President Biden kiest Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter

Jerome Powell heeft als Fed-voorzitter in Amerika verschillende uitspraken gedaan over het agentschap en de cryptowereld. Het agentschap werkte volgens hem proactief om een CBDC uit te geven. Inmiddels heeft Joe Biden laten weten dat hij Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter heeft gekozen. Hij kan opnieuw een termijn van vier jaar gaan dienen.

Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter en Lael Brainard als vicevoorzitter

Maandag heeft het Witte Huis een aankondiging gedaan. In deze aankondiging kwam het nieuws naar buiten dat Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter is gekozen door president Biden. Joe Biden zal Powell voordragen als zijn keuze om de Federal Reserve van het land te gaan leiden. Powell is op dit moment ook al Fed-voorzitter in de Verenigde Staten. Zijn huidige diensttermijn loopt tot februari 2022.

Indien Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter wordt geaccepteerd zal hier een termijn van vier jaar aan vastgeplakt worden. De keuze van Biden is gevallen op Powell vanwege zijn beslissende acties om de economische impact van de pandemie te verminderen. Daarnaast heeft Powell tijdens zijn afgelopen dienstjaren ook nog eens 5,6 miljoen banen gecreëerd.

Joe Biden mag ook een keuze voordragen met betrekking tot de volgende vicevoorzitter van de Federal Reserve. Hiervoor is het oog van Biden gevallen op huidig Fed-bestuurslid Lael Brainard. In 2026 loopt het 14-jarige termijn van dit bestuurslid binnen de Federal Reserve af. Voor Jerome Powell loopt het 14-jarige termijn in 2028 af.

De president van Amerika heeft aangegeven vertrouwen te hebben in beide leden van de Federal Reserve. Met Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter en Lael Brainard als vicevoorzitter gaat het volgens de president lukken om de inflatie laag te houden, de prijzen stabiel te houden, de werkgelegenheid te laten groeien en de economie te versterken.

Maar niet alleen op economisch gebied sluiten de ideeën van de heren aan bij die van de president. Joe Biden heeft laten weten dat beide heren ook belang hechten aan het klimaat. Net als Joe Biden willen Jerome Powell en Lael Brainard ook graag klimaatverandering aanpakken om zo in de toekomst grotere financiële risico’s ten gevolge van klimaatschade te verkleinen.

De Raad van Gouverneurs van het Federal Reserve System zal bestaan uit zeven verschillende leden. Elk lid is een keuze geweest van de Amerikaanse president. De keuzes van de president zijn bestudeerd door en worden bevestigd door de Senaat. Ook wordt er rekening gehouden met het 14-jarige termijn van elk lid. 

De bevestiging van een lid voor de Fed zal plaatsvinden in een bevestigingshoorzitting. Ook als Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter wordt geaccepteerd dan moet hij de hoorzitting van de Senaatcommissie bijwonen. Anders kan er niet officieel gestemd worden over zijn nominatie.

Biden - Jerome Powell

De standpunten rondom crypto

Crypto-savvy economen hebben gekeken naar de standpunten van Jerome Powell en Lael Brainard met betrekking tot cryptocurrencies. Het lijkt erop dat de verschillen in standpunten klein zijn. Beide partijen hebben dezelfde visie met betrekking tot de regulering van cryptocurrencies via een economisch beleid. Ook zijn beide partijen relatief tolerant met betrekking tot inflatie. En dat is een standpunt waarvan cryptomunten kunnen profiteren.

Inflatie kan namelijk vervelende gevolgen met zich meebrengen voor de consument. Prijzen van goederen en voedsel worden duurder omdat de fiatvaluta zijn koopkracht verliest. Niet alleen de koopkracht van het geld op je lopende rekening daalt. Ook het geld op je spaarrekening verliest waarde. Cryptocurrencies kennen geen inflatie waardoor zij wellicht aantrekkelijker worden om te gebruiken of in te beleggen als een hedge tijdens een periode van hoge inflatie.

Met Jerome Powell als volgende Fed-voorzitter en Lael Brainard als vicevoorzitter is het wel mogelijk dat er meer regelgeving komt rondom cryptocurrencies. Beide heren delen de visie dat de cryptomarkt niet ongeremd mag groeien. Al helemaal niet wanneer dit eventuele financiële systemen in het land in de problemen gaat brengen.

Om de internationale ontwikkelingen rondom cryptocurrencies bij te houden zal de Verenigde Staten in de komende jaren misschien ook een CBDC uit moeten geven die door de Amerikaanse dollar wordt gesteund. Lael Brainard heeft aangegeven dat hij de ontwikkeling van een CBDC wel ziet zitten. Echter, om dit idee te realiseren zal hij nog wel enkele andere bestuursleden in het land moeten overtuigen.

https://www.youtube.com/watch?v=VdxtL-Q5lNw

Plaats een reactie