Chinese digitale yuan bereikt ATH van $13,68 miljard aan transacties door 261 miljoen gebruikers

China’s Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) of e-CNY heeft massale tractie gekregen voor een project dat nog in zijn vergevorderde testfase verkeert. Tot nu toe heeft de munt meer dan 87,57 miljard yuan ($13,68 miljard) aan all-time transacties geregistreerd. Dit werd bekendgemaakt door Zou Lan, directeur van de afdeling financiële markten van de PBOC. Hoewel gesteund door de overheid, heeft de e-CNY nog een lange weg te gaan om het digitale betalingsecosysteem in China te domineren.

China’s digitale yuan heeft veel tractie

De People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank van het land, werkt al sinds 2014 aan de digitale vorm van zijn soevereine munt. Ook bekend als de e-CNY, is hij bedoeld om het geld en de munten die al in omloop zijn te vervangen. Het is geen cryptocurrency zoals Bitcoin, deels omdat het door de centrale bank gecontroleerd en uitgegeven wordt. Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt die niet gesteund wordt door centrale banken of één beheerder.

De Chinese digitale yuan is een type centrale bank digitale valuta (CBDC). Veel andere centrale banken in de wereld werken aan de introductie van een CBDC. Maar de Chinese centrale bank loopt ver voor op haar wereldwijde soortgenoten. Tot nu toe heeft de PBOC proefgedraaid met de digitale munt via loterijen, en tientallen miljoenen digitale yuan zijn uitgedeeld aan burgers in een handvol steden in China.

Terwijl de proeven voor de digitale yuan die bijna 2 jaar geleden begonnen een kickstart maakten op basis van een loterijsysteem, zette de People’s Bank of China (PBoC) een tandje bij door vorig jaar een portemonnee voor de digitale yuan te lanceren. Eind 2021 kwam de wallet voor digitale yuan terug als de meest gedownloade applicatie in China. De wallet is nu zowel in de App Store als in de Google Play Stores te vinden voor publieke downloads.

Nu de Chinese digitale yuan voor een breder deel van het publiek is opengesteld, is het totale aantal digitale yuan gebruikers tegen eind 2021 opgelopen tot 261 miljoen, een toename van 240,13 miljoen ten opzichte van eind juni, volgens gegevens die de PBoC vrijgaf. Zoals CNBC meldde, registreerde China’s e-CNY project 53,1 miljard yuan ($8,3 miljard) in de tweede helft van 2021. Deze cijfers worden aangevuld door een groeiend aantal gebruikers die de digitale yuan nu over de hele linie voor betalingen gebruiken.

Chinese digitale yuan

Chinese digitale yuan en de concurrentie van de particuliere sector

De indrukwekkende groei van transacties voor de digitale yuan lijkt in het niet te vallen als een vergelijking wordt gemaakt met Ant Group’s Alipay, een van de dominante betalingsverwerkers die vanuit China opereren. Terwijl de all-time transactiegroei van de Chinese digitale yuan  op 87,57 miljard yuan wordt geschat, maakte Alipay al in 2020 bekend dat zijn maandelijkse betalingsvolume gemiddeld 10 biljoen yuan bedroeg. 

In juni van datzelfde jaar zei de betalingsgigant dat er meer dan 711 miljoen actieve gebruikers op zijn platform geregistreerd zijn, een cijfer dat de 261 miljoen in verband met de e-CNY doet verbleken. Nu ook bedrijven officieel de Chinese digitale yuan aanvaarden, hebben volgens het PBoC rapport wel 10 miljoen bedrijven nu een digitale yuan wallet. Dit cijfer is nog relatief laag in vergelijking met de meer dan 80 miljoen handelaren die op de Alipay app geregistreerd zijn.

Hoewel gesteund door de regering heeft de Chinese digitale yuan nog een lange weg te gaan om het digitale betalingsecosysteem in China te domineren. Hoewel de regering herhaald heeft dat de CBDC niet bedoeld is om te concurreren met bestaande betaaloplossingen, maar veeleer om ze aan te vullen, moet er een meer pro-actieve stimulans komen om meer burgers aan te moedigen van de nieuwe munt gebruik te maken.

De regering heeft al een stap gezet door Bitcoin (BTC), en andere cryptocurrency-gerelateerde activiteiten, waaronder mining, en handel op haar kusten te verbieden, een zet die de concurrentie van agressievere en vluchtiger ontluikende activaklassen moet tegengaan. Zonder tijdschema voor de officiële nationale uitrol is Chinese digitale yuan aantoonbaar de meest geavanceerde CBDC voor een grote economie.

https://www.youtube.com/watch?v=z6BCgWDsi-s

Plaats een reactie