Tesla boekte grote winsten in Q1 2022, maar heeft sinds Q1 2021 geen crypto aankopen of verkopen gedaan

Tesla rapporteerde in het eerste kwartaal van 2022 $18,76 miljard aan inkomsten, meer dan de verwachte $17,80 miljard. De inkomsten uit auto’s waren goed voor $16,86 miljard, een stijging van 87% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tesla overtrof de inkomstenverwachtingen in zijn laatste winstrapport, maar niet dankzij zijn crypto holdings. Sinds het eerste kwartaal van 2021 heeft Tesla geen crypto aankopen of verkopen gedaan.  

Tesla verplettert Q1 winstverwachting met recordomzet en stijgende winstmarges

In het eerste kwartaal van 2022 slaagde Tesla erin recordopbrengsten en verbeterde winstmarges te boeken. Dit ondanks een stijging van de inputkosten en een sluiting eind maart in zijn gigafabriek in Shanghai.

Tesla rapporteerde afgelopen woensdag sterker dan verwachte winstcijfers over het eerste kwartaal, met recordinkomsten en een flinke sprong in de winstmarges. De schone-energie autofabrikant blijft het wereldwijde tekort aan halfgeleiders trotseren. Ook wist het om te gaan met de snel stijgende inputkosten die rivalen over de hele wereld teisteren.

Tesla liet weten dat de aangepaste winst voor de eerste drie maanden van 2022 $3,22 per aandeel bedroeg. Dit is meer dan 2,5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en veel hoger dan de consensusverwachting van Street van $2,26 per aandeel.

De groepsinkomsten stegen met 80,5% ten opzichte van vorig jaar tot een recordbedrag van $ 18,756 miljard. Ongeveer $679 miljoen daarvan was afkomstig van de verkoop van reglementaire kredieten aan andere autofabrikanten. Dit cijfer was dat 31% hoger dan vorig jaar.

De brutomarges voor auto’s bedroegen 30%, als je de emissiekredieten wegstreept, meer dan de verwachtingen van ongeveer 28,9% en duidelijk meer dan de 29,2% van het vorige kwartaal. De prijsverhogingen van de groep konden de stijgende inputkosten verzachten.

crypto aankopen Tesla

Tesla al een jaar geen crypto aankopen of verkopen gedaan

Ondanks de goede resultaten van Tesla heeft het bedrijf het afgelopen jaar geen crypto aankopen of verkopen gedaan, zo blijkt uit zijn laatste winstrapport. Op dit moment bezit het bedrijf $1,26 miljard aan digitale activa. Sinds het bedrijf in het eerste kwartaal van 2021 zijn investering van $1,5 miljard in bitcoin deed, heeft het bedrijf sindsdien geen crypto aankopen of verkopen gedaan.

In maart 2021, een maand na Tesla’s bitcoin aankoop, kondigde Musk via Twitter aan dat het bedrijf bitcoin als betaling zou aanvaarden. Nog geen twee maanden later, eveneens in een tweet, kwam Musk terug op zijn eerdere verklaring, en onthulde dat Tesla geen bitcoin zou accepteren vanwege de milieu-impact van de cryptocurrency.

In juli verduidelijkte Musk dat als het bitcoin mining in een duurzame richting zou gaan, hij zou heroverwegen het als betaalmiddel toe te voegen. In oktober bevestigde het bedrijf in een SEC filing dat het de deur voor cryptobetalingen openliet. Tot die tijd had het nog geen crypto aankopen gedaan.

In het derde kwartaal van vorig jaar voegde Tesla ook niets toe aan zijn bitcoin bezit en verminderde het ook niets, maar moest het wel een waardevermindering van $51 miljoen rapporteren om de daling van de prijs van de cryptocurrency te weerspiegelen.

Dit is een verplichte melding om een dip in de prijs van de grootste cryptocurrency weer te geven. Volgens de boekhoudregels voor digitale activa moet een bedrijf, als de prijs van een actief tijdens een kwartaal daalt, een waardevermindering rapporteren. Maar als de prijs stijgt, wordt dat niet als winst op de balans gerapporteerd, tenzij het actief verkocht wordt.

Tesla crypto aankopen in 2022

Zowel in het eerste kwartaal van 2022 als in het vierde kwartaal van vorig jaar kocht of verkocht Tesla geen bitcoin. Tesla deed geen crypto aankopen meer. Daarnaast boekte het ook geen waardeverminderingen op de waarde van zijn bitcoin bezit omdat de prijs van bitcoin van het eind van het vorige kwartaal tot het daaropvolgende kwartaal in wezen vlak bleef.

In januari 2022 onthulde Musk zijn belangstelling voor een andere crypto aankopen, namelijk voor DogeCoin. Het bedrijf is officieel begonnen met het accepteren van meme munt Dogecoin, een favoriet van CEO Elon Musk, als betaling voor Tesla koopwaar.

Het verklaarde dat het dit zal gebruiken als test om te zien hoe Dogecoin betalingen op zijn platform zouden werken. Alle artikelen die voor Dogecoin betalingen op de lijst stonden, waren na de aankondiging snel uitverkocht.

Tesla blijft het tweede beursgenoteerde bedrijf met de grootste bitcoin bezittingen, komend achter MicroStrategy en zijn enorme voorraad van meer dan 120K BTC.

Plaats een reactie