Maar liefst 24 Zuid-Koreaanse crypto beurzen sluiten – en er zullen meer volgen

Een nieuwe wet in Zuid-Korea heeft er voor gezorgd dat een aantal crypto beurzen uit dit land helaas zullen moeten sluiten. De wet vereist namelijk een vergunning die een flink aantal beurzen niet kan krijgen. Het gaat om beurzen die gevestigd zijn in Zuid-Korea, maar ook om beurzen die zich richten op klanten uit dit land. Sinds maart 2021 is er namelijk een wet in werking getreden binnen Zuid-Korea waarin staat dat cryptobeurzen een exploitatievergunning moeten hebben om legaal te blijven bestaan. Deze vergunning kunnen zij ontvangen van de Financial Intelligence Unit op het moment dat ze aan een aantal eisen voldoen. De cryptobeurzen kregen een half jaar om deze vergunning te verkrijgen, maar helaas is dit niet voor alle beurzen gelukt.

De nieuwe eisen

Er zijn dus een flink aantal beurzen uit Zuid-Korea die niet kunnen voldoen aan de eisen van de exploitatievergunning. Het grootste obstakel heeft te maken met gegevensbewaring en privacy. Om een vergunning te ontvangen moet een crypto beurs een relatie aangaan met een bank. Op het moment dat een klant op de beurs gaat handelen, moet de bank een rekening verstrekken aan de klant. Deze rekening zal gecontroleerd worden op witwaspraktijken. Echter, door de scheiding en tegengestelde belangen van de crypto- en fiatwereld is het erg lastig voor crypto beurzen om een bank te vinden die een dergelijke samenwerking aan wil gaan. De cryptobeurzen hebben nog tot 24 september om een bank te vinden die hen wil ondersteunen.

24 beurzen zijn gesloten, volgen er meer?

Crypto beurzen

Op dit moment hebben beurzen nog minder dan een maand de tijd om succesvol een exploitatievergunning aan te vragen. Dit tijdsbestek is erg krap. Hierdoor hebben al veel beurzen in Zuid-Korea ervoor gekozen om te stoppen. Er zijn momenteel maar liefst 24 beurzen die de handdoek in de ring hebben gegooid. Ook het aantal beurzen dat aankondigt om te gaan stoppen neemt toe. Zelfs bekende internationale platformen als Binance zijn helaas genoodzaakt om te sluiten.

In totaal waren er 63 crypto beurzen actief in Zuid-Korea of actief met Zuid-Koreaanse klanten. Van deze 63 beurzen is het na 5 maanden slechts 21 stuks gelukt om een exploitatievergunning aan te vragen. Uit onderzoek is ook gebleken dat 24 van de beurzen nog geen vergunning heeft aangevraagd. De overgebleven 18 beurzen hebben een aanvraag gedaan, maar weten nog niet of deze goedgekeurd wordt. Omdat het tijdsbestek te kort is om de aanvraag opnieuw in te dienen als deze beurzen niet aan de eisen voldoen, is de kans aanwezig dat een groot aantal van deze 18 beurzen ook de virtuele deuren moet sluiten.

Crypto beurzen Zuid Korea

Uitstel van executie

Een particulier lid binnen het parlement van Zuid-Korea heeft een wetsvoorstel ingediend welke de beurzen een extra kans geeft om te voldoen aan de eisen voor de exploitatievergunning. In het wetsvoorstel krijgen beurzen hier drie maanden extra de tijd voor. Veel parlementsleden steunen dit voorstel, waaronder de belangrijkste partij van de oppositie in Zuid-Korea

Toch is het niet zeker of dit uitstel gaat plaatsvinden. Dit heeft te maken met een andere nieuwe wet die in het land van kracht gaat. Vanaf volgend jaar moeten inwoners of anderen die een bankrekening hebben in Zuid-Korea belasting gaan betalen over hun cryptocurrencies. Dit zal een belasting van 20% zijn. De kans is dus groot dat de overheid van Zuid-Korea had geanticipeerd op een gecombineerde werking van het wetsvoorstel over de exploitatievergunning en de nieuwe belastingwet.

Zuid Koreaanse crypto beurzen

Gevolgen voor gebruikers

Het sluiten van de cryptobeurzen en de nieuwe wetgeving hebben vervelende gevolgen voor handelaren in Zuid-Korea of internationale handelaren die op Zuid-Koreaanse beurzen handelen. Zo neemt hun anonimiteit op de cryptomarkt erg af door de verplichte geverifieerde bankreking. De nieuwe wet die ervoor zorgt dat handelaren belasting moeten gaan betalen over hun verdiensten op de cryptomarkt wordt ook als vervelend ervaren.

Daarnaast kan het failliet gaan van beurzen ook andere schade toebrengen aan gebruikers. Een ambtenaar van de overheid in Zuid-Korea heeft verkondigd dat crypto beurzen die moeten sluiten bijvoorbeeld preventieve maatregelen nemen, welke vervelend kunnen zijn voor de gebruikers. Deze maatregelen kunnen bestaan uit het intrekken van fiat of virtuele activa, indien dit nodig is.

https://www.youtube.com/watch?v=RCXdhQhFmNc

Plaats een reactie