Bitcoin verkopen, hoe en wanneer doe je dat?

Het laatste waar je aan denkt op het ogenblik dat je Bitcoin koopt is natuurlijk het moment waarop je Bitcoin verkopen moet. Toch is het belangrijk om hier even goed over na te denken. Veel mensen doen dit niet waardoor ze op een bepaald ogenblik niet meer weten wanneer het nu verstandig kan zijn om hun positie in Bitcoin (tijdelijk) af te bouwen. Op deze pagina gaan we je enkele interessante tips geven die je helpen wanneer je het beste Bitcoin verkopen kunt.

Met welke reden heb je Bitcoin gekocht?

De eerste belangrijke vraag die moet worden gesteld is wat nu precies de reden is waarom jij hebt geïnvesteerd in Bitcoin. Heb je dat namelijk gewoon met een lange- of met een kort termijnperspectief? Wanneer je hebt geïnvesteerd voor de lange termijn zal je altijd een bepaald percentage van je portefeuille willen aanhouden. Dit dus ook wanneer Bitcoin bijvoorbeeld op een zeker ogenblik één van haar bekende pumps ervaart. Helemaal uitstappen zal je in dit geval dan ook wellicht nooit doen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen, namelijk:

  1. Je investeert in Bitcoin voor de lange termijn omdat je gelooft in haar toekomstige waarde;
  2. Een investering in Bitcoin gebeurt zeer vaak als hedge tegen bijvoorbeeld de dollar;
  3. Veel mensen zien Bitcoin als een uitstekende vorm van waarde beleggen;

Een ander verhaal wordt het natuurlijk wanneer je hebt geïnvesteerd in Bitcoin voor de korte termijn. Het volatiele karakter waar deze digitale valuta over beschikt zorgt er namelijk voor dat je er ook uitstekende korte termijn trades mee kan maken. Wanneer de coin een aardige pump heeft laten optekenen is het dan ook mogelijk dat je gewoon lekker snel je winst wil cashen.

Wanneer Bitcoin verkopen bij korte termijn investering?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar het beste uitstapmoment bij een korte termijn investering in Bitcoin. Wanneer we dat doen moet er rekening worden gehouden met:

  1. De prijs waartegen je oorspronkelijk bent ingestapt in Bitcoin;
  2. De kosten die je hebt moeten betalen voor je transactie(s), ook wel fees of transactiekosten;

Wanneer is het beste moment om je bitcoins te verkopen?

In eerste instantie geldt voor mensen die instappen in Bitcoin voor de korte termijn dat ze er doorgaans beter aan doen om hun cryptomunten op de crypto exchange te laten staan. Belangrijk hierbij is wel om te kiezen voor een betrouwbare partij. Enkele van de betrouwbaarste exchanges zijn onder meer:


Aanmelden bij Bitvavo

Indien je er voor kiest om je holdings bij deze exchanges te laten staan zijn ze relatief veilig. Let wel, het op de exchange aanhouden van je cryptocurrencies brengt altijd risico’s met zich mee. Door daarvoor een beroep te doen op een betrouwbare partij kan je deze risico’s inperken, maar ze helemaal uitschakelen is helaas nooit mogelijk. Waarom moet je er dan toch voor kiezen om je holdings aan te houden op een exchange? Omdat je als investeerder voor de korte termijn twee belangrijke zaken in je achterhoofd zal willen houden, namelijk:

  1. Je wil snel kunnen uitstappen bij een mooie koersstijging;
  2. Het is belangrijk om de globale transactiekost zoveel mogelijk te beperken;

Heeft de koers van Bitcoin dus met andere woorden op een zeker ogenblik een mooie stijging doorgemaakt waarbij je niet alleen een mooie winst maakt op jouw instapprijs, maar ook de transactiekosten ruimschoots zijn betaald? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om uit te stappen. Indien je nog verder wenst te speculeren op Bitcoin voor de korte termijn is het bijzonder raadzaam om zo snel mogelijk te proberen om terug een nieuw instapmoment te bepalen.

het beste moment om bitcoin te verkopen

Wanneer Bitcoins verkopen bij lange termijn belegging?

Het uitstapmoment uit Bitcoin bepalen bij een investering op korte termijn is dus eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je moet doen is jezelf een bepaald doel vooropstellen waarbij je een degelijk rendement hebt behaald en je, je er goed bij voelt om te verkopen. Bij een investering voor de langere termijn ligt dat voor veel mensen toch even anders. In eerste instantie heb je er wellicht voor gekozen om je coins niet aan te houden. Dit betekent dat je in bepaalde gevallen met een extra transactiekost bent geconfronteerd. Dit bijvoorbeeld voor het versturen van je digitale munten van de exchange naar een hardware wallet. Deze kost moet je uiteraard mee gaan verrekenen in de prijs waarvoor je uiteindelijk bereid bent om (een stuk van) je Bitcoin te verkopen.

Bovendien moet je voor jezelf ook een extra vraag beantwoorden. Hoe ziet jouw uitstapmoment er namelijk precies uit? Ben je van plan om in één keer volledig uit te stappen of ga je in stapjes verkopen? Veel is op dit vlak ook afhankelijk van de omvang van je Bitcoin holdings. Beschik je echt over een grote holding? Dan is het wellicht het interessantst om in trapjes te verkopen. Heb je een eerder kleine holding? Dan stellen veel mensen een net wat hoger koersdoel voorop waarbij ze dan in één keer afscheid nemen van hun volledige wallet met BTC-tokens. Kies jij ook voor het kiezen van deze laatste strategie? Hou er dan rekening mee dat je op geen enkele manier nog zal weten te profiteren van mogelijke toekomstige stijgingen in de koers van Bitcoin.

Gespreid instappen? Dan is gespreid Bitcoin verkopen de boodschap!

Ongelofelijk veel mensen stappen stelselmatig in, in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Dat kan best interessant zijn, want op deze manier kan de gemiddelde aankoopprijs behoorlijk worden gedrukt. Indien er sprake is van een gespreide instap is het mogelijks ook een goed idee om gespreid uit te stappen. Dit omdat je gemiddelde aankoopprijs bij verschillende holdings natuurlijk anders zal zijn. Het is omwille van deze reden ook altijd een goed idee om gebruik te maken van een portfolio tracker. Een dergelijke tracker kan al je verschillende aankopen in Bitcoin nauwkeurig bijhouden waardoor je altijd ook eenvoudig per positie kan bepalen wat nu echt het beste uitstapmoment is.

Bitcoin als hedge tegen de dollar of euro

Tot slot, heb jij er voor gekozen om een stukje Bitcoin in je beleggings- of investeringsportefeuille op te nemen omdat je ze wil laten fungeren als hedge tegen de dollar of euro? Dan zullen vooral de economische omstandigheden en de koers van de aangehaalde valuta bepalend zijn voor het ideale uitstapmoment. Let wel, voor veel mensen betekent dit wellicht dat ze hun Bitcoin holdings voor ettelijke (tientallen) jaren zullen aanhouden. In dat geval is het tot slot sowieso aangeraden om ze weg te zetten in een cold storage wallet zoals bijvoorbeeld een hardware wallet.

Plaats een reactie