De populariteit van Bitcoin kent geen grenzen. Sinds de lancering is het enorm hard gegaan. Was het in de beginfase nog een noviteit voor de computerfreaks, vandaag de dag is het uitgegroeid tot een zeer waardevol asset dat wereldwijd wordt geaccepteerd. Inmiddels zijn we zover dat Bitcoin ook als wettig betaalmiddel gaat worden gezien. Eerder dit jaar was El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd. Er gaan nu geruchten rond dat het Afrikaanse land Zimbabwe Bitcoin als wettig betaalmiddel aan het overwegen is.
Inhoudsopgave
Enorme inflatie reden waarom Zimbabwe Bitcoin overweegt
Zimbabwe, een land in Oost Afrika, telt bijna 15 miljoen inwoners. Het land wordt al jaren geplaagd door enorme inflatie. Sinds in 1980 de Zimbabwaanse dollar werd ingevoerd, is de munt aan een inflatie van ruim 6.500 procent onderhevig geweest.
Kijken we naar de cijfers van het Duitse bedrijf Statista, dan zien we dat de inflatie in 2019 zo’n 255 procent bedroeg. Een jaar later liep dit zelfs op naar 555 procent. Verwachting voor dit jaar is dat de inflatie uitkomt op 100 procent.
Om hier een eind aan te maken zijn de Zimbabwaanse autoriteiten op zoek gegaan naar oplossingen. Uiteindelijk is men hierbij bij Bitcoin uitgekomen. Inmiddels zijn de eerste oriënterende onderzoeken gaande. Het is nog niet duidelijk wanneer Zimbabwe Bitcoin als betaalmiddel gaat accepteren.
Potentiële besparingen als Zimbabwe Bitcoin accepteert
Zimbabwe genereert veel inkomsten uit het internationale betalingsverkeer. Net als in El Salvador, dat de stap naar de Bitcoin al maakte, zijn de internationale betalingen die mensen doen naar bijvoorbeeld familie en vrienden vanuit het buitenland, een belangrijke bron van inkomsten voor het land.
Het BBP van Zimbabwe bestaat voor 7,2 procent uit inkomende betalingen vanuit het buitenland. De transactiekosten voor internationale betalingen zijn meestal erg hoog. Zou Zimbabwe Bitcoin gaat invoeren als wettig betaalmiddel, dan zou het land op dit vlak flinke besparingen kunnen realiseren.
Onderzoeksfase Zimbabwe Bitcoin
De Zimbabwaanse Computer Gemeenschap hebben, naar aanleiding van de ontwikkelingen in El Salvador, aan de overheid van Zimbabwe gevraagd hoe zij over de Bitcoin denken. Charles Wekwete, een hooggeplaatste bestuurder heef als antwoord op deze vraag in een interview laten doorschemeren dat er momenteel nog geen definitief standpunt is ingenomen over dit onderwerp.
Hij gaf wel aan dat de overheid van Zimbabwe een onderzoek uitvoert naar de mogelijkheden. Hij vertelde dat overal ter wereld overheden de impact van de Bitcoin op de wereldeconomie proberen in te schatten zodat daar beleid op gemaakt kan worden. Hij zei ook dat de Zimbabwaanse overheid de impact goed in beeld wil hebben en dat het land niet zomaar op een ontwikkeling zal inspringen. Er zijn veel kosten mee gemoeid en gedegen onderzoek vooraf is dus zeker nodig.
Door het antwoord van Wekwete lijkt het erop dat de Zimbabwaanse overheid nog terughoudend is. Later in het interview zegt hij dat de overheid wel degelijk heel serieus de mogelijkheden aan het bekijken is. Hierover zei hij het volgende “Er is een mechanisme ontworpen waarmee de overheid vanuit diverse oogpunten van de private sector een beeld over het onderwerp zal worden gevormd, zodat er op basis daarvan beleid kan worden gemaakt”.
Zo ver is men echter nog niet aldus Wekwete. Er zullen nog meer partijen uit de private sector worden uitgenodigd om de over de kwestie te bespreken. Het is dus een kwestie van tijd, dat we meer horen over vervolgacties. Aangezien de resultaten in El Salvador vooralsnog positief zijn, heeft het er alle schijn van dat ook die onderzoek een positieve uitkomst zal hebben en uiteindelijk Zimbabwe Bitcoin als wettig betaalmiddel zal accepteren.
Opvallend is dat de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel, vooralsnog voornamelijk plaatsvindt in de landen die er economisch gezien niet erg florissant voorstaan. Voor rijke Westerse landen is het veel lastiger om een dergelijke stap te zetten. Stel dat de bijvoorbeeld een land als de VS dit zou aankondigen, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de waarden van de Amerikaanse Dollar.
https://www.youtube.com/watch?v=d9fN2aktT6w