Zuid-Korea pakt cryptobeurzen aan

In de eerste helft van 2021 is er in Zuid-Korea een nieuwe wet geïntroduceerd. Volgens deze wet moeten cryptobeurzen zich registreren bij de FIU om verder te mogen gaan met het uitwisselen van cryptocurrencies. De FIU is de Financial Intelligence Unit welke het beheer van de cryptobeurzen gaat doen. Als bedrijven in Zuid-Korea niet kunnen voldoen aan de nieuwe cryptoregels, dan zullen ze helaas moeten stoppen en opgeschort worden. De wet gaat van kracht op 24 september. Voor die datum zullen de crypto exchanges in het land dus moeten voldoen aan de nieuwe voorwaarden. 

Inmiddels komt 24 september steeds dichterbij. De geluiden die afkomstig zijn van de exchanges die gevestigd zijn in Zuid-Korea, of de internationale exchanges die veel gebruikt worden in Zuid-Korea, zijn erg wisselend. Zoals het er nu voor staat lijkt het erop dat vier grote cryptobeurzen in het land veilig gesteld zijn. Echter, veel kleine cryptobeurzen zullen op de termijn moeten sluiten.

Waarom lukt het niet om aan de eisen te voldoen?

De FIU heeft dus een aantal nieuwe eisen gesteld waaraan cryptobeurzen in Zuid-Korea moeten voldoen. Wanneer zij voldoen aan deze eisen ontvangen ze hiervoor een certificaat en mogen ze blijven voortbestaan. Eén van de eisen die gesteld wordt aan de cryptobeurzen is het implementeren en beveiligen van een isms-cerfiticering. De meeste cryptobeurzen is dit gelukt.

Maar wat houdt ze dan tegen? De eis die het moeilijkst is om aan te voldoen is verbonden aan centrale banken in het land. Volgens de nieuwe wet moeten cryptobeurzen geauthentiseerde bankcontracten bieden aan hun klanten. Hiervoor moeten ze dus deals sluiten met banken die werken met fiat valuta’s. De meeste banken ondersteunen de adoptie van cryptocurrencies niet. Deze tegengestelde belangen zorgen ervoor dat er maar weinig banken zijn waarmee de Zuid-Koreaanse cryptobeurzen afspraken kunnen maken.

De meest populaire cryptobeurs uit Zuid-Korea is Upbit. Dit is een exchange die ook in veel andere landen wordt gebruikt. Upbit is de eerste cryptobeurs die goedkeuring heeft aangevraagd voor de deal die is gesloten met NongHyup Bank (NH). Naar verwachting gaat de aanvraag van Upbit goedgekeurd worden door de FIU. In dat geval zal de cryptobeurs zijn werk kunnen voortzetten.

Zuid Korea cryptobeurzen

De gevolgen van de nieuwe regeling

De nieuwe regeling in Zuid-Korea brengt gevolgen met zich mee. De Korea Fintech Industry Association heeft bijvoorbeeld laten weten dat veel altcoins zullen verdwijnen uit de Zuid-Koreaanse cryptowereld. Volgens de voorspellingen zal het gaan over maar liefst 42 altcoins. Ook zullen 30 beurzen op een zeer kort termijn hun deuren moeten sluiten. De sluiting van de beurzen brengt financiële schade met zich mee. Zo verliezen mensen hun inkomsten wanneer de beurzen moeten sluiten.

Ook voor handelaren kan het sluiten van een beurs vervelende gevolgen met zich mee brengen. YTN heeft een schatting gemaakt van de omvang van de financiële schade. De financiële schade zal de drempel van USD 2,6 miljard aantikken. Dit cijfer is berekend aan de hand van beurzen die op diverse platforms waren genoteerd. De kleine binnenlandse beurzen zijn dus nog niet meegenomen in de berekening. Het zal maar zo kunnen zijn dat de financiële schade hoger oploopt dan het eerder genoemde bedrag.

Zuid-Korea cryptobeurzen

Politiediensten moeten shutdowns aanpakken

De politie in Zuid-Korea verwacht dat beurzen gaan proberen om hun klanten te verduisteren. Of ze zullen hen simpelweg niet terugbetalen. Om crypto-criminaliteit tegen te gaan heeft de politie een plan bedacht. Crypto-criminaliteit omvat allerlei verschillende onwettige activiteiten op de cryptomarkt. Denk bijvoorbeeld aan niet-gemelde verkoop en verduistering van bepaalde transacties.

De National Police Agency in Zuid-Korea heeft een oproep gedaan aan lokale politie-eenheden om mensen te selecteren die samen een speciaal team vormen. Dit speciale team moet zich inzetten op crypto-gerelateerde zaken. Nu de deadline van 24 september, en daarmee de sluiting van veel cryptobeurzen in Zuid-Korea, steeds dichterbij komt is de kans namelijk groot dat de hoeveelheid crypto-criminaliteit flink gaat toenemen.

https://www.youtube.com/watch?v=JPMnvR-HIOI

Plaats een reactie