Wanneer zal de Bitcoin koers weer stijgen?

Dus wanneer zal de Bitcoin koers weer stijgen? Na een nogal opvallende rally in de laatste maanden van 2023, toont Bitcoin nu wel tekenen van afkoeling. Sinds oktober klom de grootste cryptocurrency hoger en hoger in prijs en bereikte zelfs in januari een koers van bijna 48.500 dollar. Nu met de recente daling van de prijs rondom de Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF), lijkt een afvlakking van de koers in het verschiet te liggen. Analisten voorspellen dat de volgende grote opwaartse beweging voornamelijk zal worden aangedreven door de aanstaande Bitcoin halving.

Halving van april

Een Bitcoin halving kun je zien als een evenement dat ongeveer elke 4 jaar plaatsvindt en het zorgt ervoor dat alle block rewards voor Bitcoin miners worden gehalveerd. Op het moment voor de Bitcoin halving van 2024 wordt er 6,25 BTC gemined in 10 minuten, wat op het begin nog 50 bitcoin per 10 minuten was.

Bitcoin halvings zijn belangrijke gebeurtenissen voor de traders, omdat ze het aantal bitcoins dat wordt aangemaakt door het netwerk verlagen. Dit vermindert het aanbod aan nieuwe coins, waardoor de koers kan stijgen als de vraag hoog blijft. Hoewel dit in de maanden voor en na de vorige halvings is gebeurd, waardoor de prijs van bitcoin snel steeg, zijn de omstandigheden waaronder iedere halvering plaatsvindt weer anders en kan de vraag naar bitcoins verschillen.

Tijdens de halving van het Bitcoin-netwerk die er nu aankomt zal de beloning voor het minen van een blok halveren. Momenteel ontvangen miners 6.125 BTC voor elk succesvol gemined blok dat aan de blockchain wordt toegevoegd, maar na de halving zal dit teruggebracht worden tot 3.0625 BTC. Deze halving is gepland voor april van dit jaar, wat het tot een belangrijk moment maakt voor de cryptomunt.

Analisten beschouwen deze gebeurtenis als een echt bullish signaal. Door de vermindering van de beloning zullen miners minder Bitcoin ontvangen, wat bijdraagt aan de schaarste van de munt en hun vermogen om grote hoeveelheden te verkopen verkleint. Aangezien miners een van de grootste verkopers van bitcoin zijn, vanwege de financiering van hun kostbare operaties zoals energiekosten en elektrische apparatuur, wordt deze reductie als significant gezien. Historisch gezien is er een sterke gelijkenis waargenomen tussen de halving en een stijging van de Bitcoin-prijs.

Wanneer zal de Bitcoin koers weer stijgen?

ETF wel positief?

Je kon al vrij gemakkelijk zeggen dat de goedkeuring van de nieuwe ETFs ervoor zorgde dat de koers daalde, maar eigenlijk hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn namelijk nog andere redenen om in je achterhoofd te houden.

Vaak anticiperen investeerders op bepaalde gebeurtenissen of aankondigingen waarvan ze verwachten dat ze invloed zullen hebben op de waarde van hun investering, zoals bitcoin. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn, van bedrijfsresultaten tot in dit geval de goedkeuring van de eerste Amerikaanse bitcoin ETF’s. Voordat het daadwerkelijke nieuws bekend is, kopen beleggers vaak meer van de betreffende investering, wat de prijs weer opdrijft. De aankomende positieve ontwikkeling kan toch een positief effect op de koers gaan hebben.

Maar, zodra het nieuws daadwerkelijk bekend wordt gemaakt, zelfs als het positief is, verkopen veel investeerders hun bitcoin. Ze doen dit om de winst te pakken die is ontstaan door de stijgende vraag in aanloop naar het nieuws.

Het is niet alleen het sell the news-effect wat hierboven wordt benoemd. Het zal namelijk ook deels te maken hebben met fondsbeheerder Grayscale. Dat bedrijf had vóór de goedkeuring al miljarden aan bitcoin in beheer. Dat fonds werd omgezet naar een ETF waardoor investeerders hun aandelen in het fonds nu om mogen zetten in echte bitcoins.

Stap naar voren

Je zou kunnen concluderen dat bitcoin de afgelopen week een stap naar achter heeft gedaan om er uiteindelijk wel sterker uit te komen. Het is nu wachten op de halving van april. De meeste hebben hier vertrouwen in. De vraag naar bitcoin moet in de komende periode dan wel even groot blijven, anders heb je er alsnog vrij weinig aan.

Gelukkig zijn er nu nog geen gevaren te zien en kijken de meeste uit naar wat er nog allemaal gaat gebeuren in de volgende weken en maanden.

Wanneer zal de Bitcoin koers weer stijgen?

Ander goed nieuws, de markt geeft nu een kans van ruim 80 procent dat de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank op 20 maart 2024 zal plaatsvinden. Dat komt omdat de producentenprijsindex (PPI) afgelopen week een stuk lager binnenkwam dan verwacht, waardoor er ruimte zou zijn voor de Amerikaanse centrale bank om snel te beginnen met haar renteverlagingen.

De aankomende maanden zal er weinig stilgezeten worden en om hier ook deel vanuit te maken, hoef je simpelweg alleen lid te worden van Bitvavo. Dit online platform biedt je een hoop mogelijkheden om te leren en mee te doen in de wereld van crypto.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie