Herstel na Tesla bericht “stoppen met Bitcoin als betaalmiddel”

De afgelopen dagen is de Bitcoin wereld flink wakker geschud. Dit omdat Elon Musk woensdag bekendmaakte dat hij voorlopig gaat stoppen met Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Als reden gaf hij aan dat een transactie teveel CO2 zou uitstoten. De koers van Bitcoin daalde eerst flink, maar heeft zich inmiddels weer weten te herstellen.

Herstel na Tesla bericht om Bitcoin als betaalmiddel te stoppen

Toen Tesla Elon Musk kritiek uitte op het Bitcoin energieverbruik, raakte de markt enorm in paniek en dook de prijs van Bitcoin 20% naar beneden naar USD 45.600. Inmiddels zijn we weer een dag verder en is de prijs alweer aan het terugkaatsen. De koers bevindt zich op het moment van schrijven net boven de USD 51.000. Hiermee is alweer ruim de helft van het verlies teruggewonnen.

Bitcoin als betaalmiddel

Discussie over energieverspilling

Tesla is bezig met een “groen” imago op te bouwen en wil symbool staan voor een nieuwe wereld waarin we schoner te werk gaan. Volgens Musk strookt het dan ook niet om het merk Bitcoin te labelen aan zijn eigen merk. Dit vanwege de energieverspilling van Bitcoin. Miners moeten namelijk Proof of Work leveren en hiervoor is er energie nodig om de systemen te laten draaien. 

De stelling dat Bitcoin transacties een bepaalde hoeveelheid energie kost, is daarnaast ook wel erg kort door de bocht. Men kan namelijk niet een dataset pakken en op basis hiervan de geschatte energieverbruik en dus de kosten per transactie berekenen. Tijdens het werk doen de miners veel meer dan alleen de transactie verwerken. Ze checken ook de geschiedenis en er wordt onderzocht of de boekhouding klopt. Het validatie proces van transacties is met opzet erg intensief. Door dit soort investeringen wordt het netwerk juist veiliger.

Als men de waarde van (transactie)geschiedenis te verifiëren en zo voor een veilig systeem zorgt niet waardevol acht, dan kan men stellen dat Bitcoin ‘energieverspilling’ is. Maar voor diegenen die geloven in de toekomst van Bitcoin is de tijd en energie juist een investering voor de toekomst.  

Bitcoin als betaalmiddel

Heftige reacties op stoppen met accepteren van Bitcoin

Er wordt heftig gereageerd op het stoppen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel. Een veel voorkomende reactie in de Bitcoin markt is of Elon Musk wel wist hoe Bitcoin mining werkt.

Andere mensen beschuldigden Musk van hypocrisie. Eerder leek hij het eens te zijn met het bericht dat Bitcoin meer hernieuwbare energie wilt gaan gebruiken en dat de cryptomunt de cryptomarkt hierdoor juist op een positieve manier beïnvloedt. Indertijd gaf Elon Musk aan dat hij nooit in Bitcoin zou hebben geïnvesteerd als het niet zou bijdragen aan een betere en duurzame toekomst waar hernieuwbare energieproductie centraal zou staan.

Nu ineens komt Musk met de aankondiging om voorlopig te stoppen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel vanwege milieuoverwegingen. Maar in de tussentijd is hij wel Dogecoin aan het promoten. Deze munt maakt net zo goed gebruik van mining en Proof-of-Work. Opmerkelijk dus.

Tesla houdt toegangswegen voor Bitcoin als betaalmiddel gesloten

Op dit moment kiest Musk ervoor om voorlopig alle toegangswegen voor Bitcoin als betaalmiddel af te sluiten. Maar Tesla geeft wel aan zijn behoorlijke kasreserves aan te blijven houden. Volgens de laatste cijfers gaat het om 43.200 BTC. Dus de vraag is nu: Heeft Tesla deze beslissing gemaakt, omdat het bij investeerders, werknemers en/of klanten niet goed is binnengekomen om het merk aan Bitcoin te linken wegens het groene imago van het bedrijf? Of toch om andere redenen? Binnenkort gaan we hier zeker antwoord op krijgen.  

Bitcoin blijft doordraaien

Niet alleen in de beleggingswereld maar ook in de cryptowereld kan slecht nieuws altijd zorgen voor onrust op financiële markten. Maar terwijl beleggers nogal heftig reageren op de aankondiging van Tesla te stoppen met Bitcoin als betaalmiddel te accepteren, draait Bitcoin gewoon door.

De mining industrie is tegenwoordig een miljarden industrie. Grote bedrijven gaan vandaag niet ineens stoppen met hun mining activiteiten omdat Elon Musk, of wie dan ook, een bepaald besluit neemt.

Kortom, Bitcoin draait gewoon door, net zoals het ook al deed voordat de Bitcoin als betaalmogelijkheid überhaupt beschikbaar was. Bitcoin gaat echt niet ten onder door dit nieuws. Wel kan het zijn dat Tesla wat klanten verliest in de wereld van Bitcoin. Bitcoin is op een fundamenteel niveau, uiteindelijk goed bestand gebleken tegen een actie van één enkele gebruiker. Ongeacht hoe invloedrijk ze ook zijn.

Plaats een reactie