Zuid-Koreaanse crypto belastingontduikers worden aangepakt

De wereld van crypto is erg populair onder de Zuid-Koreaanse bevolking. Echter, de Zuid-Koreaanse overheid wil de grip op de economie in het land niet verliezen. Daarom heeft de overheid ervoor gekozen om verschillende regels in te stellen waarmee grip op de ontwikkelingen van de crypto markt gehouden kan worden. Ook zijn er regels opgesteld om crypto belastingontduikers aan te pakken. 

Nieuw regelgeving Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse overheid heeft de crypto markt in het land flink aan banden geprobeerd te leggen door middel van regelgeving. Eén van deze regels heeft betrekking tot belastingen. Mensen die in Zuid-Korea investeren of beleggen in cryptocurrencies moeten belastingen betalen over hun investeringen. De complete regelgeving rondom crypto verdiensten in Zuid-Korea wordt actief vanaf januari 2022.

Op dit moment kunnen alleen ambtenaren die werken bij de crypto belastingonderduikers aanpakken door munten te bevriezen. Echter, met de nieuwe regelgeving heeft de belastingdienst in Zuid-Korea ook nieuwe rechten zoals bijvoorbeeld het recht op huiszoekingen of het doorzoeken van panden waarvan de eigenaren worden verdacht van crypto belastingontduiking. Tot op heden hebben autoriteiten al 5,2 miljoen USD in beslag genomen van zogenaamde Taks Dodgers in het land.

Zuid-Kora crypto belastingontduikers

Zuid-Koreaanse cryptomarkt wordt flink aangepakt

Met de nieuwe regels voor crypto uitwisselingen in het land is het aantal beurzen in Zuid-Korea afgenomen tot slechts vier stuks. Deze beurzen wringen zich in allerlei bochten om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Boven op de bestaande regelgeving komt nu een extra regel om de beurzen te controleren. Wanneer een beurs of andere investeerder in cryptocurrencies wordt verdacht van belastingonderduiking, dan mag de belastingdienst huiszoekingen doen of bedrijfspanden doorzoeken om de situatie te controleren.

Vanaf 1 januari 2022 zijn cryptocurrencies officieel belastbaar in Zuid-Korea. De nieuwe regeling stelt dat iedereen die 2100 USD of meer aan winst maakt met het beleggen in of investeren in cryptocurrencies moet 20% aan belasting betalen over de gemaakt inkomsten boven deze drempel.

De Zuid-Koreaanse National Taks Service (NTS) heeft met zijn lokale afdelingen al hard opgetreden tegen individuen die ervan verdacht worden dat ze crypto belastingontduikers zijn. Een bekende manier om dit te doen is door aankopen te doen met cryptomunten om zo te voorkomen dat je belasting moet betalen over je vermogen.

Zuid Korea crypto belastingontduikers

5,2 miljoen USD in beslag genomen van Taks Dodgers

Toen de belastingdienst in Zuid-Korea erachter kwam dat er inwoners waren die geen belasting betaalden over hun crypto verdiensten gingen ze op oorlogspad. Een provinciale tak van de belastingdienst heeft bij meer dan 1661 verschillende bedrijven achterstallige belastingcenten geïnd. In totaal heeft dit geresulteerd in een bedrag van 5,2 miljoen USD. Als gevolg van dit succes zijn ook andere regionale belastingmedewerkers op zoek gegaan naar crypto belastingontduikers. Per regio is er een actie opgesteld om deze crypto belasting onderduikers aan te pakken.

De vondst van 5,2 miljoen USD wordt door de belastingdienst in Zuid-Korea geprezen als de grootste vondst in aller tijden. Eerdere klopjachten naar belastingonderduikers waren lang niet zo succesvol als deze. Er zijn zelfs enkele beroemdheden in Zuid-Korea aangeklaagd doordat zij via cryptocurrency aankopen het betalen van belasting proberen te vermijden. Zo werden er in Juni van dit jaar een aantal rijke artsen en zelfs een televisiepersoonlijkheid betrapt op het onderduiken van belasting. Het ging hierbij om grote bedragen, oplopend tot miljoenen dollars waard aan Bitcoin en duizenden dollars waard aan ETH.

Belastinginstanties in Zuid-Korea proberen op diverse manieren hun medewerkers te stimuleren om crypto belastingontduikers op te sporen en aan te pakken. Zo is er een beloning in de vorm van uitbundige lof te verdienen en kunnen ambtenaren onderscheidingen krijgen wanneer ze grote crypto belastingontduikers weten op te sporen. Het gaat dan met name om kopende crypto belastingontduikers. Deze beloningen zijn erg succesvol geweest. 

Twee ontzettend grote steden in Zuid-Korea, genaamd Ulsan en Gyeongsang, zijn al doorgespit. Ondertussen is er ook een afzonderlijke audit in Seoul die 676 bedrijven heeft ontdekt welke belasting ontduiken. Van deze bedrijven zijn alle munten bevroren. Daarnaast zijn ook de cryptomunten van 1566 individuele crypto belastingontduikers bevroren. En deze getallen zijn pas het begin.

Plaats een reactie