Elon Musk wil zich uit de Twitter deal terugtrekken, dit is waarom

Miljardair Elon Musk wil een einde maken aan zijn $44 miljard kostende Twitter deal. Musk’s advocaat beweerde dat Twitter zijn verplichtingen in de fusieovereenkomst niet is nagekomen. Twitter’s bestuursvoorzitter Bret Taylor zei dat het bedrijf nog steeds vastbesloten is de deal tegen de afgesproken prijs te sluiten en van plan is juridische stappen te ondernemen om de overeenkomst af te dwingen. 

Musk wil zich uit de Twitter deal trekken

Miljardair Elon Musk trekt zich terug uit de $44 miljard deal die zijn bod op Twitter een paar maanden geleden goedgekeurd zag. En in verband met deze beslissing heeft de Tesla CEO nu een opzegbrief gestuurd aan de Chief Legal Officer van de firma. In de brief, die in een Securities and Exchange Commission (SEC) filing bekend werd gemaakt, meent Skadden Arps advocaat Mike Ringler dat Twitter zich niet aan zijn contractuele verplichtingen heeft gehouden.

Twitter deal

De kwestie inzake de Twitter deal

Kopers krijgen soms koude voeten vlak nadat ze krijgen wat ze willen. Maar Musk zegt dat zijn beslissing om zich uit de Twitter deal terug te trekken te wijten is aan te veel onbeantwoorde vragen.

Het is bijna gebruikelijk dat kopers soms koudwatervrees krijgen vlak nadat ze gekregen hebben wat ze willen, en dat gebeurde precies met Musk. Kort nadat de Twitter deal erdoor was getrokken, had Musk enkele vragen, vooral over welk percentage van de actieve accounts van het platform spam of nep is. Hij had getwitterd:

“Twitter deal tijdelijk in de wacht in afwachting van details die de berekening ondersteunen dat spam/nep-accounts inderdaad minder dan 5% van de gebruikers uitmaken.” Maar die berekeningen waar Elon Musk om vroeg kwamen nooit. Zoals Ringler bevestigt, zij het in gedeelten:

“Twitter heeft verzuimd of geweigerd deze informatie te geven. Twitter heeft sporadisch de verzoeken van Mr. Musk genegeerd, af en toe heeft het bedrijf de verzoeken om redenen die ongerechtvaardigd lijken afgewezen. Ook is het voorgekomen dat het bedrijf beweerde dat het voldeed Musk onvolledige of onbruikbare informatie gaf.”

Meer dan de beweringen dat Twitter niet voldoende informatie gaf, meent Ringler ook dat Twitter “wezenlijk onjuiste verklaringen” aflegde. En dat dit voldoende redenen zijn om welke overeenkomst de twee partijen ook afgesproken hebben te verbreken.

Twitter kan Elon Musk voor de rechter dagen

Intussen is de raad van bestuur van Twitter niet in het minst onder de indruk van Musk’s beslissing. En volgens de bestuursvoorzitter, Bret Taylor, zal de firma nog steeds proberen de deal af te ronden tegen de prijzen die aanvankelijk door beide partijen waren afgesproken. Twitter kan echter zo nodig juridische stappen tegen Musk ondernemen om de overeenkomst af te dwingen.

“We zijn ervan overtuigd dat we zullen zegevieren in de Delaware Court of Chancery,” schreef Taylor.

Hoewel Musk nu officieel van de overeenkomst wil weglopen, is deze saga waarschijnlijk nog lang niet voorbij. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst stemde Musk ermee in $1 miljard te betalen als hij zich terugtrekt. Maar gezien de huidige claims en tegenclaims zou dit wel eens een langduriger juridisch getouwtrek kunnen worden dan verwacht.

Maar zoals de bestuursvoorzitter van Twitter aangaf te zullen doen, kan het bedrijf Musk aan zijn oorspronkelijke deal trachten te houden door hem aan te klagen wegens weglopen, als ze betwisten dat zijn redenering hem uit het contract zou moeten laten.

Twitter heeft reden om te proberen Musk aan zijn oorspronkelijke voorwaarden te houden. Het aandeel is flink gedaald sinds het bestuur aankondigde dat het zijn bod om het bedrijf te kopen voor $54,20 per aandeel had aanvaard. Op de dag van die aankondiging van de Twitter deal eindigde het aandeel de handelsdag op $51,70 per aandeel. De aandelen Twitter stonden bij het sluiten van de markt op vrijdag op $ 36,81.

Musk let blijkbaar ook op de aandelenprijs, volgens de brief, “en overweegt of de afnemende bedrijfsvooruitzichten en financiële vooruitzichten van het bedrijf een Bedrijfs nadelig effect vormen dat de heer Musk een afzonderlijke en onderscheiden basis geeft om de fusieovereenkomst te beëindigen.”

Plaats een reactie