blockchain verbeteren

De blockchain wordt wel eens de grootste innovatie sinds het internet genoemd. Het maakt het doen van digitale transacties eenvoudiger, veiliger, sneller en goedkoper dan ooit. Ook is het decentraal, wat betekent dat er geen centrale autoriteit bij de transacties betrokken is. Ondanks de voordelen van blockchain zijn er nog enkele hordes die het moet overwinnen voordat het daadwerkelijk in de bankwereld gebruikt kan worden.

Een van de grootste voordelen van blockchain technologie is dat het cryptografie gebruikt om gegevens te beschermen. Daardoor zijn eventuele inbreuken door hackers of andere ongewenste partijen nagenoeg onmogelijk. Dit maakt blockchain aantrekkelijk voor het bankwezen. Bovendien onderzochten de bekende bedrijven Accenture en McLagan de impact van blockchain op banken. Het resultaat? Een kostenbesparing van 8 tot 12 miljard dollar per jaar, zo’n 30 procent van de potentiële kosten.

Sceptische houding verdwijnt langzaam

Verschillende instituten zijn momenteel op zoek naar manieren om blockchain toe te passen in allerlei sectoren. De technologie zal vroeg of laat voor aanzienlijke veranderingen in de financiële sector zorgen, zoals snellere en goedkopere transacties. Een paar jaar geleden waren banken nog erg sceptisch over blockchain, maar die tendens lijkt langzamerhand te veranderen.

Minder kans op fouten en fraude

Dagelijks worden er duizenden transacties verricht van de ene partij naar de andere partij. Traditionele banken hebben een derde partij nodig om betalingen te beveiligen. Dit is vaak duur en tijdrovend. Bovendien is de kans op menselijke fouten door handmatige verwerking en fraude aanwezig. Blockchain lost dit probleem op door transacties te beveiligen met encrypties.

Schaalbaarheid blockchain

Schaalbaarheid is een probleem

Steeds meer financiële instellingen zijn overtuigd van de voordelen van blockchain. Desondanks is er nog een lange weg te gaan voordat deze technologie daadwerkelijk mainstream wordt in de financiële sector. Een groot probleem is de schaalbaarheid. Op dit moment is blockchain nog niet in staat om de enorme hoeveelheid financiële transacties wereldwijd te verwerken.

Transactiekosten blockchain verbeteren

Om een transactie in de blockchain te valideren zijn nodes essentieel. Dit zijn computers over de hele wereld. Uit de praktijk is gebleken dat de blockchain nog verbeterd kan worden qua schaalbaarheid. Op het moment dat er te veel transacties zijn treedt er vertraging op. Ook nemen de kosten per transactie toe, en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Veiligheid blockchain

Veiligheid blockchain kan verbeteren

De blockchain staat bekend als uiterst veilig omdat er geen centrale autoriteit is en niemand zomaar wijzigingen in het grootboek aan kan brengen. De kans dat het gebeurt is uiterst gering, maar bij een 51 procent aanval kunnen er veiligheidsproblemen ontstaan. Dit houdt in dat een individu of een groep meer dan 50 procent aan mijnkracht bezit. Daardoor zijn andere miners niet in staat om blokken te minen of om transacties te verrichten.

Blockchain technologie blijft zich ontwikkelen

Sommige financiële instellingen zijn mede uit angst voor schaalbaarheidsproblemen en een 51 procent aanval toch sceptisch over de blockchain. Om dergelijke problemen te voorkomen dient de pool van miners scherp in de gaten gehouden te worden. Het goede nieuws is dat blockchain technologie, en dus ook de veiligheid, zich blijft ontwikkelen.

Wisselende regelgeving is verwarrend

De burger is gewend aan een set van beleid en regelgeving. Blockchain heeft echter geen standaardregels en voorschriften. Bovendien is de regelgeving per continent anders. De Europese Unie vindt dataprivacy heel belangrijk, terwijl de Amerikaanse overheid vooral gelooft in regelgeving. Dit kan voor sommige investeerders en bedrijven voor verwarring en zelfs ergernis zorgen.

Wet en regelgeving van de blockchain

Hoge kosten om blockchain te gaan gebruiken

Een van de grote voordelen van blockchain technologie is dat het wereldwijde transacties veel minder duur maakt. Het tegendeel geldt voor het opzetten van een specifieke blockchain infrastructuur. Dit is zeer duur, waarvoor kleine banken en financiële bedrijven twijfelen om te investeren. Ze twijfelen of blockchain in de toekomst beter schaalbaar wordt en of het echt toekomst heeft. Het zou een grote stap voorwaarts zijn wanneer de schaalbaarheid en hoge implementatiekosten van blockchain worden aangepast.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »