Afgelopen week is het nieuws naar buiten gekomen dat een aantal bekende crypto mining apps eigenlijk nep zijn. Crypto mining apps zijn applicaties die je kunt installeren op je telefoon om op deze manier cryptocurrencies te minen. Het minen van crypto via het gebruik van een smartphone is relatief nieuw op de cryptomarkt. Het is een goede manier om een beetje extra bij te verdienen. Echter, omdat het werkingsmechanisme van een applicatie op de telefoon anders is dan het werkingsmechanisme van mining op een computer, zul je minder verdienen met het minen van crypto op je telefoon. Het is echt een bijverdienste.
Inhoudsopgave
Valse crypto mining apps ontdekt
Tijdens het minen van crypto worden er nieuwe munten op de markt gebracht. Daarnaast zorgen miners ook voor het onderhoud en de ontwikkeling van de blockchain. Wanneer jij crypto gaat minen en je voert deze taken uit, dan zul je hiervoor worden beloond. In vrijwel alle gevallen word je uitbetaald in cryptomunten als dank voor je diensten.
De acht cryptocurrency mining applicaties die nep bleken te zijn beloofden hun gebruikers ook een uitbetaling in crypto. Om betaald te krijgen en de applicatie te gebruiken moesten miners verschillende advertenties bekijken en betaalde abonnementen afsluiten. Dit werd onthuld in het rapport van cyberbeveiligingsbedrijf Trend Micro.
De applicaties
Trend Micro is het bedrijf dat de valsheid van de applicaties ontdekte. In het rapport wordt gesproken van ‘misleiding’ van gebruikers. De miners die deze applicaties geïnstalleerd hebben moesten advertenties bekijken en een abonnement afsluiten voor het gebruik van de applicatie. De kosten van dit abonnement waren maar liefst 15 USD per maand. Dit abonnement gaf hun toegang tot verschillende mining opties. Wanneer een miner dit abonnement netjes had afgesloten, bleek dat hij/zij niet betaald werd voor de geleverde diensten. En dit is natuurlijk onacceptabel.
Het Amerikaans-Japanse cyberbeveiligingsdienst heeft een melding van de applicaties gemaakt bij Google Play. De Play Store van Google Play is namelijk de appstore die de applicaties aanbood. Het bedrijf heeft laten weten dat zij de applicaties direct uit de Play Store hebben verwijderd.
De acht applicaties die vervalst bleken te zijn, waren:
- BitFunds – Crypto Cloud Mining
- Bitcoin Miner – Cloud Mining
- Bitcoin (BTC) – Pool Mining Cloud Wallet
- Crypto Holic – Bitcoin Cloud Mining
- Daily Bitcoin Rewards – Cloud Based Mining System
- Bitcoin 2021
- MineBit Pro – Crypto Cloud Mining & BTC miner
- Ethereum (ETH) – Pool Mining Cloud
Geen functie in de crypto mining industrie
De applicaties die zijn gerapporteerd door Trend Micro bleken ook helemaal geen functies te hebben op het gebied van crypto mining. Voor de gebruikers leek het alsof zij deel uit maakten van de mining industrie, maar dit was slechts schijn. De applicatie vertoonde geen echt mining gedrag op de cryptomarkt. De applicatie was verbonden aan een mining-simulatie-module die een teller en een aantal kleine functies bezat, waardoor deze de echte mining situatie na kon bootsen.
Nadat de acht applicaties waren gerapporteerd ging Trend Micro verder op onderzoek uit op de cryptomarkt. Uit een verdere analyse lijkt dat er meer dan 120 crypto mining applicaties zijn die gebruikers op een vergelijkbare manier misleiden als die hierboven beschreven staat. Mogelijk zijn er in totaal maar liefst 4.500 crypto miners het slachtoffer geworden van dergelijke applicaties. Met name de dure kosten voor het gebruik van de applicatie zijn opvallend. Zo betaalde je voor de applicatie ‘Crypto Holic – Bitcoin Cloud Mining’ een bedrag van maar liefst USD 12,99. Er waren ook goedkopere valse apps. Zo betaalde je voor de applicatie ‘Daily Bitcoin Reward – Cloud Based Mining System’ slechts een prijs van USD 5,99. Er zijn zelfs applicaties ontdekt die extra diensten en opties boden voor een prijs van maar liefst USD 189,99.
Betekent dit dat betaalde crypto mining applicaties altijd boosdoeners zijn? Nee, zeker niet. Er zijn zowel betaalde als gratis applicaties ontdekt die waarschijnlijk valse bedoelingen hebben. Een valse applicatie is meer te herkennen aan het feit dat de applicatie ervoor zorgt dat de gebruiker extra moet betalen, bijvoorbeeld in de vorm van abonnementskosten.
https://www.youtube.com/watch?v=YHWKOCy1Eto