Hoe kun je indirect in Bitcoin kopen?

De beste manier om op een veilige manier te investeren en te kunnen profiteren van deze bullrun is volgens ons door Bitcoin te kopen via een exchange. Voor veel mensen is dit misschien een lastige stap om te maken en snappen niet hoe bepaalde dingen werken. Gelukkig zijn er veel makkelijke alternatieven op dit moment waarmee je in Bitcoin kunt investeren zonder het gedoe van zelf kopen en opslaan. Wil je weten hoe je dat doet en waar je op moet letten? Lees dan zeker verder!

Hoe begin je eigenlijk met investeren?

Voordat je beslist op welke manier je gaat investeren, moet je eerst van tevoren een paar stappen ondernemen. Als eerste is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over Bitcoin: hoe het Bitcoin precies?, wat zijn de mogelijke risico’s van investeren en wat is de achterliggende technologie?. Dit zijn allemaal punten waar je goed rekening mee moet houden. Wees hier dus bewust van. Ook moet je goed van tevoren onderzoek doen naar verschillende manieren waarop je kunt investeren om een methode te vinden die past bij je behoefte qua risico. Overweeg dus goed hoeveel risico je wilt nemen en hoeveel geld je wilt investeren.

Daarnaast is het ook slim om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de cryptomarkt en eventuele veranderingen in regelgeving die van invloed kunnen zijn op Bitcoin. De marktomstandigheden veranderen snel in deze markt, dus zorg ervoor dat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van de laatste marktontwikkelingen.

Bitcoin kopen indirect zonder direct te investeren?

Hieronder volgen enkele manieren om indirect in Bitcoin te investeren. 

Bitcoin mining

Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe Bitcoins worden gecreëerd, transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain. Het minen van Bitcoin vereist meestal een grote investering in gespecialiseerde hardware en infrastructuur. Veel van dit soort hardware is speciaal ontworpen die zijn ontworpen voor het minen van cryptocurrency’s zoals Bitcoin. Deze miners zijn zo geoptimaliseerd dat ze cryptografische rekensommen zo snel mogelijk kunnen berekenen.

Bij het minen van Bitcoin is er veel elektriciteit nodig om te kunnen minen, dit komt doordat het berekenen van cryptografische puzzels veel stroom kost. Naast de hardware en infrastructuur die je als investeerder moet hebben, moet je ook je mining infrastructuur optimaliseren en configureren. Als voorbeeld het aansluiten van de miners op een stroombron, het opzetten van koelsystemen en het configureren van de miningsoftware.

indirect crypto kopen

Bij Bitcoin mining is het onderhoud belangrijk om optimale prestaties en winst op je investering te garanderen. Hierbij is het controleren van de hardware op eventuele problemen, het updaten van software en het optimaliseren van de instellingen erg belangrijk als dat nodig is.

Bitcoin mining is niet heel winstgevend meer voor kleine investeerders. De grootste winstpercentages worden nu verdiend door de grote industriële miners die op schaal kunnen werken. Voor de gemiddelde individuele miner maken de hoge elektriciteitskosten en de benodigde geavanceerde hardware een significant verschil in de omzet die je maakt. Daarom is zelf thuis minen niet rendabel genoeg meer.

Bitcoin future ETF’s

Een exchange-traded fund (ETF) kan een van de beste manieren zijn om te investeren in Bitcoin voor mensen die BTC niet direct willen kopen. Het is een Bitcoin-asset die ervoor zorgt dat mensen aandelen kunnen kopen op basis van de futuresprijs van BTC zonder daadwerkelijk eigenaar te zijn van de digitale valuta. Een Bitcoin futures ETF volgt de waarde van Bitcoin door middel van Bitcoin-derivaten. Bij een spot ETF is dit door middel van fysiek bezit.

In januari 2024 keurde de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) spot Bitcoin ETF’s goed op vele aanvragen. Na de goedkeuring ging de markt hard omhoog, waarbij BTC zijn vorige all-time high zelfs had verbroken.

Bitcoin spot ETF’s

Spot Bitcoin ETF’s volgen de huidige marktprijs van fysieke Bitcoins. Ze bieden een directere blootstelling aan de prijsbewegingen van Bitcoin doordat de cryptocurrency direct wordt gekocht via exchanges. Spot ETF’s liggen het dichtst bij de daadwerkelijke prijs van Bitcoin, waardoor ze eerder de voorkeur krijgen van beleggers dan futures ETF’s.

Grote instellingen zoals BlackRock en ArkInvest hebben momenteel al spot Bitcoin ETF’s lopen. 

Bitcoin aandelen

Beleggen in aandelen die veel in contact staan met de cryptomarkt is een andere manier voor beleggers om indirecte blootstelling aan de cryptomarkt te krijgen. Op deze manier wordt er geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij de cryptomarkt, voorbeelden hiervan zijn Bitcoin mining bedrijven en bedrijven die zelf Bitcoin kopen als investering. In tegenstelling tot rechtstreeks beleggen in Bitcoin of Bitcoin ETF’s, zorgt beleggen in dit soort bedrijven ervoor dat je exposure hebt in de cryptomarkt zonder dat je zelf crypto hoeft te kopen. Aandelen van Bitcoin miningbedrijven zoals RIOT en MARA stijgen en dalen bijvoorbeeld niet alleen met de prijs van Bitcoin, maar ook met de prestaties van de bedrijven zelf en bredere trends op de aandelenmarkt. Op dezelfde manier biedt beleggen in een bedrijf als COIN (Coinbase), blootstelling aan de cryptomarkt, naast dat het aandeel stijgt via de prijs van Bitcoin wordt de prijs ook beïnvloed door de bedrijfsprestaties, het regelgevingsklimaat en het beleggerssentiment op de aandelenmarkt.

Dit zou voor investeerders dus in het voor- of nadeel kunnen werken. Deze aandelen bieden een extra manier om te profiteren van de groei van Bitcoin zonder de risico’s van het zelf bezitten of zelf kopen van Bitcoin. Beleggers profiteren ook van de kennis en wetgeving die het bedrijf waar je aandelen van koopt in bezit heeft.

Waar moet je rekening mee houden met investeren?

Omdat de sector nog jong en volatiel is, is risicomanagement één van de belangrijkste onderdelen van succesvol investeren. Aangezien de cryptomarkt vele ups-and-downs kent, is het belangrijk om alleen te investeren met een bedrag dat je kunt veroorloven te verliezen. Dit zorgt ervoor dat je ernstige financiële gevolgen kunt voorkomen in het geval dat je investeringen onder water komen te staan. Onthoud goed dat crypto gevoeliger kan zijn voor marktmanipulatie dan de traditionele markten, en dat crypto-investeerders niet profiteren van dezelfde wettelijke bescherming die van toepassing is op geregistreerde effecten. Ook is de toekomstige regelgeving voor crypto momenteel onzeker. Crypto is namelijk niet verzekerd door de Federal Deposit Insurance Corporation of de Securities Investor Protection Corporation, daarom is het slim is om alleen crypto te kopen met een bedrag dat je bereid bent te verliezen.

Plaats een reactie