Beleid wordt nu al aangepast in Argentinië door president

Grote zorgen om het beleid. Het probleem van politici met grote en bijzondere beloftes is dat ze zomaar makkelijk kunnen winnen en dan waar moeten maken wat ze tijdens de campagne hebben geroepen. Zo beloofde de Argentijnse president Javier Milei tijdens zijn verkiezingscampagne om cryptovaluta te legaliseren. Nu lijkt het echter een andere kant op te gaan en niet iedereen is daar blij mee.

Beleid

Vertraging

Een nieuw wetsvoorstel, genaamd de “Wet op Grondslagen en Uitgangspunten voor de Vrijheid van Argentijnen”, zou eenmalig belasting heffen op onroerend goed, aandelen en cryptovaluta die mensen in het verleden niet hebben opgegeven.

Crypto zou worden gelegaliseerd om achterstallige belasting mee te kunnen betalen. De regering hoopte hiermee extra geld in te zamelen en zou van crypto in een klap een betaalmiddel maken.

Echter, deze clausule is recentelijk uit het wetsvoorstel gehaald. De minister van Binnenlandse Zaken is bang dat dit onderdeel het hele wetsvoorstel zou vertragen. Hij wil liever dat het parlement zich eerst op andere belangrijke zaken richt.

“Het belasting gedeelte was kleiner en vertraagde de behandeling”, aldus Guillermo Francos, waarmee hij de focus van de regering op het bereiken van consensus over aangenamere aspecten van het wetsvoorstel benadrukte.

Financiële activa vallen ook onder het maatregelenpakket. Oorspronkelijk omvatte deze maatregel een eenmalige belasting van 5% op alle activa die voor eind maart 2024 waren aangegeven, 10% van april tot eind juni 2024, en 15% van juli tot eind september 2024. Deze regeling is nu echter uit het wetsvoorstel verwijderd. Ook crypto is uit de regeling verwijderd.

Wat wil Milei met Bitcoin beleid?

Ondanks de vertraging zijn er nog steeds ideeën dat de Argentijnse regering cryptovaluta misschien wel wil legaliseren. In december 2023 stelde een ander decreet alvast dat mensen hun schulden in “niet-erkende valuta” (zoals Bitcoin) mogen betalen. President Milei is zelf een voorstander van Bitcoin. Hij gelooft dat het een manier is om de controle over het geld terug te geven aan de mensen. Echter, sinds hij aantrad, heeft hij niet veel meer over cryptovaluta gesproken.

Veel mensen vinden dit opmerkelijk en zijn het daarom ook niet helemaal meer eens met zijn leiderschap. Het is nu makkelijk om te denken dat hij zijn beloftes niet meer zal waarmaken en dat zorgt voor de nodige spanning.

Over Bitcoin zei president Milei dat het een “beweging van geld richting zijn originele ontwikkelaar, de private sector, is.” Sinds hij president is heeft Milei overigens nog niets over Bitcoin gezegd. Dat zegt al genoeg voor de bevolking.

In januari 2024 beloofde Milei om provincies niet in de weg te staan als ze hun eigen lokale valuta willen creëren. Dit past in zijn idee van meer lokale autonomie. Je zou kunnen zeggen dat de toekomst van cryptovaluta in Argentinië dus nog onduidelijk is voor de komende periode. Er zijn wel positieve signalen, maar er zijn ook nog veel stappen te nemen.

bitcoin

Een hoop problemen

De overheid kan nu zelfs niet meer zijn eigen ambtenaren betalen, waarna een provincie verklaarde dat het een provinciale fiatvaluta uit zal geven. Milei staat dit niet in de weg, wat uitzonderlijk is voor een landelijke bestuurder. Eind vorig jaar liep de jaarlijkse inflatie op tot 140%, maar dit is volgens Financial Times in januari zelfs opgelopen tot 200%.

“Vakbonden zijn bang dat arbeiders hun rechten verliezen”, zegt Latijns-Amerika-redacteur Thomas van den Elshout. “Zo wordt bijvoorbeeld ook de proeftijd van een werknemer verlengd van drie naar acht maanden. Dat betekent dus gewoon dat je mensen voor acht maanden kunt aannemen en dan weer uitzwaait. Ook krijgen medewerkers die ontslagen worden een lagere vergoeding. En Milei wil het zwangerschapsverlof inkorten.”

De betreffende vakbonden zeggen dat ze twaalf miljoen mensen vertegenwoordigen. “Als zij staken, kan dat een groot deel van het land lamleggen”, zegt Van den Elshout. “De kans is groot dat ook andere ontevreden mensen zich aansluiten. Heel veel Argentijnen vrezen voor hun sociale zekerheid, die toch al heel zwak was de afgelopen jaren. Als al die mensen zich aansluiten, kan het zomaar groot worden.”

Je bent peronist of je bent anti-peronist, dat is de traditionele verdeling in het land. Vakbonden zijn heel sterk verbonden met het peronisme, dat van oudsher een grote rol van de staat in de economie voorstond. Hopelijk valt de rust nog goed te behouden.

Wil je op de hoogte blijven van de bitcoin koers en verdere stappen die volgen? Wordt dan lid van Bitvavo en zorg dat je deel uit maakt van de crypto wereld om zo niets te missen. je kunt er veilig handelen en een hoop nieuwe dingen leren.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie