Het is bekend dat criminelen vaak crypto gebruiken voor hun witwaspraktijken. Zeker de laatste paar jaar komen er regelmatig berichten naar buiten, dat politiediensten en overheidsinstanties inbeslagnames van crypto hebben verricht. Ook cryptobedrijven gaan inzien dat er iets moet gebeuren. Zo’n vijftiental daarvan, waaronder Circle, Coinbase, Robinhood en Anchorage, hebben nu de lancering van het anti witwas systeem TRUST bekend gemaakt. Dit systeem moet witwaspraktijken tegengaan maar ook een betere bescherming van de privacy bieden.
Inhoudsopgave
Nieuwe reisregels zijn aanleiding anti witwas systeem TRUST
Aanleiding voor het anti witwas systeem TRUST zijn de nieuwe reisregels, die nog niet zo lang geleden zijn uitgevaardigd door de Financial Action Task Force, kortweg FATF. De FATF is een internationale organisatie, die is opgezet om witwaspraktijken en financieringen van terrorisme te bestrijden.
De nieuwe regelgeving die door de FATF is opgesteld, heeft betrekking op de reeds bestaande “reisregel”. Deze regel zegt dat financiële instellingen de verplichting hebben om informatie te verzamelen van de afzender en soms ook de ontvanger van transacties boven de 3.000 USD. De FATF heeft in het najaar van 2021 bekend gemaakt dat deze regel ook van toepassing is op cryptobedrijven.
Een redelijk groot aantal toonaangevende cryptobedrijven zoals onder andere Circle, Coinbase, Robinhood en Anchorage hebben deze week aangekondigd dat zijn werken aan een anti witwas systeem, TRUST genaamd, waarmee men aan de nieuwe regels van de FATF kan voldoen.
Coalitie van cryptobedrijven bedenkt anti witwas systeem Trust
Als reactie op de nieuwe regelgeving van de FATF, hebben een groot aantal cryptobedrijven zich verenigd in een coalitie, met als doelstelling een plan te maken om aan de nieuwe regels te kunnen voldoen.
De bedrijven die deel uit maken van deze coalitie zijn: Avanti, Anchorage, Bittrex, Bitgo, BlockFi, BitFlyer, Coinbase, Circle, Fidelity Digital Assets, Gemini, Kraken, Paxos, Robinhood, Symbridge, Standard Custody & Trust, Tradestation, Zodia Custody en Zero Hash.
Gezamenlijk hebben zij het anti witwas systeem Trust opgezet. TRUST is de afkorting voor ‘Travel Rule Universal Solution Technology’. Het systeem bevat diverse regelingen die de naleving van de nieuwe regels garanderen, maar tevens ook de privacy van klanten waarborgen.
TRUST stelt de cryptobedrijven uit de coalitie verplicht om met name een end-to-end codering te hanteren, op het moment dat zij onderling gegevens verzenden. Er zijn ook een aantal minimale beveiligingseisen vastgesteld. Zo mag er bijvoorbeeld nooit informatie over klanten worden op een onveilige manier worden opgeslagen, waardoor hackers of criminelen misbruik kunnen maken van deze gegevens.
Paul Grewal een bekende Amerikaanse topadvocaat vertelde in een interview met Coinbase dat de bedrijven van de coalitie FinCen hebben geraadpleegd bij het uitwerken van het voorstel voor het anti witwas systeem TRUST. FinCen is een onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Financiën dat zich heeft verder dat de gekozen oplossing zeker zal werken als het gaat om gegevensoverdracht tussen de bij TRUST aangesloten cryptobedrijven. Verder sprak hij de verwachting uit dat de komende tijd meer cryptobedrijven zich zullen gaan aansluiten.
Niet alle partijen zien heil in anti witwas systeem TRUST
Zoals vaak zijn er nu ook partijen die het (nog) niet zien zitten in het anti witwas systeem TRUST. Opvallend afwezige cryptobedrijven zijn bijvoorbeeld het zeer toonaangevende Binance en FTX.
De vraag of cryptotransacties tussen TRUST- en niet-TRUST-bedrijven wel voldoen aan de regelgeving, zal de komende tijd vast worden opgelost zei Grewal. Wat volgens hem ook nog moet worden opgelost, is hoe verschillende entiteiten in het DeFI domein aan de reisregel kunnen voldoen. Het is nog niet helder op welke wijze wallets en gedecentraliseerde protocollen de vereiste informatie gaan verzamelen. Toch is TRUST een grote eerste stap in de goede richting aldus Grewal.
https://www.youtube.com/watch?v=XHOmBV4js_E