Problemen voor Chinese bitcoin-investeerders 

Al bijna drie jaar geldt er een verbod op cryptocurrencies in China. Dit is in 2021 ingegaan en zelfs de gedeeltelijke legalisatie van vorig jaar is lang niet genoeg om de strenge regels volledig op te heffen. Toch is vaak gebleken dat de Chinese bevolking manieren heeft gevonden om te investeren in crypto. De overheid lijkt hier niet bepaald blij mee te zijn en daarom waarschuwt een staatsmedia bedrijf handelaren voor de risico’s. 

Chinese vlag

Illegale praktijken 

Het record van maandag heeft veel gedaan bij de investeerders en ook in China heeft het indruk gemaakt. Daar geldt namelijk ook al een aantal dagen een nieuw record voor de grootste crypto. Best gek eigenlijk als je beseft dat het niet eens legaal is om op het Chinese vasteland te handelen in cryptovaluta.

In september van 2023 oordeelde een Chinese rechter dat het wel legaal is voor inwoners om cryptocurrencies te bezitten. Daar is niets mis mee. Toch is handelen en mining nog steeds illegaal, daarom zijn omwegen nodig om nieuw geld in crypto te stoppen. Chinese bedrijven doen dit via Hong Kong, terwijl inwoners nogal veel gebruik zouden maken van VPN’s en Binance-accounts. 

Je zou het niet meteen verwachten, maar toch staat het land wel zeker open voor de technologie – in ieder geval wel voor blockchain en blockchain-diensten. Zo heeft het land  in december een Web 3.0-strategie onthuld, en het is ook geen geheim dat veel Chinese bedrijven al veel doen met blockchain-technologie. 

Het kan ook wel goed zijn dat de regels zo streng zijn, want het brengt wel gevaren met zich mee. De krant Jingji Ribao (Economic Daily) is eigendom van de Chinese overheid en ze schrijven enorm veel over deze desbetreffende gevaren die investeren in crypto met zich meebrengt. De crypto-industrie zou de echte economie moeten dienen, in plaats van speculatie te stimuleren, aldus de krant. Ze blijven maar benadrukken hoe risicovol het wel niet allemaal is en het is zeker wel iets om over na te denken. 

Person Putting Coin in a Piggy Bank

Meer waarschuwingen voor investeerders

De Economic Daily houdt niet op. Het mediabedrijf weet wel dat de koers inmiddels een nieuw record heeft bereikt, maar geven aan dat dit niet betekent dat alles alleen maar positief is. De krant waarschuwt nu beleggers om “voorzichtig” te zijn met bitcoin producten ondanks de rally.

Dit zou ervoor kunnen zorgen dat beleggers in China nu meer op hun hoede zijn en dat is niet bepaald fijn voor de zaken. De groep die handelt en actief is in Crypto is in China groter dan je denkt, dus hoe erg dit serieus genomen zal worden, is ook maar weer een grote vraag. Het zal lastig zijn om dit voor de overheid te controleren en vandaar dat iedereen vrij voorzichtig is in de stappen die ze maken. Al helemaal nu het zo snel gaat met de koers. 

Chinese bitcoin-investeerders lopen al langer met meerdere problemen. Zo was er vorig jaar nog sprake van verschillende soorten crisissen en hoe dit invloed zou kunnen hebben op bitcoin. Er is op dit moment nog steeds sprake van een vastgoedcrisis en de economie begint daardoor ook steeds verder te verzwakken. 

In 2023 probeerde Evergrande, de grootste vastgoedontwikkelaar van China, zijn faillissement te voorkomen door onder andere 32 miljard dollar aan schulden in de Verenigde Staten te herstructureren. Je ziet duidelijk dat het nu al een beetje gebeurt dat de bitcoin koers gebukt gaat onder het macro-economische geweld op de markten. 

Steeds meer mensen raakten ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank (en de rest van de wereld) een recessie kon vermijden, ondanks de gigantische renteverhogingen van het afgelopen jaar. Nu blijkt toch dat de kans op een recessie nog altijd aanwezig is. Die realisatie zie je nu langzaam in de koersen druppelen, waardoor de bitcoin continu zo erg aan het schommelen is.

Als deze situatie zo doorgaat en China en bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten in de problemen komen, dan kan dat op de korte termijn enorm slechte gevolgen hebben voor de bitcoin koers. 

Nieuwe plannen 

Een aantal maanden geleden werd al duidelijk dat China niet stil staat. Het land gaat een duidelijke strategie bekendmaken voor de Web 3 industrie. Dit maakte het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie eind 2023 bekend. De strategie heeft onder andere betrekking op erfenis, innovatie, veiligheid en verplichtingen van de regering.

Hoewel nu wel duidelijk is dat het verhandelen en het minen van crypto officieel verboden is in China, maken veel Chinezen wel gebruik van NFT’s (non-fungible tokens). Ook is Web 3 gaming erg populair in het land. 

De sector is daarom zeker niet onbelangrijk voor de Chinese regering. Ook heeft het ministerie aangekondigd Web 3 innovatie te gaan promoten, onderzoek te steunen en talent in de industrie te verhogen.

Wil jij nu niks missen van de koers en hier zelf ook deel van uitmaken? Meld je dan nu aan bij Bitvavo en ga meteen aan het werk. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie