Bitonic wint van DNB

Bitonic heeft gewonnen van De Nederlandsche Bank (DNB). De eis voor de wallet-verificatie blijkt een onrechtmatige voorwaarde. Bitcoin gaat zo snel mogelijk het wallet-verificatie proces van het Bitcoin platform afhalen.

De hele cryptomarkt keek uit naar deze uitspraak

De gehele cryptomarkt heeft al een tijd naar het vonnis in de zaak van Bitonic, een Bitcoinbedrijf dat het kopen en verkopen van Bitcoins aanbiedt, tegen DNB uitgekeken. De wallet-verificatie eis betekende dat de klanten van Bitcoin beurzen en ook Nederlandse brokers elk Bitcoin adres die zij willen gaan gebruiken moeten laten verifiëren.

Goed nieuws voor niet alleen Bitonic, maar ook voor de gehele cryptosector, want Bitonic is in het gelijk gesteld. De DNB eis voor het controleren van elke individuele wallet is een onrechtmatige voorwaarde. Hierdoor wordt het makkelijk om Bitcoin te kopen.

Bitonic vs DNB

Registratie DNB

Sinds mei 2020 moeten alle cryptobedrijven een DNB-registratie verkrijgen. DNB is als toezichthouder van de Bitcoinmarkt in Nederland verantwoordelijk voor het eisenpakket waar cryptobedrijven aan moeten voldoen. Bij de registratie van een klant kwam zo ook het proces rondom Know-Your-Customer voorbij. Daarin heeft DNB bepaalde voorwaarden gesteld die onjuist waren.

Een van de DNB vereisten is dat de cryptobedrijven de ontvangstadressen van klanten moeten kennen en verifiëren. Stel dat je bijvoorbeeld bij Bitvavo Bitcoins koopt, dan moet je een screenshot van je wallet voordat je de Bitcoins kunt ontvangen. Niet alleen was dit onpraktisch, maar ook was het makkelijk te omzeilen met bepaalde tools.  

Bitonic vs DNB

Bitonic spande bezwaarprocedure aan tegen DNB

Bitonic is geregistreerd als aanbieder van cryptocurrencies en valt daarmee onder toezicht van DNB. Maar Bitonic was het oneens met deze wallet-verificatie eis en spande een bezwaarprocedure aan. Bitonic tekende daarom een protest aan tegen de te strenge verificatie eisen.

Bitonic wilde van de rechter horen of DNB met zijn cryptoregels te streng is voor crypto aanbieders. Bitonic is van mening dat de eisen die DNB stelt in strijd zijn met de privacyregels. Bitonic gaf als bezwaar dat deze “niet effectief” en “buitenproportioneel” zijn. Volgens Bitonic leidt het niet alleen tot administratieve rompslomp en extra hoge kosten, maar een groot aantal van hun hebben hun account opgezegd én er zijn privacy-bezwaren.

De DNB was na de eerdere voorlopige voorziening die door Bitonic hierover was aangespannen al door de rechter opgedragen om het bezwaar met spoed te behandelen. Woensdagavond ontving Bitcoin een email met het verlossende woord, hierin stond vermeld dat de DNB het registratievereiste daarom ten onrechte als voorwaarde heeft gesteld voor de registratie van Bitonic.

Bitonic vs DNB

Bitonic reageert verheugd op de uitspraak

Bitonic schrijft op hun website dat ze verheugd zijn dat hun klanten door de uitspraak verlost worden van een onrechtmatige controle. Anderzijds schreef Bitonic ook dat ze bezorgd zijn dat DNB pas gehoor gaf aan de noodsignalen vanuit de cryptosector nadat er een rechter was tussengekomen. Stel voor dat Bitonic niet naar de rechter was gegaan?

Dit is een terechte vraag. Want de cryptosector in Nederland werd onterecht op hoge kosten gejaagd. Want als deze verificatieprocessen, in dit geval screenshots controleren, kosten veel tijd en geld.

Bitonic sprak verder de hoop uit dat de Nederlandse politiek deze casus nog een goed wilt reflecteren. Bitonic is van mening dat gehele cryptosector door deze situatie wordt geconfronteerd met onnodig hoge kosten en veel administratieve rompslomp. Dit terwijl ervan tevoren al is gewaarschuwd voor een inbreuk op de privacy van burgers en voor het risico van overmatig toezicht. Volgens Bitonic schaadt dit de Nederlandse innovatie en het ondernemingsklimaat. Dat staat in schil contrast met de claim dat Nederland een innovatief ondernemersklimaat zou stimuleren.  

Bitonic vs DNB

Gevolgen van deze uitspraak

Wat betekent dit voor jou als klant van een Nederlandse Bitcoin beurs en/of broker? Je hoeft nu minder handelingen uit te voeren alvorens je jouw Bitcoin kunt ontvangen. Als het een beetje meezit, dan scheelt het de cryptobedrijven ook een enorme kostenpost. Mogelijk werkt dit door op de commissies die ze hanteren.

Ook zorgt het voor meer vrijheid in hoe jij je Bitcoin aankoop wilt vormgeven. Je moet nog steeds aantonen wie je bent en je wordt nog steeds gecontroleerd, maar je kunt nu Bitcoin sturen naar het adres die je wilt. Bitcoin heeft al te kennen gegeven dat het zijn wallet-verificatie proces zo spoedig mogelijk van zijn platform gaat verwijderen.

https://www.youtube.com/watch?v=cvLowPLYU28

Plaats een reactie