Amerikaanse inflatie zet bitcoin onder druk

Afgelopen week kwam de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) met 3,1% een stuk hoger uit dan de 2,9% die verwacht werd. Als klap op de vuurpijl volgde op vrijdag de producentenprijsindex (PPI) die ook hoger binnenkwam dan werd verwacht en zelfs meer steeg dan de CPI. De hogere inflatie zorgt ervoor dat de verwachtingen over het aantal renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank in 2024 afnemen en dat is niet goed voor de bitcoin (BTC) koers.

inflatie

Het was te verwachten

Om heel eerlijk te zijn, komt dit allemaal niet als grote verrassing. Het lukt de bitcoin bulls maar niet om de koers definitief boven de 52.000 dollar te krijgen en dat heeft alles te maken met deze zwakke macro-economische data. Op basis van de prestaties van de spot bitcoin-ETF’s zou je immers hogere koersen verwachten.

De komende dagen kunnen daarom weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers. Krijgen de bulls het momentum weer in handen of gaan we door de zwakke macro-economische data toch voor een grotere correctie?

Vrijdag maakte de PPI-inflatie in ieder geval duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is en dat we nog langer last kunnen hebben van stijgende prijzen. Dat betekent dat het heel lastig zal worden om de Amerikaanse centrale bank te overtuigen om de rentes in maart of mei al te verlagen. Handig om te weten is dat de PPI een leidende indicator is voor de CPI. Als de prijzen voor producenten stijgen, dan zie je dat logischerwijs pas later terug in de prijzen van goederen voor de consument.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de Amerikaanse overheid jaarlijks met grote tekorten kampt. Voor nu lijkt er een (officieel) begrotingstekort van ongeveer 1,7 biljoen dollar te zijn. Die moet het ministerie van financiën vervolgens dichten door nieuwe staatsobligaties op de markt te brengen en precies daar ligt het probleem voor bitcoin.

Hierdoor neemt het aanbod van staatsobligaties toe, waardoor de rentes op de markt stijgen. Amerika vraagt hier om kapitaal, waardoor de prijs van kapitaal (de rente) logischerwijs stijgt. Dat maakt het aantrekkelijker voor investeerders om hun geld te parkeren in Amerikaanse staatsobligaties.

ETF

Buiten inflatie meer problemen?

Zoals velen nu al wel weten, werd in de Verenigde Staten vorige maand de eerste bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) gelanceerd, maar Europa blijft daarin nogal achterliggen. Daar waar Amerikaanse bedrijven grote sommen geld steken in bitcoin beursfondsen, gaat dat een stuk moeilijker in Europa. Dat zegt de CEO van vermogensbeheerder VanEck Europe.

In de Verenigde Staten heeft de komst van de bitcoin spot-ETF gezorgd voor een domino-effect. Zo kunnen we met zekerheid concluderen dat de komst van beleggingsproducten een groot succes is. De CEO van VanEck Europe, Martijn Rozemuller, benadrukt dat hierdoor een kloof ontstaat tussen de Amerikaanse markt en de Europese. Het bedrijf, dat vorige maand ook een bitcoin-ETF lanceerde, schetst dit beeld duidelijk:

“Beleggers in de VS zijn meer bereid om doordachte risico’s te nemen. Ze zijn ook meer gewend aan handelen op beurzen dan sommige Europese beleggers die nog steeds vastzitten in beleggingsfondsen waar hun bank of fondsbeheerder ooit advies over gaf,” vertelt Rozemuller in een interview.

Het is dus duidelijk dat buiten de bitcoin koers, ook Europa het een en ander te vrezen heeft. Een aantal goede stappen vooruit, zijn wel degelijk nodig is een situatie zoals nu. Maar gaat dat wel lukken?

Rozemuller zegt dat ondanks dat Europa verschillende exchange-traded notes (ETN’s) heeft, zijn deze niet zo toegankelijk als de Amerikaanse ETF’s en lokale toezichthouders hebben duidelijk gemaakt dat ze geen fan zijn van investeringen die te maken hebben met crypto.

ETF’s zorgen voor duidelijkheid

De strenge regelgeving en toezicht op de cryptomarkten door de EU kunnen worden gezien als potentiële hindernissen voor de goedkeuring van ETF’s. Terwijl  de Amerikaanse ETF’s duidelijke regels en toezichtmechanismen hebben om investeerders te beschermen, werkt dat in Europa een stuk ingewikkelder als het gaat om een toekomstig ETF.

In Europa gaat de Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS) daarover. De UCITS verwijst naar een regelgevend kader binnen de Europese Unie dat beleggingsfondsen reguleert.

“Onder UCITS is het met name niet mogelijk om een ETF te krijgen met slechts één enkele blootstelling eronder. Er zijn een paar regels als het gaat om diversificatie binnen het kader”, vertelt Rozemuller, die daarmee de drempel aangeeft voor Europese ETF’s.

Al met al veel onzekerheid dus, maar jij kunt zelf kiezen hoe diep jij met crypto aan de slag wilt gaan, door lid te worden van Bitvavo. Het biedt je de beste kansen en een goede mogelijkheid om up to date te blijven.

🔒 Veilig bij Bitvavo

 

Plaats een reactie