Bitvavo fees – Wat zijn de transactiekosten bij Bitvavo?

Bitvavo fees

Als je begint met handelen in cryptovaluta bij Bitvavo wil je natuurlijk weten wat de kosten bij Bitvavo bedragen. Bitvavo is een Nederlands crypto handelsplatform waar momenteel meer dan 175 verschillende crypto worden verhandeld, en heeft een handelsvolume van ongeveer EUR 10 miljoen per dag. Vergeleken met een gigant als Binance is Bitvavo nog steeds een relatief kleine beurs met een bescheiden handelsvolume, maar voor een nieuwere beurs is het indrukwekkend wat ze hebben neergezet omdat het meestal tijd kost om een uitgebreid orderboek en handelsvolumes op te bouwen. Het voordeel is dat de Bitvavo fees enorm laag zijn, we vertellen je alles over de transactiekosten bij bitvavo!

Voor Nederlanders is Bitvavo ideaal, niet alleen vanwege de Nederlandstalige ondersteuning, maar ook omdat je bij Bitvavo de mogelijkheid hebt om geld met iDeal te storten. Maar wat ben je dan eigenlijk kwijt aan kosten bij Bitvavo? We hebben voor je uitgezocht welke kosten je bij Bitvavo kunt verwachten.

Bitvavo fees transactiekosten


Waarom zijn er kosten verbonden aan het handelen op Bitvavo?

In tegenstelling tot geld uit een geldautomaat halen zij er bij cryptovaluta geen regelgevende instanties of banken die de logistieke kant van een transactie in goede banen leiden. Ondanks dat de regelgevende instanties er hard aan werken om ervoor te zorgen dat transacties en uitwisselingen voor cryptovaluta goed worden gereguleerd, zijn er kosten of vergoedingen die verbonden aan transacties of uitwisselingen op een handelsplatform niet universeel.

Als je een transactie aangaat op een handelsplatform als Bitvavo moet je handelskosten betalen. Er worden kosten in rekening gebracht omdat je gebruik maakt van het handelsplatform, maar er worden ook transactiekosten in rekening gebracht om een transactie uit te voeren op de blockchain, de zogenaamde GAS-kosten.

De transactiekosten bij Bitvavo kunnen fluctueren als gevolg van de marktvraag en de capaciteit van het netwerk voor verificatie. De gemiddelde transactiekosten op sommige beurzen nemen al een tijdje geleidelijk toe. Dit komt onder andere doordat de transactie capaciteit steeds kleiner wordt. De verificatie van een transactie wordt namelijk uitgevoerd door een mijnwerker. De transactiekosten van Bitvavo die je betaalt komen dan ook ten goede aan de mijnwerkers. Meestal wordt de vergoeding ontvangen door de mijnwerker die de verificatie uitvoert van het blok op het netwerk dat de daadwerkelijke transactie bevat.

Mijnwerkers (miners) krijgen een vergoeding omdat ze de rekenkracht van hun computers en elektriciteit gebruiken om verificaties van transacties uit te voeren. Bovendien spelen mijnwerkers een belangrijke rol bij het handhaven van de veiligheid van het netwerk.

kosten bitvavo handelen


Welke Bitvavo fees / kosten zijn er?

Er zijn 3 Bitvavo fees waar je mee te maken kunt krijgen: handelskosten, transactiekosten en opname- of stortingskosten. Elke soort transactie op een handelsplatform heeft zijn eigen kostenstructuur en kan regelmatig en op korte termijn veranderen. Je doet er dus goed aan vaak de kosten controleren als je handelt in crypto valuta. Dit komt omdat de kosten voor crypto uitwisselingen en transacties niet statisch of vastgelegd zijn, en worden bepaald door verschillende factoren. 

De handelskosten hangen vaak af van het volume waarin je handelt, en de transactiekosten kunnen verschillen per munt. Ook de stortings- en opnamekosten kunnen verschillen per betaalmethode. Bitvavo rekent bijvoorbeeld geen kosten voor het storten van fiat geld met iDeal of een bankoverschrijving.

Handelskosten Bitvavo

Als je in crypto valuta gaat handelen kun je gebruik maken van een handelsplatform zoals Bitvavo. Voor het gebruik van het handelsplatform van Bitvavo moet je een bepaald bedrag betalen. De handelskosten nemen doorgaans af als je in grotere volumes handelt, waardoor het dus kan lonen om grotere transacties te doen. Bij handelskosten wordt er een onderscheid gemaakt tussen een taker- en een maker fee. Bij handelskosten komt de vergoeding ten goede aan het handelsplatform, in dit geval Bitvavo. 

Bitvavo Fees / transactiekosten

Crypto valuta zijn decentrale munten die tot op heden niet volledig wordt gereguleerd door enige regelgevende instantie. Decentraal houdt in dat de crypto valuta overal ter wereld op netwerken en computers worden gehost en de transacties tussen de koper en de verkoper plaatsvinden zonder enige tussenkomst van derden zoals een bank. De transactie moet echter wel worden geregistreerd. Hier worden de zogenaamde GAS-kosten voor berekend. Deze kosten die ook wel transactiekosten of netwerkkosten worden genoemd komen ten goede aan de gedecentraliseerde crypto mijnwerkers die de transacties registreren, verifiëren en uitvoeren op een openbare blockchain.

Opname- en stortingskosten bij Bitvavo

Als laatste kunnen er ook nog stortings- en opnamekosten in rekening worden gebracht. Opnamekosten moet je betalen als je geld wilt opnemen in Euro’s en laten storten op een gewone bankrekening of wanneer je crypto valuta vanuit je Bivavo wallet wilt versturen naar een externe crypto wallet. Stortingskosten moet je betalen als je met bepaalde betaalmethodes geld stort op je Bitvavo account. Als je bijvoorbeeld met Sofort geld stort moet je 2,25% van het bedrag aan stortingskosten betalen.

transactiekosten bitvavo fees

Wat betaal je aan handelskosten / transactiekosten op Bitvavo?

Elke transactie op Bitvavo vindt plaats tussen twee partijen. Aan de ene kant heb je de ‘maker’ die voorafgaand aan de transactie een order in het orderboek heeft geplaatst. En aan de andere kant heb je de ‘taker’, die de order plaatst die overeenkomt met de bestelling van de maker, en de order aanneemt. Makers maken de liquiditeit op een markt en afnemers verwijderen deze liquiditeit door de orders van de makers te matchen met die van henzelf.

De handelskosten bij Bitvavo voor de taker zijn 0,25%. Deze kosten zijn in lijn met het gemiddelde wat aan transactiekosten wordt gerekend bij verschillende handelsplatformen. Bitvavo biedt ook een kleine korting aan makers, die handelen namelijk tegen een vergoeding van 0,15%.

De handelskosten op Bitvavo kunnen ook worden verlaagd naarmate de handelaar de handelsvolumes verhoogt. Ze kunnen zelfs dalen tot 0,04% voor takers en een korting van 0,01% voor makers, waardoor de handelsvergoeding van de maker neerkomt op -0,01%. Hieronder vind je de volledige tabel met kortingen op handelskosten waarbij het volume is gebaseerd op jouw voorgaande handelsvolume van 30 dagen.

VOLUME (30D)

TAKER FEE

MAKER FEE

€ 0+

0.25%

0.15%

€ 100 000+

0.20%

0.10%

€ 250 000+

0.16%

0.08%

€ 500 000+

0.12%

0.06%

€ 1 000 000+

0.10%

0.04%

€ 2 500 000+

0.08%

0.02%

€ 5 000 000+

0.06%

0.01%

€ 10 000 000+

0.05%

0.00%

€ 25 000 000+

0.04%

-0.01%

Hoe wordt de hoogte van transactiekosten berekend?

Het bedrag dat je per transactie moet betalen wordt bepaald door de grootte en de hoogte van je transactie. Op een crypto exchange is er vaak sprake van overbieden. Hoe hoger de betaalde prijs, hoe meer mensen worden overboden en hoe sneller de transactie wordt verwerkt en voltooid. De transactie van degene die de anderen heeft overboden wordt sneller verwerkt dan van de mensen die werden overboden.

Overbieden is aan te raden voor grote transacties die veel geld waard zijn. De meeste mensen die transacties van deze omvang doen vinden het niet erg vinden om een hoge vergoeding te betalen die in vergelijking minimaal is. Daarentegen heeft het niet zoveel zin om hoge transactiekosten te betalen als je transactie geen hoge aan- of verkoopprijs heeft.

Je hoeft niet bang te zijn dat door het overbieden kleinere transacties helemaal niet worden verwerkt. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk veel langzamer worden verwerkt, zeker wanneer het netwerk overbelast is. 

Meer Bitvavo uitleg pagina's

1 gedachte over “Bitvavo fees – Wat zijn de transactiekosten bij Bitvavo?”

Plaats een reactie