele activiteiten aan. De bank noemde fraude, witwassen van geld, gokken en illegale fondsenwerving. In juni besloot China dat Chinese banken strenger moeten toezien op transacties in cryptocurrency. Op dat moment kondigde de regering ook aan dat elektriciteitsleveranciers in de provincie Sichuan cryptocurrency servers moeten lokaliseren en afsluiten. China ontgon tijdens de hoogtijdagen 65% van alle Bitcoins ter wereld, vooral in die provincie.
Nieuwe Chinese maatregelen
De Centrale Bank meldde dat financiële instellingen en bedrijven zich niet langer met cryptocurrency-gerelateerde activiteiten mogen bezighouden. Doen ze dat toch, dan zullen ze onderzocht worden en kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden. De Centrale Bank verklaarde dat verwacht wordt dat alle overheidsinstanties, betrokken instanties en overheden meewerken aan de bestrijding van de handel in crypto’s. Om dit zo effectief mogelijk te doen, gaat ze de informatieoverdracht tussen de verschillende belanghebbenden optimaliseren en stroomlijnen.
De centrale bank komt ook met maatregelen om de risico’s van crypto-handel beter onder de aandacht van de mensen te brengen. China probeert de uitstroom van kapitaal in te dammen en illegale cryptocurrency gerelateerde activiteiten zullen zeer streng bestraft worden. Francine Lacqua van Bloomberg liet weten dat China vermoedelijk probeert de uitstroom van kapitaal in te dammen.
Gabor Gurbacs, directeur van VanEck, voorspelt dat China’s strenge houding tegenover cryptocurrencies ervoor zal zorgen dat investeerders grote hoeveelheden geld van Azië naar Westerse landen zullen overbrengen.
Cryptocurrencies lijden als gevolg van Chinese strijd tegen crypto
Hoewel de cryptogemeenschap de neiging heeft om de Chinese strijd tegen crypto en “China FUD” als “niets nieuws” te beschouwen, is de markt duidelijk niet bestand tegen de klap. De aankondiging veroorzaakte een daling van de prijs van de belangrijkste digitale valuta’s.
Bitcoin is veruit de belangrijkste cryptocurrency en zijn prijs daalde in een paar uur na de aankondiging met 6% tot een dieptepunt van 41.300 dollar. Altcoins verging het nog slechter, zo zagen we scherpe dalingen bij Ethereum (11%) en Ripple (9%). Litecoin en Binance Coin leverden ongeveer 8 procent in.
Het valt echter nog te bezien of deze nieuwe stap in de Chinese strijd tegen crypto een langdurig effect zal hebben op de prijs van Bitcoin. Prijzen zijn gewoonlijk erg gevoelig voor volatiliteit, maar herstellen meestal snel na een scherpe prijsdaling. Dat hebben we ook gezien na het vorige nieuwsbericht over China’s strenge aanpak van cryptocurrency.
Verschillende redenen voor Chinese strijd tegen crypto
Er zijn verschillende redenen voor de Chinese strijd tegen crypto. Omdat Bitcoin een gedecentraliseerd systeem is, kan de Chinese overheid transacties niet controleren. Daarom kan geld uit China ongezien naar het buitenland verdwijnen. Bovendien ontwikkelt China zijn eigen digitale yuan om Bitcoin te vervangen. Met de digitale yuan kunnen gebruikers niet anoniem blijven, in tegenstelling tot bij cryptocurrencies.
Jason Guthrie, hoofd kapitaalmarkten bij vermogensbeheerder WisdomTree, zei tegen de Financial Times dat China het voortouw neemt bij het verbieden van binnenlandse digitale valuta’s. “China’s strijd tegen crypto door een verbod is slechts een voortzetting van een trend, maar vóór de lancering van de digitale yuan vergroten ze hun inspanningen.”
Bovendien kost het delven van cryptocurrency veel energie. Het persbureau Bloomberg schreef dat China’s bureau voor economische planning denkt dat dit zal leiden tot een tekort aan stroom voor de Chinese burgers. Bovendien geloven ze dat Bitcoin ontginning slecht is voor het milieu vanwege de CO2 uitstoot. China meent dat de mijnbouw hierdoor zijn klimaatdoelstellingen in gevaar brengt.
https://www.youtube.com/watch?v=XHOmBV4js_E