Tesla stopt met Bitcoin acceptatie

Tesla stopt met de Bitcoin acceptatie als betaalmiddel voor auto’s. Naar eigen zeggen doet Tesla dit vanwege zorgen over de negatieve impact  op het milieu. Na dit nieuws kelderde niet alleen de waarde van Bitcoin, maar de alle cryptomarkten stonden vandaag bloedrood in de min. 

Tesla stopt met Bitcoin acceptatie

Na 49 dagen is Tesla gestopt met de Bitcoin acceptatie als betaalmiddel voor de elektrische auto’s. Tesla maakt zich namelijk zorgen om het toenemende verbruik van fossiele brandstoffen bij de transacties en het delven van Bitcoin. De cryptomarkten stonden op bloedrood na deze aankondiging.

Elon Musk, CEO Tesla twitterde woensdagavond dat Tesla de Bitcoin acceptatie voor het aankopen van voertuigen heeft opgeschort. Het bericht was als volgt:

“Tesla heeft de Bitcoin acceptatie als betaalmiddel voor auto’s opgeschort. We zijn bezorgd om de sterk toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor het Bitcoin minen en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van alle brandstoffen.”

De mededeling ging als volgt verder:

“We zijn ervan overtuigd dat Bitcoin en cryptocurrency een veelbelovende toekomst heeft, maar het mag niet ten koste gaan van het milieu. Tesla zal zijn Bitcoin niet verkopen en op het moment dat het delven en de Bitcoin transacties op basis van duurzame energie geschieden, gaat Tesla opnieuw gebruikmaken van Bitcoin. Tot die tijd gaat Tesla onderzoeken of het andere cryptomunten die minder dan één procent van de Bitcoin energie uitstoot kan gaan inzetten als betaalmiddel.”

Bitcoin acceptatie

Het stoppen met de Bitcoin acceptatie komt zeer onverwachts

Begin februari dit jaar kocht het bedrijf nog voor USD 1,5 miljard aan Bitcoins. Dit deed Tesla door 10% van zijn holdings te verkopen om de liquiditeit van Btcoin te bewijzen als alternatief voor het aanhouden van kasreserves op de balans. In maart begon Tesla met de Bitcoin acceptatie als betaalmiddel voor auto’s. Dit gebeurde vlak nadat het bedrijf zijn Bitcoin bezit in een aanvraag bij de Amerikaanse Securities Exchange Commission (SEC) had bekendgemaakt. In de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal onthulde Musk voor het eerst dat zijn Bitcoin bezit gegroeid was tot USD 2,5 miljard.     

Enorme waardedaling

De impact van dit bericht was dusdanig groot dat de volledige marktkapitalisatie van alle bestaande cryptovaluta tot onder de USD 2 biljoen is gedaald. Na de aankondiging van Musk daalde de waarde van Bitcoin sterk. Op het moment van schrijven is een Bitcoin ongeveer 42.000 euro waard. De meeste cryptomunten zijn de afgelopen 24 uur tussen de 5-30% gedaald.

Bitcoin acceptatie

Op het moment van schrijven staat de koers op USD 49.722,  dit is een daling van 12% ten opzichte van gisteren. Als we kijken naar de zevendaagse statistieken dan zien we dat Bitcoin met 10% is gedaald, maar als we kijken naar de maandelijkse statistieken dan zien we dat Bitcoin nog steeds met 5% is gestegen.

Reacties op besluit Tesla over Bitcoin acceptatie

In de loop van woensdagavond en donderdagochtend hebben een groot aantal experts verschillende verklaringen gegeven over het recente besluit van Tesla. Zo besprak de in Londen gevestigde fintech investeerder en VP Capital oprichter Viktor Prokopenya ook de Tesla-situatie

Hij gaf aan dat de waarde van Tesla meer is gestegen dan alle autobedrijven in de wereld, Elon Musk is hierdoor de rijkste man ter wereld geworden. Prokopenya gaf aan dat het klopt dat veel cryptocurrencies op dit moment gebaseerd zijn op “Proof-of-Work”. De verschillende miners moeten als het ware ‘bewijs van werk’ leveren en om het werk gedaan te krijgen is nu eenmaal behoorlijk wat energie nodig. Hierdoor wordt er veel energie verspild, maar in de toekomst zullen de cryptomunten weinig tot geen CO2 uitstoot meer hebben.

Wat zijn de gevolgen van stopzetten Bitcoin acceptatie?

Vandaag zagen we dat alle cryptomarkten een flinke daling hadden. Dus op de korte termijn heeft de aankondiging zeker een enorme impact gemaakt. Wat de impact op de lange termijn zal zijn is nu nog niet duidelijk. Wat we wel weten is dat niet de eerste, heftigste of laatste dip is. De koers is in ieder geval niet gecrasht, wel maakte het een diepe daling. Maar een jaar geleden nog stond de koers nog onder de $10.000. 

Over het algemeen hebben de meesten lange termijn beleggers er vertrouwen in dat de cryptomarkten zich gaan herstellen en dat het op de lange termijn goed gaat komen met de cryptomarkten. In de crypto kringen is Elon Musk wat dat betreft een raadsel geworden. Wel is het een goed teken dat Tesla plan is om zijn Bitcoin reserves aan te houden en in de toekomst weer gebruik wilt maken van Bitcoin. 

https://www.youtube.com/watch?v=YAmzXUB3rSg

Plaats een reactie