Waarom zeggen mensen dat Bitcoin slecht is voor het milieu?

Tegenwoordig heeft haast iedereen wel van bitcoin gehoord. Deze cryptovaluta is in 2008 bedacht door Satoshi Nakamoto en ontworpen als een peer-to-peer betaalsysteem op de blockchain. Bitcoin moet volledig decentraal kunnen functioneren, wat het onderscheid van het huidige banksysteem. Er is nogal wat kritiek op de bitcoin. Zo zeggen mensen vaak dat het slecht is voor het milieu omdat er veel energie nodig is om bitcoin te minen.

Lees snel verder om meer te weten te komen over bitcoin, de blockchain en de gevolgen van bitcoin voor het milieu.

Wat is bitcoin precies?

Bitcoin is een cryptocurrency, een digitale munt. In tegenstelling tot fysieke valuta wordt bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank. Bitcoin wordt gecreëerd door miners die ingewikkelde computer codes ontcijferen in ruil voor uitbetaling in BTC. Dit gebeurt op de blockchain.

De blockchain zorgt ervoor dat een netwerk van gebruikers samen een database van transacties kan bijhouden. Wat de blockchain zo uniek maakt, is de transparantie van het systeem. De meeste databases worden gekopieerd over een netwerk van computers. Valt een van deze computers uit, dan kan de informatie hersteld worden.

Wat is Bitcoin?

Van dit principe maakt de blockchain ook gebruik. Er zijn altijd talloze andere computers met een kopie van de informatie als een schakel wegvalt.

De database kan je zien als een keten van blokken. Deze blokken bestaan uit goedgekeurde transacties. Bij een nieuwe transactie komt er een nieuw blok aan de keten. Dit blok moeten door een meerderheid van de deelnemers goedgekeurd worden voordat deze wordt toegevoegd. De deelnemers worden hiervoor beloond. Dit zorgt ervoor dat de keten niet doorloopt.

Er zijn heel veel projecten actief op de blockchain. Bitcoin was de eerste cryptovaluta die echt als betaalmiddel werd gebruikt. Je kunt dan ook gemakkelijk Bitcoin kopen via iDeal. Bitcoin wordt zowel gezien als een digitale vorm van geld als een oppotmiddel (store of value). Met behulp van de cryptovaluta kan waarde uitwisseling rechtstreeks plaatsvinden van persoon naar persoon. Hier is geen derde partij, zoals een bank, voor nodig. Dit heet peer-to-peer.

Bitcoin en het milieu

Bitcoin en het milieu

Bitcoin verbruikt op verschillende momenten energie. Allereerst verbruiken de miners een hoop rekenkracht en daarmee energie. Deze miners worden voor ieder blok dat wordt gemined beloond met een door het Bitcoin-protocol vastgelegde beloning. Deze beloning halveert ongeveer iedere 4 jaar. Momenteel bedraagt de beloning 6,25 Bitcoin per blok.

De hoge rekenkracht is nodig om het decentrale karakter van de cryptocurrency te behouden. Dit garandeert daarnaast de veiligheid van het netwerk. Naarmate meer miners op zoek zijn naar de oplossing van de rekensommen, stijgt de moeilijkheidsgraad. Dit verkleint de kans op een 51% attack op het netwerk, het verkrijgen van een 51% meerderheid van het blockchain-netwerk.

Het energieverbruik van bitcoin stijgt niet door het aantal transacties dat wordt gedaan, maar hangt samen met de waarde van bitcoin zelf. Ligt de prijs erg hoog? Dan wordt het interessant voor meer miners om te gaan minen. Hierdoor gaat de moeilijkheidsgraad van de rekensommen omhoog. Kortom: het energieverbruik schaalt mee met de prijs.

Elektriciteitsverbruik bitcoin

Bitcoin verbruikt elektriciteit. Hoeveel dit precies is, is door meerdere partijen onderzoek naar gedaan. De resultaten verschillen. De Universiteit van Cambridge heeft recent een grootschalig onderzoek gedaan, waaruit is geconcludeerd dat de cryptomunt wereldwijd zo’n 120 TWh per jaar gebruikt. Dit komt neer op een verbruik van ongeveer 0,6% procent van de totale elektriciteitsproductie.

Check hier het actuele verbruik van de Bitcoin BTC

Andere onderzoeken komen op een lager stroomverbruik uit. Daarnaast zijn er argumenten dat banken ook heel veel energie verbruiken, onder meer door de ontelbare kantoren en geldautomaten wereldwijd. Het huidige financiële systeem bestaat uit een gigantische infrastructuur van banken, verkopers en tussenpersonen.

Voor de digitale munt is deze infrastructuur overbodig. Een paper van Galaxy Digital toont aan dat het wereldwijde bankensysteem meer dan dubbel zoveel energie verbruikt als het Bitcoin-netwerk.

Niet alleen het energieverbruik is van belang, maar ook het soort energie dat wordt gebruikt. De schattingen van het gebruik van hernieuwbare energie dat wordt aangewend, varieert wereldwijd tussen 40 en 75 procent. Daarbij wordt de hardware steeds duurzamer, omdat dit de miners kosten scheelt. Bitcoin draait op basis van een Proof of Work (PoW) protocol.

Andere cryptovaluta’s gebruiken vaak stukken minder energie doordat ze een ander protocol gebruiken, Proof of Stake (PoS).

Conclussie

Bitcoin verbruikt veel stroom. Daarnaast neemt het energieverbruik toe als bitcoin waardevoller en dus populairder wordt. Echter krijgen gebruikers hier een veilig en decentraal betalingssysteem voor terug, wordt er veel hernieuwbare energie gebruikt voor het netwerk en verbruikt het huidige bankensysteem veel meer energie.

Plaats een reactie