Verplichte Bitcoin acceptatie voor El Salvadoraanse winkeliers

Navib Bukele Ortez, de president van El Salvador heeft het voor elkaar gekregen dat zijn politieke medestanders ermee hebben ingestemd om Bitcoin als legaal betaalmiddel te maken. Een goed teken, maar dit betekent ook dat bedrijven de Bitcoin niet mogen weigeren als betaalmiddel als iemand met Bitcoin wil betalen. Maar is de verplichting van de regering een goede manier? Wat vinden de bedrijven en winkeliers nu eigenlijk van de verplichte Bitcoin acceptatie?

El Salvador heeft genoeg problemen om op te lossen

In zijn thuisland is president Bukele een geliefde en populaire politicus. Sinds hij een crypto-fanatiekeling is geworden en het gebruik van Bitcoin stimuleert is hij ook sterk gegroeid in zijn internationale PR en naamsbekendheid. Maar het land kampt met grote economische en diplomatische problemen en om deze problemen goed te kunnen oplossen is ier veel meer nodig dan enkel een goede PR.

El Salvador strijd al jaren tegen zijn oplopend handelstekort, aantijgingen van overheidscorruptie en de krimpende kredietwaardigheid van het land. Sinds de officiele aankondiging dat het land Bitcoin als wettelijk betaalmiddel accepteert, volgen de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het land met argusogen. Niet alleen voor hen, maar ook voor de gehele wereld is het onwijs interessant om te zien of Bitcoin El Salvador gaat helpen met het oplossen of verminderen van de bovengenoemde problemen.

verplichte bitcoin acceptatie El Salvador

Grondbeginselen Bitcoin aangetast door verplichte Bitcoin acceptatie

Volgens Robert H. Hackett van The Ledger staat er in de nieuwe wetgeving van Bukele een vreemd artikel. In artikel nr. 7, in de nieuwe wet staat namelijk dat alle economische agenten Bitcoin verplicht moeten accepteren. De president gaf een verduidelijking op dit artikel en zei dat als een vrouw bijvoorbeeld op de markt fruit verkoop, dan moet ze Bitcoin verplicht accepteren als betaalmiddel.

Laat dit nu juist niet in lijn zijn met de vrijheidsgedachten van veel Bitcoiners. Veel van hen willen niet verteld worden wat ze moeten doen, en al helemaal niet door de overheid of een politicus. Hackett zegt dat dit haaks staat op het basisprincipe van Bitcoin waarbij de aantrekkingskracht van cryptocurrency grotendeels de status zonder natiestaat is. Bitcoin wordt als een alternatief monetair systeem gepresenteerd zonder inmenging en controle van de overheid. Maar hoe vrij is men eigenlijk als de regering dwingt om gebruik te maken van Bitcoin en winkeliers en bedrijven verplichten om Bitcoin betalingen te accepteren?

Daar waar Bitcoin ooit is begonnen als een libertair protest tegen het fiatgeld, dwingt de overheid de cryptomunt te accepteren door de verplichte Bitcoin acceptatie. Het zadelt zo onschuldige burgers met Bitcoin op, zo zegt George Selgin, een senior fellow bij het libertaire Cato Institute. De uitvoerend directeur van Coin Center, Jerry Brito maakte zijn soortgelijke twijfels ook publiekelijk kenbaar. Hij ging zelfs een stapje verder door de wet een schande te noemen. In een van zijn tweets zei hij dat El Salvador zijn burgers dwingt om Bitcoins te accepteren. Het feit dat er geen vrijheidskeuze is, is voor elke liberaal intuïtief verkeerd. 

Verplichte bitcoin acceptatie

Verplichte Bitcoin acceptatie voorkomt omgekeerde discriminatie

Niet iedereen deelt deze mening, zo gaf Eduardo Madrid de CEO van Snap tegengas door te zeggen dat als de regering de mensen niet dwong om Bitcoin te accepteren, dat het dan zou leiden tot een omgekeerde discriminatie. Hij legde dit uit door te zeggen dat wanneer burgers niet over een traditionele bankrekening beschikken, maar alleen digitale wallets. Zij worden uitgesloten van de economie omdat bedrijven en winkeliers hun Bitcoin niet accepteren.

Ook de chief strategy officer van de Human Rights Foundation, Alex Gladstein ondersteunt dit standpunt van Madrid. Hij benadrukt dat El Salvador pas met Bitcoin acceptatie begon toen een volksbeweging van burgers bewees hoe waardevol het is voor het ontvangen van de broodnodige geldtransacties.

Verplichte Bitcoin acceptatie in El Salvador

El Salvadoraanse winkeliers over de verplichte Bitcoin acceptatie

Volgens een onderzoek van de Kamer van Koophandel van El Salvador is slechts vier procent van alle ondernemers voorstander van de verplichte Bitcoin acceptatie, zo schrijft La Prensa Gráfica. Ongeveer 39 procent van de ondernemers denkt dat de verplichte Bitcoin acceptatie kan leiden tot wantrouwen.

Daarnaast verwacht 50% van de respondenten dat de verplichte Bitcoin acceptatie de economie van het land niet zal verbeteren door nieuwe investeringen aan te trekken en nieuwe banen te creëren.

Voorstanders van de Bitcoin wet in Salvador wijzen op een ander artikel in de wet, namelijk artikel nr. 12. Hierin staat duidelijk vermeldt dat iedereen die ‘geen toegang heeft tot de technologieën waarmee hij Bitcoin transacties kan uitvoeren, uitgesloten is van de verplichting.’

Plaats een reactie