Twitter CEO Jack Dorsey treedt af als CEO van het social mediabedrijf

Jack Dorsey treedt met onmiddellijke ingang af als CEO van het sociale-mediabedrijf Twitter. Parag Agrawal, Twitter’s Chief Technology Officer, zal het roer overnemen, zei het bedrijf maandag. Agrawal neemt de functie van Dorsey per direct over. 

Jack Dorsey heeft besloten Twitter te verlaten

“Ik heb besloten Twitter te verlaten omdat ik geloof dat het bedrijf klaar is om verder te gaan met zijn oprichters,” zei Dorsey in een verklaring, hoewel hij geen aanvullende details gaf over waarom hij besloot af te treden.

Jack Dorsey, 45, was CEO van zowel Twitter als Square, zijn digitale betalingsbedrijf. Dorsey blijft in de raad van bestuur tot zijn termijn afloopt op de aandeelhoudersvergadering van 2022, zei het bedrijf.

Salesforce President en COO Bret Taylor wordt voorzitter van de raad, en volgt Patrick Pichette op, een voormalige Google executive, die in de raad blijft als voorzitter van het audit comité.

Jack Dorsey Twitter CEO resigns

CTO Agrawal neemt het roer over van Dorsey

Parag Agrawal, die sinds 2017 de functie van CTO bekleedt, is al meer dan tien jaar bij Twitter. Voor hij bij Twitter kwam, deed hij onderzoeksstages bij AT&T, Microsoft en Yahoo.

Bij Twitter was Agrawal verantwoordelijk voor de strategie rond kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Hij leidde ook projecten om tweets in de tijdlijnen van gebruikers relevanter voor hen te maken.

Agrawal was eerder ook verantwoordelijk voor het vinden van een leider voor Project Bluesky. Dit is een onderzoeksproject dat Twitter lanceerde om open en gedecentraliseerde standaarden voor sociale media platforms vast te stellen.

Jack Dorsey onthulde eerder dat Bluesky sociale media bedrijven zal helpen samenwerken aan de manier waarop berichten aan gebruikers worden gepromoot. Bovendien gaat het gebruikers meer controle geven over de inhoud die ze zien.

Bluesky zou het ook gemakkelijker kunnen maken voor sociale netwerken om beperkingen op te leggen tegen haatzaaiende taal en ander misbruik.

Jack Dorsey zei in een op Twitter gepubliceerde e-mail dat Agrawal zijn keuze was om het bedrijf te leiden, omdat hij het bedrijf door en door kent en de behoeften ervan begrijpt.

Jack Dorsey CEO Twitter

Dorsey werd eerder gevraagd af te treden

Dorsey werd vorig jaar bijna gedwongen af te treden. Twitter-belanghebbende Elliott Management had gevraagd hem te vervangen. Elliott Management oprichter en miljardair investeerder Paul Singer had zich afgevraagd of Dorsey beide overheidsbedrijven wel moest leiden. Singer riep Dorsey op af te treden als CEO van een ervan voordat de investeringsmaatschappij een deal sloot met de leiding van Twitter.

Elliott gaf een verklaring uit over het nieuws van maandag, waarin hij liet weten dat zijn samenwerking met Jack en Twitter de afgelopen jaren productief is geweest.

“Twitter voert nu een ambitieus meerjarenplan uit om het bereik en de waarde van het bedrijf drastisch te vergroten. We kijken uit naar het volgende hoofdstuk van het Twitter-verhaal, vertelden managing partner Jesse Cohn en senior portfolio manager Marc Steinberg.

“We hebben zowel de nieuwe voorzitter Bret Taylor als de nieuwe CEO Parag Agrawal leren kennen, en we zijn ervan overtuigd dat zij de juiste leiders zijn voor Twitter op dit belangrijke moment.

Dorsey was in 2006 mede-oprichter van de social mediagigant. Hij diende als CEO tot 2008 voordat hij uit zijn functie werd ontheven. In 2015 keerde hij echter terug om Twitter te leiden nadat voormalig CEO Dick Costolo was opgestapt.

Twitter aandelen zijn 85% gesprongen sinds Dorsey op 5 okt. 2015 het roer overnam als CEO. De aandelen van Square zijn 1.566% gestegen sinds de beursintroductie op 19 nov. 2015.

Agrawal, 37, zal de agressieve interne doelstellingen van Twitter moeten halen. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar aan dat het tegen het einde van 2023 315 miljoen dagelijks actieve gebruikers wil hebben. Het wil ook zijn jaarlijkse inkomsten tegen dat jaar minstens verdubbelen.

https://www.youtube.com/watch?v=OIEaeafFb2A

Plaats een reactie