Ook in 2022 gaan “weggeef scams” nog steeds door, trap er niet in!

Onlangs is er weer een nieuwe “weggeef scam” van start gegaan en heeft weer een paar nietsvermoedende mensen gedupeerd. Daarom is het goed om de weggeef scams nog een keer onder de aandacht te brengen. De belangrijkste take-away van dit artikel: Wees ook in 2022 waakzaam voor dit soort scams en trap er niet in!

Trap niet in weggeef scams

Deze keer is het de website https://bitcoin22.io/ en volgens de details op de site maakt elke HODL’er van het digitale bezit kans op een extra hoeveelheid Bitcoin door mee te doen aan het weggevertje. Maar trap er niet in, want het gaat hier om een weggeef scam.

De site bevat ook een portret van MicroStrategy CEO Michael Saylor en het merkembleem om het betrouwbaarder te maken. In november 2021 werd de CEO van Microstrategy ook al misbruikt voor een Bitcoin zwendel.

Een imitator van Michael Saylor ontfutselde slachtoffers meer dan $ 4 miljoen via een weggeef scam. Het concept van deze scam leek op elkaar en de tagline toonde minder verschil: ” Haast je en doe mee aan het weggevertje van 5000 BTC.” Het enige verschil is het beloofde bedrag.

2022 weggeef scams

Bitcoin en crypto een gewild doelwit van oplichters

Ondanks het feit dat de wereldwijde adoptie van Bitcoin de laatste jaren is toegenomen, staan er nog heel wat wegversperringen in de weg van publieke acceptatie.

In tegenstelling tot traditionele geldtransacties, die via een tussenpersoon moeten gaan en allerlei servicekosten met zich meebrengen, kunnen Bitcoin transacties zonder kosten rechtstreeks tussen deelnemers worden gedaan.

Juist daarom zien veel oplichters gelegenheid om hier misbruik van te maken. Dit heeft geleid tot civiele, commerciële en strafrechtelijke rechtszaken op basis van fraude en het verduisteren van miljoenen dollars aan echt geld.

Oplichters imiteren vaak beroemdheden, zoals Michael Saylor, en vragen dan dat de gebruiker Bitcoins doneert aan een bepaald adres. Om vertrouwen te wekken bieden ze aan de hoeveelheid cryptocurrency die investeerders storten te verviervoudigen.

Ze maken juist misbruik van Saylor om de CEO van MicroStrategy een groot voorstander is van Bitcoin. MicroStrategy heeft sinds augustus tot 114.042 BTC gekocht en is daarmee het hoogste Bitcoin bezit van alle beursgenoteerde bedrijven. Tegen de huidige marktprijzen zijn de holdings meer dan $ 6,57 miljard waard.

Omdat Saylor zo’n voorstander is van Bitcoin en zeer vermogend is, geloven mensen snel dat het echt gaat om een weggeef actie in plaats van een weggeef scam.

weggeef scams 2022

Weggeef scams en andere soorten scams flink toegenomen de afgelopen jaren

Oplichters hebben behalve Saylor ook Tesla CEO Elon Musk nagebootst, evenals overheidsinstellingen en bekende bedrijven. Rond mei 2021 maakten cyberdieven meer dan $2 miljoen buit in valse geschenken die aan Musk gelinkt waren. Dit kwam aan het licht in een onderzoek van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

Ook de Indiase premier werd het slachtoffer van een zwendel met het Twitter account van de Indiase premier, die plaatsvond op 12 december vorig jaar. Hackers kregen toegang tot het Twitter-account van premier Modi en zeiden dat India een grote hoeveelheid Bitcoin had gekocht en die onder burgers in het hele land aan het verdelen was. Er was door de hackers een frauduleuze link aan vastgemaakt.

Met meer dan 73 miljoen volgers op Twitter is premier Narendra Modi de populairste zittende politicus. Zijn aankondiging op Twitter trok veel aandacht en werd snel verwijderd. Het incident deed zich voor op 12 december, nu India maatregelen neemt om de ontluikende handel in cryptocurrency in de kiem te smoren met een nieuwe wet die naar verwachting deze maand in het parlement zal worden ingevoerd.

Het account van de premier was korte tijd gehackt, volgens de toezichthouder, maar Twitter had hem weer toegang gegeven. Dit was de tweede keer dat het sociale account van premier Modi door een cyberaanval gehackt is. Vorig jaar werd zijn andere Twitter-account ook gekaapt en stuurde hij een tweet uit waarin hij het publiek aanspoorde om te doneren aan een nep Covid-19 hulpfonds.

De laatste jaren is de fraude met cryptocurrency sterk toegenomen. Ook crypto scams, bijvoorbeeld in de vorm van een weggeef scam, komen steeds vaker voor. De handel lijkt te zijn bezweken onder zijn eigen succes, want de fraudes houden vaak verband met de snelle stijging van de prijs van digitale activa. 

Wees dus waakzaam en alert voor weggeef scams. Ziet iets er te mooi uit om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo! 

https://www.youtube.com/watch?v=ed7uKTq02i4

Plaats een reactie