Correlatie tussen Bitcoin en goud neemt toe

Onlangs is gebleken dat de relatie tussen Bitcoin en goud steeds sterker wordt. Kaiko, een bekend analysebedrijf, heeft deze trend besproken in een nieuwe post op X. Correlatie verwijst naar de mate waarin de prijzen van twee activa met elkaar samenhangen. Deze relatie kan inzicht geven in hoe activa zich ten opzichte van elkaar gedragen, wat handig is voor beleggers die hun portfolio willen uitbreiden.

Wanneer de correlatie positief is, bewegen de prijzen van allebei de activa in dezelfde richting. Hoe dichter de correlatiewaarde bij 1 ligt, hoe sterker deze positieve correlatie. Negatieve waarden duiden ook op een relatie, maar dan bewegen de activa in tegengestelde richtingen. Een waarde van -1 geeft een sterke negatieve correlatie aan. Een correlatiewaarde van 0 suggereert geen enkele relatie tussen de activa, wat betekent dat ze onafhankelijk van elkaar bewegen.

Trend van de 60-daagse correlatie

In de grafiek hieronder kun je de trend van de 60-daagse correlatie tussen Bitcoin en goud zien in de afgelopen jaren. Aan het einde van 2023 dook de 60-daagse Bitcoin correlatie met goud in het negatieve gebied, wat betekende dat de twee activa licht tegenovergestelde bewegingen lieten zien. In de laatste maanden is deze waarde weer gestegen, dit wijst op een positieve relatie tussen Bitcoin en goud. Ondanks deze recente stijging blijft de correlatie relatief laag, met een waarde van minder dan 0.2. Ter vergelijking: in 2022 bereikte deze waarde bijna 0.5.

In de grafiek komt duidelijk naar voren dat er schommelingen zijn in de correlatie tussen deze twee activa. Deze veranderingen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals macro economische omstandigheden, marktsentiment, en specifieke gebeurtenissen die invloed hebben op de prijs van beide activa.

Gevolgen voor investeerders

Als je overweegt om een nieuwe asset aan je portfolio toe te voegen, is het belangrijk om naar de correlatie te kijken. Activa met een hoge correlatie bieden minder diversificatie, omdat ze elkaars prestaties nabootsen. Omdat de correlatie tussen Bitcoin en goud nog steeds relatief laag is, kan het voordelig zijn om beide activa in je portfolio op te nemen. Dit biedt de mogelijkheid om te profiteren van hun verschillende bewegingen en zo risico’s te spreiden.

Een lage correlatie tussen activa houdt in dat ze niet sterk met elkaar verbonden zijn. Dit is nuttig voor risicospreiding, omdat tegenvallers in de ene asset niet direct invloed hebben op de andere. In het geval van Bitcoin en goud kan dit betekenen dat beleggers meer stabiliteit en bescherming in hun portfolio kunnen creëren door beide op te nemen.

Diversificatie is een belangrijke strategie voor beleggers. Door activa te kiezen die onafhankelijk van elkaar bewegen, kunnen investeerders hun risico verlagen. In een goed gediversifieerde portfolio kunnen verliezen in de ene asset worden gecompenseerd door winsten in een andere. Bitcoin en goud hebben unieke eigenschappen die ze waardevol maken als onderdeel van een diversificatiestrategie.

Huidige prijs van Bitcoin

Op dit moment handelt Bitcoin rond de $68,700, een stijging van bijna 2% in de afgelopen 24 uur. Dit laat zien dat Bitcoin nog steeds aantrekkelijk is voor investeerders, ondanks de volatiliteit die vaak met deze digitale asset gepaard gaat. De prijsschommelingen van Bitcoin zijn een belangrijk aandachtspunt voor beleggers die de markt scherp in de gaten houden.

Bitcoin staat bekend om zijn hoge volatiliteit. De prijs kan snel stijgen of dalen, wat grote winsten maar ook grote verliezen kan betekenen. Het is daarom belangrijk voor beleggers om op de hoogte te blijven van markttrends en prijsbewegingen. De huidige stijging van Bitcoin kan bijvoorbeeld te maken hebben met positieve marktsentimenten of nieuws dat investeerders optimistisch maakt over de toekomst van de digitale munt.

Vooruitzichten

De toenemende correlatie tussen Bitcoin en goud kan verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke factor is de groeiende acceptatie van Bitcoin als een waardeopslagmiddel, vergelijkbaar met goud. Beide activa worden vaak gezien als bescherming tegen economische onzekerheden en inflatie. Dit kan verklaren waarom hun prijzen steeds meer in tandem bewegen.

Ook kan de algemene marktdynamiek, zoals reacties op macro economische gebeurtenissen en beleidsbeslissingen van centrale banken, invloed hebben op allebei de activa. Investeerders zoeken vaak naar veilige investeringen in tijden van economische onrust, en zowel goud als Bitcoin hebben in dergelijke periodes aantrekkingskracht.

Bitcoin wordt vaak geprezen om zijn schaarste en decentralisatie, terwijl goud al eeuwenlang een betrouwbare investering is. Beide activa hebben unieke eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor verschillende typen beleggers. Het volgen van hun correlatie kan waardevolle inzichten bieden voor het maken van geïnformeerde investeringsbeslissingen.

Goud heeft zijn waarde door de eeuwen heen reeds bewezen, vooral in tijden van economische crisis. Het wordt beschouwd als een veilige optie, waar beleggers hun geld parkeren om waarde te behouden. Bitcoin, hoewel nieuwer, wordt steeds meer gezien als een digitaal alternatief voor goud, vooral onder jonge en tech savvy investeerders. Beide activa kunnen dienen als hedge tegen inflatie en economische onzekerheid, wat ze waardevolle toevoegingen maakt aan een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille.

Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de correlatie tussen Bitcoin en goud in de gaten te houden. Hoewel de huidige correlatie relatief laag is, kan een verdere stijging invloed hebben op investeringsstrategieën. Voor nu biedt de combinatie van Bitcoin en goud in een portfolio een goede kans op diversificatie en risicospreiding. Investeerders moeten blijven letten op marktontwikkelingen en hun strategieën aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door beide activa op te nemen, kunnen beleggers profiteren van de unieke voordelen die elk biedt, en tegelijkertijd hun portfolio beschermen tegen onvoorziene schommelingen in de markt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en gegevens om je investeringsbeslissingen te informeren. De financiële markten zijn dynamisch en veranderlijk, en het begrijpen van de relatie tussen verschillende activa kan je helpen om beter voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen. Zowel Bitcoin als goud hebben een plek in moderne beleggingsstrategieën, en hun toenemende correlatie kan interessante mogelijkheden bieden voor iemand die bereid is om hun portefeuille zorgvuldig te beheren.

Bitcoin kopen bij Bitvavo

Wil je zelf Bitcoin kopen? Probeer het bij Bitvavo! Bitvavo is een van de grootste en meest betrouwbare crypto exchanges in Nederland. Met een gebruiksvriendelijke interface, lage handelskosten en een breed scala aan cryptocurrencies, is Bitvavo ideaal voor zowel beginners als ervaren handelaren.

Bij Bitvavo geniet je van het volgende:

  • Lage kosten: Bitvavo rekent lage handelskosten, wat betekent dat je meer waarde krijgt voor je geld.
  • Gemak: Met iDEAL en SEPA kun je eenvoudig geld storten en opnemen.
  • Veiligheid: Bitvavo houdt zich aan strikte veiligheidsmaatregelen om je fondsen te beschermen.
  • Ondersteuning: Een uitstekende klantenservice die je helpt bij al je vragen.

Plaats een reactie