CFTC onderzoek naar Binance voor handel met voorkennis en marktmanipulatie

Op dit moment is er een CFTC onderzoek naar Bitcoin exchange Binance gaande. De autoriteiten waren Binance al in de gaten aan het houden en is Binance nu ook aan het onderzoeken voor mogelijke handel met voorkennis en marktmanipulatie.

Uit een bericht van Bloomberg blijkt namelijk dat de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) onderzoek of Binance U.S zich schuldig heeft gemaakt aan insider trading binnen crypto. Insider trading, oftewel handelen met voorkennis, is namelijk verboden. De CFTC onderzoekt ook of de Amerikaanse tak van Binance, Binance U.S. zich daarnaast ook schuldig heeft gemaakt aan marktmanipulatie.

Insider trading

Insider trading kan op verschillende manier plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat een werknemer in een vroeg stadium in een altcoin investeert omdat hij weet dat deze binnenkort op een exchange wordt genoteerd. Daarnaast is Binance in geen enkel land gevestigd, maar Binance runt dagelijks massale handelsoperatie waar alledaagse klanten cryptomunten ter waarde van tientallen miljarden dollars kopen en verkopen. Dit alles buiten het toezicht van overheidswaakhonden. Hierdoor heeft Binance zicht op miljoenen transacties. De Amerikaanse autoriteiten vragen zich af of de firma die toegang misbruikt heeft, onder meer door op klantenorders te handelen voordat ze uitgevoerd worden.

De Amerikaanse functionarissen zijn nu aan het onderzoeken of Binance of haar medewerkers door misbruik te maken van klanten. Dit naar aanleiding van wat enkele mensen met kennis van zaken aan Binance hebben gemeld. Omdat het om een vertrouwelijk CFTC onderzoek gaat, hebben ze gevraagd om anoniem te blijven. Een van deze mensen gaf aan dat er veel onderzoekers van CFTC betrokken is bij het onderzoek en dat een groot aantal mogelijke getuigen inmiddels verhoord zijn en verklaringen zijn afgenomen.

In een verklaring verklaarde een woordvoerder van Binance dat het bedrijf een “zero tolerance”-beleid en “strikte ethische richtlijnen” voor handel met voorkennis hanteert om wangedrag te voorkomen dat zijn klanten of de crypto-industrie kan schaden. De woordvoerder voegde eraan toe dat het beveiligingsteam van Binance langetermijn richtlijnen heeft opgesteld voor het onderzoeken van wangedrag en het verantwoordelijk houden van werknemers, en dat ontslagen de minste impact hebben. Een CFTC-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

CFTC onderzoek

Problemen met naleving

Binance, ook wel de “Google van crypto” genoemd, staat al lang op gespannen voet met wereldwijde toezichthouders. Nadat de Britten in actie kwamen, lijkt de ontwikkeling van de situatie in een stroomversnelling te zijn gekomen. Daarom kunnen Europeanen geen SEPA-deposito’s meer storten bij beurzen. Ook Nederland haalde uit. De Nederlandsche Bank waarschuwde de beurs dat deze niet correct geregistreerd was om in Nederland te opereren. Binance heeft destijds laten weten dat het zich had aangemeld voor dergelijke registraties.

Zhao, die regelmatig crypto aanprijst op Twitter en in interviews in de media, zei in een blogpost van juli dat er een “hyper-focus op regelgeving is geweest als het over Binance gaat”. Hij wees op Binance’s beleid om handel met voorkennis te voorkomen en zei, als een andere bescherming tegen wangedrag, dat de firma de eenheid die de uitgifte van nieuwe tokens behandelt, afschermt van de rest van het personeel van de beurs. Binance’s wereldwijde compliance team en zijn adviesraad zijn sinds vorig jaar met 500% gegroeid, voegde hij eraan toe, met plannen om hun omvang tegen het eind van 2021 te verdubbelen.

Zhao, die vanuit Singapore werkt, heeft eerder gezegd dat Binance over geavanceerde bewakingssystemen beschikt om handelaren uit de V.S. van zijn beurs te weren. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de firma vastbesloten is om de regels te volgen in de landen waar ze actief is.

CFTC onderzoek Binance

Binance niet beschuldigd van wangedrag

Binance is niet beschuldigd van wangedrag en de CFTC onderzoeken leiden mogelijk niet tot officiële actie. De CFTC en het ministerie van Justitie onderzoeken de firma al maanden en het kan nog wel even duren voordat de instanties besluiten of ze tot handhavingsacties overgaan.

Het CFTC onderzoek naar Binance wordt geleid vanuit Chicago en omvat enkele van dezelfde ambtenaren die werkten aan de zaak van de toezichthouder tegen BitMEX, een rivaliserende crypto beurs.

Vorige maand stemde BitMEX ermee in om USD 100 miljoen te betalen in een schikking met de CFTC en het Financial Crime Enforcement Network om zijn claims te beëindigen voor het toestaan ​​​​van Amerikaanse ingezetenen om derivaten te verhandelen en het ontbreken van passende antiwitwascontroles. BitMEX heeft deze beschuldigingen niet toegegeven of ontkend.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RMEK9Oj5AUA

Plaats een reactie