Crypto sport weddenschappen: is het de toekomst of een bubbel?

Wanneer we denken aan online weddenschappen, is de eerste associatie die in ons opkomt vaak iets met geld. Geld dat je inzet op het resultaat van een wedstrijd of event. Maar wat als je in plaats van geld, zou kunnen wedden met cryptocurrency?

Cryptocurrency en blockchain technologie zijn de afgelopen jaren razend populair geworden. Steeds meer mensen weten wat het is en er wordt steeds meer over gesproken. Dit heeft ook zijn weerslag gehad in de wereld van online sportweddenschappen. Steeds meer mensen willen inzetten met cryptocurrency in plaats van geld.

Hoe groot is de sport wedden gokken markt?

Een markt van bijna 77 miljard dollar

De markt voor sportweddenschappen is geen klein bier, in 2021 bedroeg de totale marktwaarde 76,75 miljard dollar. Een gigantische smak geld dus en als we kijken naar de cijfers van de afgelopen jaren, zien we dat dit bedrag jaarlijks met 10,2% toeneemt. De verwachtingen zijn dan ook dat deze markt jaarlijks zal blijven groeien met 10% tot en met 2030.

De groei van de totale markt is te verklaren door een aantal factoren: duidelijkere wetgeving wetgeving voor de goksector, de toename van het aantal mobiele apparaten waarop er kan gespeeld worden en de blijvende ontwikkeling van betere digitale infrastructuur. Daarnaast trekt de “esport markt” ook heel wat aandacht en zijn er steeds meer mensen die online inzetten op esportwedstrijden.

Blockchain en crypto zorgt voor nieuwe voordelen

Het gebruik van blockchaintechnologie en cryptomunten voor online sportweddenschappen biedt heel wat voordelen ten opzichte van traditionele betaalmiddelen.

Snelle transacties

Een van de grootste voordelen is dat het een snelle manier is om transacties te verwerken. Bij traditionele platformen moeten spelers soms 1 of 2 dagen wachten om te kunnen spelen.

Verlaging van kosten

Het gebruik van blockchain voor online weddenschappen kan ook helpen de “fees” te verlagen. Dit komt omdat er geen bankiers of andere tussenpersonen meer nodig zijn om de transacties te verwerken. Dit maakt het ook makkelijker en goedkoper om geld overal ter wereld te sturen.

Privacy

Crypto staat gokkers toe om volledige privacy te behouden, aangezien hun persoonlijke informatie niet verbonden is aan hun stortingen of opnames.

Universele munteenheid

In tegenstelling tot fiat valuta’s, worden cryptomunten over de hele wereld geaccepteerd.

Unieke spelmogelijkheden

Het kan best gek worden, blockchain technologie maakt het namelijk mogelijk om nieuwe spelmogelijkheden te creëren.

Bijvoorbeeld: DeRace een zelf omschreven  “Virtual NFT horse racing Universe”. Zij maken gebruik van NFTs, je kan een paard of NFT gebruiken om te racen in een hippodroom tegen andere spelers, elke speler betaalt zijn inzet in $DERC tokens om te racen en enkel de top 3 snelste paarden winnen tokens.

Sport wedden de race NFT
Bron: https://deracenft.medium.com/friday-development-update-part-46-1fcd43b21207

Wachten op regulaties

Hoewel de industrie in een groei en ontwikkelingsfase zit, zijn sportweddenschappen nog steeds in vele landen beperkt gereguleerd of helemaal ongereguleerd.

In Nederland is er sinds 2022 een duidelijke regelgeving rond online gokken, enkel uitbaters met een licentie van de Kansspelautoriteit mogen online gokspellen aanbieden. Hierdoor zijn er slechts een handvol bookmakers die online sportweddenschappen mogen aanbieden.

Voorlopig kan je (nog niet) betalen met crypto in de door Kansspelautoriteit goedgekeurde online casino’s, maar het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst kan veranderen. Nederland is afhankelijk van wat er in het Europese parlement wordt beslist aangaande crypto, en er wordt hard gewerkt aan een ontbrekende wetgeving hierover.

Dus wie weet wordt er tegen de start van het WK in Qatar volop ingezet met Bitcoin op ons Nederlandse elftal, maar of dat een goed idee is laten we aan jou over. Wat is jou mening, crypto toestaan bij sport weddenschappen? Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden!

Plaats een reactie