Bitcoin ontvangt grote klappen

Dat april een drukke maand zou worden, was wel duidelijk, maar het begint wel heel chaotisch. De halving komt steeds dichterbij en het lijkt wel alsof dit nu al voor de opschudding zorgt. Bitcoin is enorm gedaald en een heleboel altcoins zijn hun waarde ook kwijtgeraakt. Lees snel verder als je niets van deze laatste ontwikkelingen wilt missen. 

Bitcoin

Bitcoin probleem 

De prijs van bitcoin bewoog gisteren grotendeels vlak onder de 70.000 dollar. Alleen aan het begin van de avond werd het steunniveau van 69.000 dollar voor even verloren. Voor een tijdsduur van enkele uren bewoog de prijs enkele honderden dollars boven de 68.000 dollar.

Rond het midden van de nacht, iets na 04:00 uur, maakt bitcoin een scherpe duik. In slechts een uur tijd verloor bitcoin bijna 4.000 dollar van zijn totale waarde. Vanaf een prijs van zo’n 69.500 dollar zakte de koers tot een dieptepunt van grofweg 66.000 dollar, waar het zich momenteel vlak boven bevindt.

Het sentiment op de markt heeft zacht gedrukt wel een flinke tik gekregen. Dit terwijl bitcoin zo’n anderhalve dag geleden nog zijn hoogste wekelijkse en maandelijkse candle heeft neergezet. Het psychologische niveau van 70.000 dollar is nu in een klap ver buiten zicht geraakt.

Mocht de koers weer de lucht in schieten, zou de zone rond 69.000 dollar weerstand kunnen bieden. Op de weg omlaag is het niveau rond de 60.000 dollar belangrijk om in de gaten te houden. Op het moment van schrijven staat de BTC prijs op crypto exchange Bybit powered by SATOS gelijk aan 65.696 dollar. Op de Nederlandse crypto beurs Bitvavo komt de BTC prijs in euro daarmee uit op ongeveer 61.020. Ten opzichte van 24 uur geleden staat BTC 5,78% in de min. 

De welbekende analist Markus Thielen, CEO van 10x Research, waarschuwde eerder dat de Bitcoin prijs kan stijgen als deze boven het niveau van 68.330 dollar blijft. Het kritieke niveau werd echter doorbroken en de markt slaagde er niet in het prijsniveau terug te winnen. Het was te verwachten, maar toch heeft het een aantal investeerders wel weer op scherp gezet. Je weet namelijk niet wat er verder nog allemaal kan gebeuren in de aankomende weken naar de halving. 

Altcoin ellende

Buiten bitcoin zijn er nog andere vlakken die problemen hebben. Bijna iedere altcoin heeft ten minste enkele procenten van zijn waarde ingeleverd. De gehele top 10 cryptomunten, met uitzondering van stable coins, staat momenteel dan ook op een lagere prijs dan gisteren. Sterker nog, de meesten doen het nóg slechter dan bitcoin op het moment en dat is wel bijzonder. 

Ethereum (ETH) is met 5,93% gedaald, solana (SOL) met 7,93%, ripple (XRP) met 4,16%, cardano (ADA) met 7,48% en avalanche (AVAX) met 9,88%. Dogecoin (DOGE) steekt er wel bovenuit met een daling van 12,10%.

QCP Capital onthulde dat de optiemarkt vroege signalen gaf voor een scherpe neerwaartse trend, met name de neerwaartse scheefheid in risico-omkeringen. De volatiliteit van Bitcoin- en Ethereum-opties is nog steeds hoog, waarbij de verkoopdruk toeneemt als gevolg van een zwak sentiment.

De beruchte meme coins hadden de afgelopen weken al te maken met dalingen dus ook dit kwam niet als een hele grote verrassing. Munten als XRP en ADA stonden meer dan 10% in het rood, maar het waren de meme coins als dogecoin en shiba inu die het hardst naar beneden gingen en nu blijkt dat dus weer het geval te zijn. 

Betrouwbare crypto exchange

Wat nu? 

Na al deze gebeurtenissen is het lastig om echt concrete voorspellingen te doen en analisten zijn hier dan ook uiterst voorzichtig mee. Het blijft voor de komende twee à drie weken zeer belangrijk om de koersen in de gaten te houden. 

Tijdens de halving van bitcoin cash zal de beloning voor miners verlaagd worden van 6,25 BCH naar 3,125 BCH. De halving van bitcoin cash zal naar schatting morgen tegen middernacht plaatsvinden. Dat is een schatting omdat miners niet altijd even snel transacties verwerken. Het is pas de tweede halving voor BCH sinds de munt werd opgericht als een zogeheten hard fork van bitcoin.

Historisch gezien kan de halving een grote invloed hebben op de koers van een digitale munt. Doordat de uitgifte halveert, neemt de schaarste toe, maar wordt mining ook duurder.

Dat leidt meestal tot sterke prijsstijgingen, maar dat is grotendeels afhankelijk van andere factoren, zoals in welk stadium de markt zich bevindt en het algemene sentiment.

Wil je dit allemaal niet missen, kun je gemakkelijk onderdeel worden van Bitvavo. Hier blijf je op de hoogte van alle gebeurtenissen en het is een perfecte eerste stap om zelf ook te investeren. 

Plaats een reactie