Deze 2 blockchain innovaties verbeteren verkiezingen!

Heb je wel eens beelden gezien van rijen wachtende mensen bij een stemlocatie? Je kunt je voorstellen dat het niet echt fijn is om in de kou en drukte te moeten staan. Dankzij de blockchain is dit in de nabije toekomst misschien wel verleden tijd. Welke invloed kan deze geavanceerde technologie hebben op politieke verkiezingen? Lees snel verder voor het antwoord.

2 blockchain innovaties voorkomen verkiezingsfraude

Een van de doelen van blockchain bedrijven is dat ze oude systemen willen verbeteren. De afgelopen jaren hebben we gezien dat blockchain technologie in allerlei sectoren voet aan de grond krijgt, zoals de gezondheidszorg, de communicatiewereld, cloudopslag, crowdfunding en zelfs de banken- en verzekeringsindustrie. Een van de grootste problemen die blockchain technologie echter kan oplossen is verkiezingsfraude.

CommitCoin

Computerwetenschappers Jeremy Clark en Aleksander Essex werken in de academische wereld van het Canadese Ontario en bedachten een project genaamd ‘CommitCoin’. Daarbij kan blockchain technologie worden gebruikt om de stemmen van burgers te beveiligen. Omdat data op de blockchain niet kan worden aangepast kunnen politieke individuen/en of verkiezingsfunctionarissen een stem niet manipuleren. Dit maakt politieke verkiezingen eerlijker en transparanter, ook op plekken in de wereld waar dat nog niet gebeurt.

Sneller, eenvoudiger en veiliger stemmen

De blockchain technologie maakt het voor burgers mogelijk om sneller, eenvoudiger en veiliger te stemmen. Te denken valt onder andere aan:

  • Het beveiligen van iemands politieke stem door blockchain technologie.
  • Veilig online stemmen met behulp van blockchain technologie.

Meer blockchain startups die zich richten op verkiezingen

Er volgden na CommitCoin meer startups die voortbouwden op het idee dat er met blockchain een veilig stemsysteem moet worden gecreëerd. Een daarvan is FollowMyVote, die momenteel werkt aan een systeem waarin een stem voor een politieke kandidaat eenmalig wordt geregistreerd. Dit gebeurt door middel van een token. De stem staat permanent op de blockchain en kan niet worden veranderd.

BitCongress

BitCongress

Computerwetenschappers Jeremy Clark en Aleksander Essex werken in de academische wereld van het Canadese Ontario en bedachten een project genaamd ‘CommitCoin’. Daarbij kan blockchain technologie worden gebruikt om de stemmen van burgers te beveiligen. Omdat data op de blockchain niet kan worden aangepast kunnen politieke individuen/en of verkiezingsfunctionarissen een stem niet manipuleren. Dit maakt politieke verkiezingen eerlijker en transparanter, ook op plekken in de wereld waar dat nog niet gebeurt.

VOTE token

De token van BitCongress heet VOTE. De blockchain zorgt ervoor dat elke stem permanent wordt vastgelegd. Daardoor is manipulatie van stemmen of meerdere malen stemmen vrijwel onmogelijk.

Een klein stukje belangrijke data

Je kunt blockchain zien als een digitaal grootboek. Encryptie en decentralisatie zorgt ervoor dat de blockchain database met transacties onveranderlijk en eenvoudig te verifiëren is. Het netwerk met datatransmissies kan niet worden platgelegd. Een dergelijke infrastructuur komt goed van pas bij het stemproces. In feite is een stem namelijk een klein stukje belangrijke data.

Waarom de huidige manier van stemmen ouderwets is

Moderne stemsystemen zijn eigenlijk ouderwets. Wees eerlijk: in tijden van technologische vooruitgang, waarin we met gemak verre ruimtereizen maken en zelfrijdende auto’s steeds vaker op de weg rijden, moet er toch een betere manier zijn om je burgerplicht te vervullen dan in de rij te staan voor een stemhokje? Wanneer iemand wil stemmen moet hij of zij een papieren stembiljet inleveren bij de overheid. Dit terwijl het stemproces dankzij blockchain technologie prima online plaats kan vinden.

Pen en papier stemmen

Veilig stemmen met blockchain

Blockchain technologie maakt stemmen veiliger en sneller dan ooit. Elke identiteit wordt toegekend aan één stem zodat vervalsingen voorgoed tot het verleden behoren.

https://www.youtube.com/watch?v=d0iLN8LDJ8g

Anonimiteit van de kiezer

Een ander groot voordeel van blockchain voor stemtoepassingen is de anonimiteit die het garandeert. Kiezers kunnen hun stem uitbrengen zonder dat ze hun identiteit of politieke voorkeur aan het publiek hoeven te delen.

Stemmen met de smartphone: welkom in de 21ste eeuw

Een bedrijf die we zeker moeten noemen als het om stemmen en blockchain gaat is Horizon State. Het wil een beveiligde digitale stembus op de markt brengen die huidige problemen met stemprocedures in één klap oplost. Deelnemers dienen zogeheten beslissingstokens (HST) te gebruiken om hun stem vanaf hun smartphone of computer uit te brengen. Vervolgens komt de stem terecht op de onveranderlijke blockchain en wordt het op een betrouwbare manier geverifieerd.

stemmen met je smartphone

Verandert blockchain de democratie?

Veel burgers hebben geen zin meer om te stemmen. De apathische houding blijkt wel uit het dalende aantal kiezers van de afgelopen jaren. Door echter een veilige en eenvoudige manier van stemmen aan te bieden, vanaf de smartphone of computer, kan het aantal kiezers weer stijgen. En daar komt blockchain technologie om de hoek kijken. Stel je eens voor dat overheden het gaan gebruiken. Dit zou de democratie echt in positieve zin kunnen veranderen.

Meer en goedkoper stemmen

De overheid heeft genoeg redenen om blockchain technologie te gaan gebruiken voor politieke verkiezingen, en niet alleen omdat het mogelijk het aantal stemmers verhoogt. Een tweede reden is heel simpel: lagere kosten. In de Verenigde Staten kost een enkele stem tussen de 7 en 25 dollar. Een blockchain product, bijvoorbeeld die van Horizon State, kost maar 50 cent per stem.

Blockchain technologie tijdens verkiezingen in Thailand

In sommige landen probeert de overheid blockchain technologie al daadwerkelijk te gebruiken tijdens de verkiezingen. Zo hield de Thaise Democratische Partij in november 2018 een voorverkiezing met behulp van Zcoin. Het was de eerste grote politieke verkiezing met behulp van blockchain technologie en bleek een doorslaand succes. Dat belooft veel goeds!

Lees hier de whitepaper

Conclussie

Dat de blockchain de wereld gaat veranderen is wel duidelijk. Tevens is het duidelijk dat overheden genoeg redenen hebben om af te stappen van het ouderwetse pen en papier. Blockchain stemmen is goedkoper, transparanter en veel minder fout gevoeliger. Wil je investeren in blockchain projecten dan raad ik je aan om een account aan te maken bij crypto exchange Bitvavo. Hier kun je goedkoop cryptocurrency kopen en verkopen. Meld je aan via onderstaande button ;) 


Gratis aanmelden

Plaats een reactie