Russische autoriteiten bereiken akkoord om grensoverschrijdende betalingen met crypto toe te staan

Een donderdag verschenen rapport van de in Rusland gevestigde publicatie Kommersant geeft aan dat de Bank van Rusland en het ministerie van Financiën van het land een overeenkomst hebben bereikt waardoor burgers grensoverschrijdende betalingen met crypto kunnen uitvoeren.

Akkoord over grensoverschrijdende betalingen met crypto

De Bank van Rusland en het ministerie van Financiën van het land hebben een akkoord bereikt om de afwikkeling van grensoverschrijdende betalingen met crypto toe te staan. De centrale bank weigerde cryptocurrency als wettig betaalmiddel te accepteren en was tegen de exploitatie van lokale crypto exchanges.

De Russische onderminister van Financiën beschreef de overname en het gebruik van cryptocurrency bij grensoverschrijdende betalingen door middel van een nieuwe overeenkomst. De Centrale Bank en het Ministerie van Financiën hebben besloten tot de acceptatie van Bitcoin en cryptocurrencies voor grensoverschrijdende betalingen.

“Nu hebben we op dit onderdeel al een wetsvoorstel waarover met de Centrale Bank in grote lijnen overeenstemming is bereikt …. Het beschrijft in grote lijnen hoe cryptocurrency kunnen worden verworven, wat ermee kan worden gedaan en hoe er in eerste instantie wel of niet mee kan worden afgerekend bij grensoverschrijdende verrekeningen,” zei de minister van Financiën terwijl hij spreidde op het XIX International Banking Forum.

betalingen met crypto

Grensoverschrijdende betalingen met crypto

Dit zijn niet de eerste opmerkingen van de onderminister van Financiën over het onderwerp grensoverschrijdende betalingen met crypto. Op 5 sept 2022 suggereerde Moiseev dat het infrastructuurplan dat het land aan het maken was “te rigide was voor het gebruik van grensoverschrijdende betalingen met crypto,” en gaf hij aan dat ze zouden moeten werken aan het legaliseren ervan “op de een of andere manier”.

De ambtenaar benadrukte de noodzaak om “mensen de gelegenheid te geven om het te doen,” en tegelijkertijd de activiteit “onder controle te brengen, zodat er geen sprake is van witwassen, betalen voor drugs, enzovoort.”

Volgens Moiseev maken burgers al gebruik van diensten buiten Rusland om zich in te stellen en om te gaan met cryptocurrencies, dus is het in het belang van de regering om een manier te ontwikkelen waarop ze het legaal in Rusland kunnen doen. Dit doen ze nu door grensoverschrijdende betalingen met crypto te accepteren.

Rusland heeft gemengde relatie met crypto

Interessant is dat Rusland een gemengde relatie met crypto heeft gehad. Het land nam al in 2020 wetgeving aan die het gebruik van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies voor betaling verbood. In juli 2022 ondertekende president Vladimir Poetin het wetsvoorstel, waarmee een effectief verbod op het gebruik van digitale activa als betalingen werd ingesteld.

Aan de andere kant, in mei 2022 verzachtte Rusland zijn standpunt over het gebruik van crypto voor grensoverschrijdende betalingen, toen handelsminister Denis Manturov suggereerde dat Rusland cryptobetalingen “vroeg of laat” zou legaliseren.

Mishustin gaf de regering vervolgens opdracht om vóór 19 dec 2022 tot een consensus te komen over de regulering van cryptocurrency in het land. De noodzaak voor Rusland om cryptocurrency betalingsmogelijkheden in te voeren is aanzienlijk toegenomen in het licht van verlammende sancties die het land zijn opgelegd na zijn invasie van Oekraïne.

Russen openen al cryptowallets maar niet in Rusland

“Nu openen mensen cryptowallets buiten de Russische Federatie. Het is noodzakelijk dat dit in Rusland kan worden gedaan, dat dit gebeurt door entiteiten die onder toezicht staan van de Centrale Bank, die moeten voldoen aan de eisen van de anti-witwaswetgeving, en allereerst natuurlijk hun cliënt moeten kennen,” legde hij uit.

Het is belangrijk op te merken dat volgens een onderzoek van juli 2022, uitgevoerd door de in Zwitserland gevestigde aanbieder van cryptocurrency wallets Tangem, 72% van de Russische beleggers nog nooit crypto zoals Bitcoin heeft gekocht. Daarom zal de voorgestelde beleidsverandering aangestuurd door de Bank van Rusland en het ministerie van Financiën waarschijnlijk de adoptie van BTC in het land stimuleren.

Plaats een reactie