Chinese digitale Yuan is een geduchte concurrent van Amerikaanse dollar

De laatste tijd zien we een duidelijke strijd in de wedloop om de suprematie van de digitale valuta. Vooral China en Amerika wedijveren met elkaar. Maar veel experts in de crypto-industrie lieten weten dat het voor de Verenigde Staten zinloos is om te concurreren tegen China’s digitale yuan. De Chinese digitale yuan zou de concurrentie met de Amerikaanse dollar in de komende tien jaar moeten winnen, althans dat zei Richard Turrin in een interview met CNBC.  

Chinese digitale yuan gaat concurrentie aan met Amerikaanse dollar

Naar verwachting wordt de Chinese digitale yuan, de Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) van het land, een geduchte concurrentie van de Amerikaanse dollar. Met name op het gebied van de afwikkeling van internationale transacties.

Deze voorspellingen kwamen van Richard Turrin, een consultant en auteur van “Cashless: China’s Digital Currency Revolution,” die in een interview met CNBC opmerkte dat er in het komende decennium veel machtsverschuivingen zullen gaan plaatsvinden.

Hij legde uit dat als we zo’n vijf tot tien jaar verder gaan, de Chinese digitale yuan een belangrijke rol spelen kan gaan spelen in het verminderen van het gebruik van de dollar in de internationale handel.

“Vergeet niet dat China het grootste handelsland is en je zult zien dat de Chinese digitale yuan langzaam de dollar verdringt als je dingen uit China koopt,” zei Turrin maandag tegen CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Chinese digitale yuan concurrent USD

De VS en China in economische en handelsoorlog

Het is bekend van de Verenigde Staten en China dat de twee landen de laatste tien jaar voortdurend in een economische en handelsoorlog verwikkeld zijn. De oorlog heeft zich echter toegespitst op technologie, en vooral op de omarming van financiële innovaties door beide landen.

China en de VS verschillen duidelijk, waarbij Chine vorig jaar in een grootscheepse campagne particuliere cryptocurrencies verbood. Maar China heeft zich wel ingezet om een eigen CBDC te ontwikkelen. Inmiddels heeft de grootste economie ter wereld een eigen CBDC, de Chinese digitale yuan genaamd.

De Verenigde Staten daarentegen zijn relatief vriendelijk geweest voor Bitcoin (BTC) en de altcoins. Maar de Verenigde Staten is een relatieve achterblijver als het gaat om zijn voorgestelde digitale Dollar ontwikkeling.

Wel is het zo, dat de VS aan het onderzoeken is wat de mogelijkheden van een CBDC zijn. Net zoals de meeste landen alternatieven zijn gaan onderzoeken, meestal door de oprichting van een CBDC om hun 100% afhankelijkheid van de USD voor internationale transacties te verminderen.

“Wat je in de toekomst gaat zien zijn landen die proberen de afhankelijkheid van de dollar langzaam,” zei Richard.

Chinese digitale yuan

Geen zin voor de VS om met Chinese digitale yuan om de suprematie te strijden

Ondanks de overduidelijke oorlog in de wedloop naar de suprematie van de digitale valuta, houden voorstanders van de industrie vast aan het verhaal dat het voor de Verenigde Staten zinloos is om de strijd aan te binden met de Chinese digitale yuan.

Dit komt omdat de Aziatische reus overkomt als een autoritaire dictatuur die het niet erg zal vinden zijn eigen burgers te monitoren met behulp van de Chinese digitale yuan. “Het lijkt erop dat een digitale munt van een centrale bank onder de totale en volledige controle van de regering zou staan,” zei Jake Chervinsky, chief policy officer van de crypto advocacy groep de Blockchain Association.

“De overheid zou dus op elk moment weten wat je uitgeeft, waar je het uitgeeft. Ze zouden de digitale munt van de centrale bank kunnen programmeren om beperkingen in te stellen en te zeggen ‘je kunt deze dollars alleen op deze bepaalde plaatsen uitgeven, maar niet op deze andere plaatsen.’ Ze zouden rekeningen kunnen bevriezen of op elk moment geld van rekeningen kunnen halen.”

Chervinsky impliceerde dat de V.S. alleen met China zullen kunnen concurreren als ze de concurrentie van particuliere cryptocurrencies uitschakelt in een poging het financiële landschap te domineren. Deze situatie zal echter niet gezond zijn voor het land.

https://www.youtube.com/watch?v=S7tyZ75COP0

Plaats een reactie