Tesla verloor 101 miljoen dollar aan waarde door BTC investeringen in 2021

Tesla is een fabrikant van elektrische auto’s. Naast het produceren van auto’s is de fabrikant ook actief op het gebied van cryptocurrencies. Echter, Tesla verloor 101 miljoen dollar aan waarde ten gevolge van cryptocurrency investeringen volgens een rapportage over 2021.

Tesla verloor 101 miljoen dollar aan waarde in 2021

De bekende elektrische autofabrikant Tesla is de afgelopen tijd bezig geweest met het maken van een rapportage over de waardeontwikkeling van het bedrijf in 2021. Het bedrijf heeft ontdekt en gerapporteerd dat er in 2021 sprake is geweest van een flinke hoeveelheid bijzondere waardeverminderingsverliezen. Deze verliezen zijn het gevolg geweest van de cryptocurrency investeringen van het bedrijf.

Tesla heeft in 2021 geïnvesteerd in de Bitcoin. Het bedrijf besloot een holding strategie toe te passen in de hoop winst te genereren met de investeringen. Echter, Tesla verloor 101 miljoen dollar aan bijzondere waarde door de BTC investeringen. Deze waardeverliezen van de investeringen komen voort uit de fluctuaties van de Bitcoin prijs in 2021.

Nadat het bedrijf de waardeverliezen had ontdekt heeft Tesla een rapport ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In deze rapportage vermeldde Tesla de ontdekte waardeverminderingsverliezen.

Maar hoeveel heeft Tesla gedurende 2021 geïnvesteerd in de Bitcoin? In het eerste kwartaal van 2021 heeft de bekende elektrische autofabrikant 1,5 miljard dollar in de digitale cryptocurrency geïnvesteerd. Tesla verloor 101 miljoen dollar aan waarde door deze investeringen, maar heeft gedurende het afgelopen boekjaar ook winsten gemaakt.

In de maand maart van 2021 wist het bedrijf maar liefst 128 miljoen dollar aan winst te maken door een deel van hun BTC holdings te verkopen. Op 31 december 2021 was de boekwaarde van de cryptocurrencies van Tesla gelijk aan 1,26 miljard dollar. De reële marktwaarde van dezelfde digitale activa was op dat moment echter 1,99 miljard dollar.

MicroStrategy is een bekend softwarebedrijf dat in de Verenigde Staten is gevestigd. Ook dit bedrijf is in 2021 erg actief geweest op de cryptomarkt. Het bedrijf heeft over het boekjaar van 2021 een waardeverminderingsverlies geleden. Dit geeft aan dat de situatie van Tesla niet uitzonderlijk is.

In het vierde kwartaal van 2021 wist MicroStrategy ook een waardeverminderingsverlies te boeken. Het ging om een verlies van bijzondere waarden van maar liefst 146,6 miljoen dollar. Het nettoverlies voor het bedrijf bedroeg uiteindelijk 90 miljoen dollar of 8,43 dollar per aandeel van het bedrijf.

Tesla verloor 101 miljoen dollar

Hoe nu verder in 2022?

Tesla verloor 101 miljoen dollar aan waarde in 2021 en dergelijke waardeverminderingsverliezen zijn natuurlijk ongewenst. Maar wat gaat Tesla in 2022 doen om de verliezen te beperken? In het bericht dat Tesla aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft geschreven staat ook de visie van het bedrijf met betrekking tot de toekomst.

In 2022 verwacht Tesla dat de bedrijfskosten zullen groeien. Deze groei zal veroorzaakt worden doordat het bedrijf wereldwijd hun activiteit gaat uitbreiden. Uiteraard hoopt het bedrijf dat deze investeringen leiden tot een groei van de omzet, waardoor er uiteindelijk winst wordt gemaakt door het bedrijf. Op den duur hoopt het bedrijf dat de groeiende bedrijfskosten niet opwegen tegen de groeiende inkomsten van het bedrijf.

Tesla verloor 101 miljoen dollar volgens de rapportage aan de SEC, maar ook ander nieuws werd in de rapportage bekend gemaakt. Op 16 november 2021 heeft het bedrijf een dagvaarding ontvangen om op zoek te gaan naar informatie over de bestuursprocessen van het bedrijf en hun naleven van de SEC-schikking. De schikking werd in 2018 bereikt nadat Elon Musk en de SEC een geschil kregen over mogelijke effectenfraude binnen het bedrijf.

Enkele dagen voor de dagvaarding werd uitgegeven had Elon Musk via Twitter gevraagd of hij 10% van zijn Tesla aandelen moest verkopen. Dit had ertoe geleid dat de prijs van de aandelen een flinke duikvlucht nam. De SEC was mogelijk niet blij met deze actie en startte een geschil tegenover de CEO van Tesla. Echter, of deze berichten op Twitter daadwerkelijk de aanleiding waren voor het geschil is niet bekend gemaakt in de rapportage aan de SEC.

https://www.youtube.com/watch?v=V2CV4gymC4s

Plaats een reactie