Bitvavo geavanceerd uitleg

Bitvavo geavanceerd advanced uitleg

Wil je cryptovaluta gaan verhandelen op Bitvavo dan hebben we hier een uitgebreide Bitvavo geavanceerd uitleg voor je. Bitvavo is een van origine Nederlandse crypto exchange waar je zowel van fiat geld naar crypto als van crypto naar crypto kunt verhandelen. Naast het bekende Bitcoin ondersteunt Bitvavo meer dan 175 andere crypto valuta. Dus als je voornamelijk grote en middelgrote crypto valuta wilt verhandelen, dan zou Bitvavo een geweldige plek kunnen zijn om je crypto avontuur te beginnen. 

Op deze pagina vind je een gedetailleerde Bitvavo advanced uitleg. Je leest hier alles wat je moet weten, van het instellen van een account en de verschillende tools die je tot je beschikking hebt tot de verschillende opties die je hebt in het verhandelen van crypto zoals hoe stop loss werkt bij Bitvavo en een hoe een limit order te plaatsen bij Bitvavo.

Het verschil tussen de Bitvavo beginners en advanced interface

Bij Bitvavo kun je kiezen tussen twee verschillende interfaces: een basis interface voor de beginnende handelaar voor eenvoudige stortingen en handelsopties, en een geavanceerde interface. De geavanceerde interface biedt alle mogelijkheden die ervaren handelaren nodig hebben. Je kunt de Bitvavo advanced interface een beetje vergelijken met de interface van het populaire crypto valuta handelsplatform Binance. De vormgeving van de website en de interface van Bitvavo is net iets mooier en helderder.

Het orderboek van Bitvavo is duidelijk en overzichtelijk, je vindt er diverse tools voor technische analyse en je kunt naast de Euro ook Bitcoin als referentievaluta gebruiken. Het enige wat ontbreekt is de optie om van crypto’s naar de Amerikaanse dollar te verhandelen. In de geavanceerde interface is het ook mogelijk om naast marktorders ook limietorders te plaatsen, waar we in deze Bitvavo advanced uitleg nog nader op in zullen gaan. Je kunt bij een dergelijke order een minimumprijs opgeven waartegen je wilt kopen of een maximumprijs in te stellen voor het verkopen.

Wat is het verschil tussen handelen in crypto valuta en beleggen?

Voordat je begint met de advanced interface op Bitvavo moet je eerst weten wat het verschil is tussen handelen in cryptovaluta en beleggen. Vaak worden deze twee termen door elkaar gebruikt, maar zijn eigenlijk twee hele verschillende dingen. Ze hebben alleen het einddoel, namelijk winst behalen. Het grote verschil tussen handelen en beleggen in crypto’s is de looptijd van de activiteiten. 

Als we het over crypto handel hebben, dan gaat het over activiteiten die lopen over een korte tot middellange termijn wat varieert van enkele minuten tot een paar dagen of weken. Het beleggen in crypto valuta gebeurt daarentegen over een veel langere termijn. Dan kan dan gaan over maanden tot meerdere jaren.

Wat is het verschil tussen handelen in crypto valuta en beleggen?

Als je bent begonnen met handelen in crypto zal je hebben gemerkt dat de handelsinstrumenten die je op een gewone aandelenmarkt vindt min of meer hetzelfde zijn als op de cryptomarkt. Bij handelen in crypto kun je bijvoorbeeld ook een TA (technische analyse) uitvoeren of een FA (fundamentele analyse). 

Ook zijn de handels- en investeringsstrategieën vergelijkbaar zoals daytrading, swing trading en positionering. De marktproducten zijn ook vergelijkbaar: je kunt bijvoorbeeld op beide markten hefboomwerking gebruiken om winsten te vergroten.

Waar het grote verschil in zit is de volatiliteit ofwel de beweeglijkheid van de markt. De aandelenmarkt is in vergelijking veel stabieler dan de crypto markt die wordt gekenmerkt door wilde koersschommelingen. Een ander verschil zijn activa op de crypto markt. Op de reguliere aandelenmarkt investeer je door aandelen te kopen in een bedrijf. 

Bij crypto investeer je eigenlijk in het idee of de technologie achter de valuta. Hoe de markten gereguleerd zijn is ook geen onbelangrijk verschil. Omdat de aandelenmarkt al een tijdje bestaat is het inmiddels ook goed gereguleerd, terwijl wat betreft de crypto markt toezichthouders nog steeds worstelen om goede regelgeving te maken.

Bitvavo geavanceerd uitleg: Een account aanmaken en fiat geld storten

Om te beginnen met Bitvavo advanced moet je eerst een account hebben aangemaakt. Om een account aan te maken klik je op de Bitvavo website op ‘Aanmelden. Vervolgens wordt het scherm ‘Create Account’ geopend waar je je naam, e-mailadres en een wachtwoord moet invoeren. Om het proces voor het maken van een account af te ronden klik je op ‘Create Account’.

Open dan het e-mailaccount waarmee je je account hebt aangemaakt en open de bevestigingsmail die je zojuist hebt ontvangen. Klik dan op ‘E-mailadres bevestigen’ in de email waarna je wordt doorgestuurd naar de Bitvavo website waar je op ‘Verifiëren’ moet klikken. Je Bitvavo account is nu aangemaakt en je kunt beginnen met handelen en beleggen.

Fiat geld storten bij Bitvavo

Nadat je je account hebt geverifieerd, kun je inloggen om fiat geld te storten en crypto valuta te kopen. Als je minder dan €5000,- op je account wil storten hoef je niet het identificatieproces door te lopen om geld te storten en kun je gelijk beginnen met handelen.

Wil je digitale valuta opnemen of storten dan is het echter wel noodzakelijk om je identiteit te verifiëren. Dit geldt ook voor het opnemen van geld in euro’s van je Bitvavo account. Handelsplatformen zijn namelijk verplicht om deze Know Your Customer (KYC) verificatie te doen om fraude en witwassen te voorkomen.

Als je geld wilt storten op je Bitvavo account kun je dit doen door middel van een SEPA-overboeking of een iDEAL transactie. Bij een iDEAL transactie worden er geen kosten in rekening gebracht en is de transactie sneller afgerond. Je kunt alleen geld storten vanaf een bankrekening die op dezelfde naam staat als je account.

Om fiat valuta te storten, gaat u naar de onderkant van het dashboard, waar je onder ‘Portfolio’ ‘Euro’s storten’ ziet staan. Na het invoeren van het bedrag kunt je met de gewenste betaalmethode euro’s op je Bitvavo account storten. Je hebt nu credits aan je account toegevoegd die je kunt inwisselen voor crypto.

Wil je onbeperkt crypto- en fiat valuta verhandelen, storten en opnemen dan moet je bewijzen overleggen om de bron van je activa te laten verifiëren. Daarbij kun je denken aan een jaaropgave, salarisstrook of een belastingaangifte.

De tools op de website voor Technische Analyse (TA)

Als je wilt gaan handelen in cryptovaluta is het wel zo handig als je weet wat de koersen doen. Daarvoor kun je in de Bitvavo interface diverse grafieken vinden die de koersbewegingen in kaart te brengen. Je kunt de zogenaamde candlestick grafieken gebruiken om te voorspellen hoe de markt van een cryptomunt zich gaat bewegen. 

De staven in de grafiek (candlesticks) geven aan of de markt bullish (een kopersmarkt) of bearish (een verkopersmarkt) is. Bij een kopersmarkt kun je prijsstijgingen verwachten en als sprake is van een verkopersmarkt dan is een prijsdaling mogelijk. Deze candlestick grafieken zijn goede tools om voorspellingen te doen die relatief eenvoudig te lezen zijn.

Aan de kleur van de candlestick kun je zien of de markt bullish is (groen) of bearish (rood). Als je de sticks goed bekijkt zie je dat er aan de bovenkant en de onderkant een dun lijntje uit steekt, de lont van de kaars als het ware. De stick zelf geeft aan wat binnen een bepaalde gestelde tijd de beginkoers en eindkoers was, en aan de lont kun je aflezen wat de hoogste en de laagste waardes waren die de munt heeft bereikt.

Handelstechnieken voor crypto valuta

De grafieken die je vindt in je dashboard kun je gebruiken om crypto valuta te analyseren en te evalueren. De twee manieren of handelstechnieken die je daarvoor kunt gebruiken zijn de Fundamentele Analyse (FA) en Technische Analyse (TA). Deze technieken vullen elkaar aan. Beperk je dus niet tot alleen een van de twee technieken, maar gebruik ze allebei om kansen op de crypto markt identificeren. Hieronder beschrijven we kort wat een Fundamentele Analyse en een Technische Analyse inhouden.

Fundamentele Analyse (FA)

Een fundamentele Analyse (FA) kun je gebruiken om aan de hand van economische en financiële factoren de waarde van een crypto munt te bepalen. Je kunt door een FA te weten komen of de huidige waardering van de munt overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. 

Als je een FA toepast bij crypto valuta dan evalueer je blockchain gegevens als de hash-snelheid van het netwerk, de netwerktoepassingen, inflatie of deflatie aan de hand van token of muntuitgifte, netwerkkosten en transacties. Daarnaast neem je ook nog zogenaamde off-chain gegevens in beschouwing zoals betrokkenheid van de community en de heersende overheidsvoorschriften.

Technische analyse (of TA)

Bij een Technische Analyse (TA) probeer je de prijsbewegingen van een munt te voorspellen aan de hand van de historische prijzen. TA gebruikt voornamelijk technische indicatoren zoals het handelsvolume, de voortschrijdende gemiddelden, trendlijnen, candlesticks en grafiek patronen. TA kun je gebruiken voor zowel daghandel als langetermijninvesteringen.

Bitvavo geavanceerde Handel strategieën voor cryptomunten

Om succesvol te handelen in cryptomunten heb je een effectieve handelsstrategie nodig. Van tevoren een handelsstrategie uitzetten helpt je te bepalen wanneer je moet handelen, waarom je een bepaalde transactie moet uitvoeren en op welke wijze dit moet gebeuren. 

Daarom schenken we in deze Bitvavo advanced uitleg ook wat aandacht aan de verschillende handel strategieën. Welke strategie je ook kiest: Houdt emoties op afstand. Emoties zijn een slechte raadgever als je wilt gaan handelen.

Hier vind je de drie meest populaire crypto handelsstrategieën.

Daghandel en Scalping

Omdat de crypto markt zo beweeglijk is, kun je als handelaar enorm profiteren van de volatiliteit van de markt. Bij daghandel voer je op een dag meerdere transacties uit. Het doel is om laag te kopen en hoog te verkopen zodat je aan het einde van de dag een gemiddelde te hebt waarin je meer winst hebt gemaakt dan dat je hebt verloren. 

Omdat de crypto markt zo enorm beweeglijk is lukt het bijna niet meer om dit handmatig te doen. Bij deze strategie gebruiken de meeste handelaren daarom crypto handelsbots die snel kansen kunnen spotten en een order plaatsen.

Bij scalperen profiteren handelaren van de kleine prijsveranderingen die plaatsvinden in extreem korte handelsperiodes. We hebben het dan echt over minuten. Voor daghandel gebruik je vooral TA-technieken.

Swing Handel (Swing traden)

Je kunt als crypto handelaar ook inspelen en profiteren bam beginnende of voortdurende trends. Dit heet swing handel en wordt soms ook BTFD (‘buy the f’n dip’) genoemd. Ook bij deze strategie koop je als de prijs laag is en verkoop je als de prijs hoog is. Swing handel speelt over een langere tijdsperiode dan daghandel, variërend van een paar dagen tot een paar maanden. Je hebt zowel FA als TA technieken nodig bij deze strategie.

Positiehandel (HODL)

Positiehandel of trend handel zijn eigenlijk lange termijn investeringen. Het is een strategie waarbij een handelaar of investeerder doorgaans een munt koopt wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de prijs hoog is, net als bij de voorgaande strategieën. Het verschil is de lange tijdsperiode die er zit tussen het openen en sluiten van een positie. Een transactie bij deze strategie kan maanden en soms zelfs jaren duren. 

Positiehandel is een ideale strategie voor beleggers die niet de hele tijd alle minieme koersbewegingen in de gaten willen houden. Deze strategie wordt in de crypto wereld soms ‘HODL’ (of Hold On for Dear Life) genoemd en is afgeleid van een woordspeling op het woord ‘vasthouden’. Bij deze strategie koopt een crypto handelaar een munt of token en blijft deze vasthouden, zelfs als de prijzen sterk dalen.

Bitvavo geavanceerd uitleg: De verschillende soorten orders die je kunt plaatsen

Bitvavo ondersteunt op dit moment de volgende ordertypes: Marktorder, Limit order en een Stop Limit order. Bij een marktorder wordt een ​​order onmiddellijk en tegen de op dat moment best beschikbare prijs uitgevoerd. Marktorders zijn het eenvoudigste ordertype, zonder vooraf bepaalde prijs of bepaald tijdsbestek.

Bij een limit order geeft je een maximumprijs op waartegen je wilt kopen of een minimumprijs waartegen je wilt verkopen. Limit orders worden alleen uitgevoerd als dit mogelijk is tegen de opgegeven limietprijs, en zijn daarmee de veiligste soort orders. Bij Bitvavo kun je de volgende soorten limit orders plaatsen:

 •     Good Till Cancelled: Je order wordt uitgevoerd tegen de vooraf opgegeven prijs of een betere prijs. Je order blijft in het orderboek staan ​​totdat de order is uitgevoerd of door jou wordt geannuleerd.
 •     Immediate Or Cancel: Je order wordt uitgevoerd tegen de vooraf opgegeven prijs of een betere prijs. Je order moet meteen geheel of gedeeltelijk kunnen worden uitgevoerd, en het gedeelte dat niet onmiddellijk kan worden uitgevoerd wordt automatisch geannuleerd.
 •     Fill or Kill: Je order wordt uitgevoerd tegen de vooraf opgegeven prijs of een betere prijs.
 •     Je order moet meteen in zijn geheel kunnen worden uitgevoerd, en anders wordt hij geannuleerd. 

Als laatste is er ook nog de Stop Limit order.

Stop Limit Order en Stop Loss Order bij Bitvavo

Crypto valuta zijn van nature erg volatiel, wat als voordeel heeft dat je in korte tijd grote winsten kunt maken, maar je kunt ook net zo goed grote verliezen lijden. Om meer controle te krijgen over mogelijke verliezen of je winst te beschermen is het handig om een Stop Limit order bij Bitvavo in te stellen.

Bij een limit order stel je een limiet in waarop de order vervuld mag worden. Je moet twee verschillende prijzen instellen:

 •     De trigger prijs, wat de prijs is waartegen de order wordt gestart. Zodra de laatst verhandelde prijs de trigger prijs bereikt, wordt je limit order geplaatst.
 •     Limietprijs, wat de maximale prijs is waartegen je een limit order wilt laten vervullen. Je order wordt dan alleen voor deze prijs of beter uitgevoerd.

Je kunt door een stop limietorder in te stellen een bepaalde prijs bereiken. Maar een stop limiet order garandeert niet dat de order uitgevoerd zal worden omdat de prijs je limietprijs mogelijk niet bereikt of overschrijdt.

Bij een Stop Limit order wordt de order pas uitgevoerd nadat de prijs een trigger heeft veroorzaakt, maar bij een Stop Loss order wordt de order direct uitgevoerd tegen de op dat moment geldende koers.

Waarom zou je dan voor een Stop Limit order of een Stop Loss order kiezen? Een Stop Limit Order heeft als voordeel dat de order meteen gelijk vervuld wordt als de markt grillig is en veel snelle pieken en dalen vertoont. Het voordeel van een Stop Loss Order is daarentegen dat het een stuk eenvoudiger is en daardoor makkelijker door met name beginnende handelaren uit te voeren valt. Bij Bitvavo kun je alleen voor een Stop Limit order kiezen. Het is helaas niet mogelijk om een Stop Loss Order bij Bitvavo te plaatsen.

Een Stop Limit Order bij Bitvavo plaatsen

Als je een Stop Limit Order wilt plaatsen bij Bitvavo moet je een aantal stappen doorlopen. Je kunt alleen in het advanced gedeelte van de interface een Stop Limit Order plaatsen.

1. Kies in het geavanceerde deel van de interface een bepaalde munt waar je een order voor wilt plaatsen.
2. Maak nu de keuze tussen BUY als je wilt kopen boven de huidige koers of SELL als je wilt verkopen onder de huidige koers.
3. Je moet nu 3 variabelen bepalen:
• Trigger price: De koers je het plaatsen van je limiet order moet triggeren.
• Quantity: De hoeveelheid munten die je van een bepaalde valuta wilt kopen.
• Price: De koers waarop de limiet order geplaatst en vervuld moet worden.

Let hierbij op dat je de Trigger price en de Price een beetje uit elkaar plaatst zodat er ruimte is waarop de order gevuld kan worden. Bovendien biedt het plaatsen van een order geen garantie voor uitvoering, want er moet wel voldoende liquiditeit zijn om de order te kunnen vervullen.

4. Klik nu op ‘Continue’ om de Stop Limit Order te plaatsen

Je kunt door een stop limietorder in te stellen een bepaalde prijs bereiken. Maar een stop limiet order garandeert niet dat de order uitgevoerd zal worden omdat de prijs je limietprijs mogelijk niet bereikt of overschrijdt.

Bij een Stop Limit order wordt de order pas uitgevoerd nadat de prijs een trigger heeft veroorzaakt, maar bij een Stop Loss order wordt de order direct uitgevoerd tegen de op dat moment geldende koers.

Staking bij Bitvavo

Als je crypto’s hebt in je Bitvavo account waar je op het moment niets mee doet kun je besluiten om je crypto te ‘staken’. Met staking kun je geld verdienen met cryptomunten en komt in twee vormen voor:

 •     Staking buiten de keten waarbij je geld verdient door de crypto op je Bitvavo account te laten staan.
 •     Staking op de ketting waarbij je actief bijdraagt aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met mining) op een proof-of-stake (POS) blockchain. 

Bij Bitvavo kun je voor staking kiezen met verschillende crypto valuta. Wil je geld verdienen met staking, klik dan bij de cryptomunt in je Bitvavo account op de ‘opt-in’ -functie die je terg vindt in je account onder ‘Staking’.

Meer Bitvavo uitleg pagina's

15 gedachten over “Bitvavo geavanceerd uitleg”

 1. Als ik het goed begrijp kan ik bij Bitvavo niet 2 orders tegelijk plaatsen.
  Bijvoorbeeld: een stoploss limit verkoop order + een limit koop order.
  Klopt dat?

  Beantwoorden
   • Dat lijkt me logisch.
    Ik zal wel iets simpels over het hoofd zien. Ik zoek het wel uit.
    nog iets simpels misschien:
    Ik kan sommige charts na het saven niet meer loaden.
    Wel verschijnt er rechtsboven ΅loaden´ maar er gebeurd verder niets.

    Beantwoorden
 2. Het lukt mij niet om een verkoop limit met hogere prijs + verkoop stoplimit met lage prijs in te geven op dezelfde coin. Is daar een andere manier voor?

  Beantwoorden
   • Ik heb contact gezocht met Bitvavo, zie onderstaand hun reactie. Ze reageerden heel snel binnen 20 minuten via de e-mail.
    Zie ook vaak Bitvavo reviews die negatief zijn over de klantenservice…

    ————————————————

    Beste KWINTUS,

    Bedankt voor uw bericht.

    Helaas is deze feature nog niet beschikbaar op het Bitvavo-platform.

    We gaan de mogelijkheden bekijken om deze feature in de toekomst te implementeren.

    Updates omtrent nieuwe features kunt u vinden via onze blog en ons Twitter-account.

    Volgens mij beantwoord dit jullie vraag 🙂

    Beantwoorden
 3. Ik heb een Bitvavo account, maar wil hem opzeggen. Het lukt niet omdat ik ooit een 2staps identificatie heb aangevraagd, maar dat nummer niet heb genoteerd. Is er iemand die weet hoe ik telefonisch contact kan krijgen met deze organisatie om te horen welke stappen ik moet nemen?

  Beantwoorden
  • Hey Hen,

   Ja dit kan zeker, moet je wel via de webapicatie inloggen. Dus via de browser, via de app werkt dit niet.

   Let wel op dat de uitlijningen wat kunnen afwijken.
   Zelf adviseer ik om stop loss bids bij Bitvavo via een laptop of desktop te plaatsen.

   Groet ,

   Quintus

   Beantwoorden
 4. Ik werk sinds kort dagelijks met Bitvavo geavanceerd, kan iemand mij vertellen hoe ik in de grafiek mijn aankopen kan toevoegen zodat ik exact zie waar mijn breekpunt ligt?

  Beantwoorden

Plaats een reactie