De blockchain wordt wel eens de grootste innovatie sinds het internet genoemd. Het maakt het doen van digitale transacties eenvoudiger, veiliger, sneller en goedkoper dan ooit. Ook is het decentraal, wat betekent dat er geen centrale autoriteit bij de transacties betrokken is. Ondanks de voordelen van blockchain zijn er nog enkele hordes die het moet overwinnen voordat het daadwerkelijk in de bankwereld gebruikt kan worden.
Inhoudsopgave
Kostenbesparend voor bedrijven
Een van de grootste voordelen van blockchain technologie is dat het cryptografie gebruikt om gegevens te beschermen. Daardoor zijn eventuele inbreuken door hackers of andere ongewenste partijen nagenoeg onmogelijk. Dit maakt blockchain aantrekkelijk voor het bankwezen. Bovendien onderzochten de bekende bedrijven Accenture en McLagan de impact van blockchain op banken. Het resultaat? Een kostenbesparing van 8 tot 12 miljard dollar per jaar, zo’n 30 procent van de potentiële kosten.
Sceptische houding verdwijnt langzaam
Verschillende instituten zijn momenteel op zoek naar manieren om blockchain toe te passen in allerlei sectoren. De technologie zal vroeg of laat voor aanzienlijke veranderingen in de financiële sector zorgen, zoals snellere en goedkopere transacties. Een paar jaar geleden waren banken nog erg sceptisch over blockchain, maar die tendens lijkt langzamerhand te veranderen.
https://www.youtube.com/watch?v=RplnSVTzvnU
Minder kans op fouten en fraude
Dagelijks worden er duizenden transacties verricht van de ene partij naar de andere partij. Traditionele banken hebben een derde partij nodig om betalingen te beveiligen. Dit is vaak duur en tijdrovend. Bovendien is de kans op menselijke fouten door handmatige verwerking en fraude aanwezig. Blockchain lost dit probleem op door transacties te beveiligen met encrypties.
Schaalbaarheid is een probleem
Steeds meer financiële instellingen zijn overtuigd van de voordelen van blockchain. Desondanks is er nog een lange weg te gaan voordat deze technologie daadwerkelijk mainstream wordt in de financiële sector. Een groot probleem is de schaalbaarheid. Op dit moment is blockchain nog niet in staat om de enorme hoeveelheid financiële transacties wereldwijd te verwerken.
Transactiekosten blockchain verbeteren
Om een transactie in de blockchain te valideren zijn nodes essentieel. Dit zijn computers over de hele wereld. Uit de praktijk is gebleken dat de blockchain nog verbeterd kan worden qua schaalbaarheid. Op het moment dat er te veel transacties zijn treedt er vertraging op. Ook nemen de kosten per transactie toe, en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Veiligheid blockchain kan verbeteren
De blockchain staat bekend als uiterst veilig omdat er geen centrale autoriteit is en niemand zomaar wijzigingen in het grootboek aan kan brengen. De kans dat het gebeurt is uiterst gering, maar bij een 51 procent aanval kunnen er veiligheidsproblemen ontstaan. Dit houdt in dat een individu of een groep meer dan 50 procent aan mijnkracht bezit. Daardoor zijn andere miners niet in staat om blokken te minen of om transacties te verrichten.
Blockchain technologie blijft zich ontwikkelen
Sommige financiële instellingen zijn mede uit angst voor schaalbaarheidsproblemen en een 51 procent aanval toch sceptisch over de blockchain. Om dergelijke problemen te voorkomen dient de pool van miners scherp in de gaten gehouden te worden. Het goede nieuws is dat blockchain technologie, en dus ook de veiligheid, zich blijft ontwikkelen.
Wisselende regelgeving is verwarrend
De burger is gewend aan een set van beleid en regelgeving. Blockchain heeft echter geen standaardregels en voorschriften. Bovendien is de regelgeving per continent anders. De Europese Unie vindt dataprivacy heel belangrijk, terwijl de Amerikaanse overheid vooral gelooft in regelgeving. Dit kan voor sommige investeerders en bedrijven voor verwarring en zelfs ergernis zorgen.
Hoge kosten om blockchain te gaan gebruiken
Een van de grote voordelen van blockchain technologie is dat het wereldwijde transacties veel minder duur maakt. Het tegendeel geldt voor het opzetten van een specifieke blockchain infrastructuur. Dit is zeer duur, waarvoor kleine banken en financiële bedrijven twijfelen om te investeren. Ze twijfelen of blockchain in de toekomst beter schaalbaar wordt en of het echt toekomst heeft. Het zou een grote stap voorwaarts zijn wanneer de schaalbaarheid en hoge implementatiekosten van blockchain worden aangepast.