De Bitcoin en cryptomarkten staan de afgelopen dagen sterk. Steeds meer experts zien een verband tussen de Bitcoin prijs en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Deze oorlog kan wel eens de eerste grote testcase voor Bitcoin worden.
Eerste grote testcase voor Bitcoin
De Bitcoin is ontworpen als soeverein geld en kan deze rol waarmaken in de huidige wereld die wordt beïnvloed door oorlog en (financiële) sancties. De huidige gegevens van de cryptomarkt laten zien dat digitale valuta’s sterk staan in deze tijden. Ook trekken steeds meer experts verbanden tussen de huidige positie van de cryptosector en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Op dinsdag 1 maart 2022 om 15:50 UTC is er een Bitcoin prijs vastgesteld van 43.639 dollar. Hoewel de prijs de afgelopen periode wat was gedaald is de prijs in de 24 uur voorafgaand van het genoemde tijdstip juist gestegen met ongeveer 7%. In de week voorafgaand aan het genoemde tijdstip is de prijs van de Bitcoin gestegen met maar liefst 18%. Op de laatste dag van februari brak de Bitcoin prijs door de grens van 40.000 dollar heen.
Dergelijke prijsstijgingen van de Bitcoin laten zien dat de markt bullish is. Veel handelaren en investeerders hebben op dit moment vertrouwen in de kracht en de ontwikkeling van de Bitcoin markt. Mogelijk komt dit omdat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een grote testcase voor Bitcoin vormt.
Ten gevolge van de prijsstijgingen de afgelopen dagen zijn er ook veel leveraged short BTC-posities geliquideerd op de Bitcoin markt. Coinglass heeft verschillende gegevens geopenbaard rondom deze liquidaties.
De liquidaties bereikten bijvoorbeeld een piek in een 12 uur durende periode van maandag middag tot middernacht. In deze periode werd voor 119 miljoen dollar aan Bitcoin short posities geliquideerd. Dit komt waarschijnlijk omdat de prijs van de Bitcoin in deze periode de grens van 40.000 dollar doorbrak.
De Bitcoin prijs is gestegen toen er vorige week meer geld stroomde naar diverse beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen hadden de Bitcoin in hun assortiment inbegrepen.
Crypto onderzoekers zien dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne een testcase voor Bitcoin kunnen vormen. Zij zagen ook dat de instroom naar beleggingsfondsen een waarde had van ongeveer 36 miljoen dollar, waarvan 17 miljoen dollar doorstroomde naar beleggingsproducten die gebaseerd zijn op de Bitcoin.
In eerste instantie zal je misschien niet verwachten dat mensen gaan investeren op het moment dat een oorlog dreigt los te barsten. Toch blijkt uit de marktgegevens dat het tegenovergestelde van deze verwachting de werkelijkheid is geworden.
Bitcoin kan zichzelf bewijzen in deze testcase voor Bitcoin
Voorheen bleek uit de marktgegevens dat de Bitcoin prijs altijd wel verband hield met de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Echter volgens de analist van GlobalBlock is recentelijk te zien dat de waarde van de aandelenmarkt ontkoppelt van de waarde van de Bitcoin op korte termijn. Op deze manier wordt een testcase voor Bitcoin gecreëerd.
In deze periode van sancties en oorlog kan de Bitcoin zijn rol waarmaken. De Bitcoin kan bewijzen dat de valuta werkt als toestemming loze en censuurbestendige vorm van waardeoverdracht. Cryptocurrencies spelen in de huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne een belangrijke rol en lijken beter te presteren dan het traditionele havengoud.
De Bitcoin laat momenteel aan de wereld zien wat zijn sterke kanten zijn. Dit is terug te zien in een bredere acceptatie van de cryptomunt. Niet alleen meer beleggers treden in deze tijd toe tot de cryptomarkt om hun geld veilig te stellen, maar ook steeds meer gewone burgers treden toe om bijvoorbeeld donaties in de vorm van cryptocurrencies te schenken aan Oekraïne.
De huidige spanningen vormen een testcase voor Bitcoin. Het vormt het eerste tijdperk waarin een conflict speelt op wereldlijke schaal. Onderzoekers houden daarom goed in de gaten hoe de Bitcoin zich in deze perioden ontwikkelt. Zij kijken naar de prestaties van de Bitcoin in het algemeen maar ook naar de rol van de cryptomunt in de oorlog in beide landen.
https://www.youtube.com/watch?v=lwPVlWfvWXE